Wednesday, August 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

16.00
Dvaja piloti lietadla spoločnosti Spanair, ktoré minulý týždeň havarovalo pri štarte z madridského letiska, nehlásili kontrolnej veži žiadny problém. Dnes o tom informovali letoví dispečeri, ktorí v osudný deň pracovali. Posledná komunikácia medzi pilotmi a kontrolnou vežou bola žiadosť o povolenie štartu. Obe čierne skrinky z havarovaného lietadla poslali na expertízu do Británie. Havária lietadla je považovaná za najhoršiu leteckú nehodu, aká sa stala v Španielsku za posledných 25 rokov. Zo 172 ľudí na palube zahynulo 154 osôb.

Južné Osetsko a Abcházsko, dve gruzínske separatistické oblasti, Rusko uznalo v súvislosti s tým, že tento krok urobilo mnoho západných štátov v prípade bývalej juhosrbskej provincie Kosovo. V britskom denníku Financial Times takto svoje rozhodnutie odôvodnil ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Srbská vláda čoskoro ponúkne bosnianskosrbskému exprezidentovi Radovanovi Karadžičovi podozrivému z vojnových zločinov právnu pomoc pri jeho obhajobe v Haagu. Bývalý zástupca Srbska pri Medzinárodnom súdnom dvore sa s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu skontaktuje začiatkom septembra a požiada o povolenie navštíviť Karadžiča. "Môžem sa ho spýtať, či potrebuje pomoc od vlády Srbska pri prípravách dokumentov, alebo možno nejakú finančnú podporu.

Podľa Svetovej banky počet ľudí žijúcich v rozvojových krajinách v extrémnej chudobe je väčší ako sa pôvodne predpokladalo. Svetová banka, ktorá sa snaží bojovať proti chudobe, evidovala v roku 2005 štvrtinu sveta, teda 1,5 mld. ľudí, ktorí žili pod hranicou extrémnej chudoby a ich denný príjem nedosahoval ani 1 a štvrť USD za deň.

Silné zemetrasenie zasiahlo v noci nadnes oblasť Bajkalu na východe Sibíri. K obetiam na životoch a vážnym škodám na majetku podľa hovorcu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie nedošlo.

Do novembra bude mať popradské letisko novú príletovú halu a novú svetelnú približovaciu sústavu. Rozšírená príletová hala umožní vybavovať aj dve lietadlá, súčasne zo schengenského i mimoschengenského priestoru, čo doteraz nebolo možné.

Tohtoročná úroda obilnín by mohla byť o viac ako tretinu lepšia než vlani. Vyplýva to z prognózy Štatistického úradu. Bohatšia by mala byť úroda takmer všetkých plodín. Najväčší nárast úrody, takmer o dve tretiny, čaká na pestovateľov kukurice. Lepšia úroda by mala byť aj napriek tomu, že na viacerých miestach Slovenska nebolo dobré počasie.

Bývalý prezident Michal Kováč priznal, že trpí syndrómom Parkinsonovej choroby. 78 ročná hlava štátu z rokov 1993 až 1997 má bolesti a problémy s pohybom, plánuje však ďalej pracovať a pokračovať v písaní životopisu, ktorý by chcel exprezident vydať na budúci rok.

Venus a Serena Williamsové sa dnes o jedno kolo priblížili k svojmu črtajúcemu sa súboju už vo štvrťfinále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku. Víťazka z duelu amerických sestier by sa mala medzi najlepšími štyrmi stretnúť s Anou Ivanovičovou, ak sa tam jednotka "pavúka" i renkingu dokáže prebojovať. Takmer totiž zakopla už na prvej prekážke, Ruske Vere Duševinovej, a vo štvrťfinále jej hrozí repríza finále z Roland Garros 2008 proti oveľa renomovanejšej členke "zbornej" Dinare Safinovej.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno. K ránu v nižších polohách ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.
Slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK:
Jasno až polooblačno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.