Wednesday, August 20, 2008

pripravila katarína plavčanová USA podpísali s Poľskom dohodu o radare

15.00
Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a jej poľský rezortný partner Radoslaw Sikorski podpísali vo Varšave dohodu o umiestnení amerického protiraketového štítu na území Poľska. Riceová sa stretla s prezidentom Kaczynským pred podpisom dohody. Ubezpečila ho, že systém je čisto obranný a nie je proti nikomu namierený. Projekt podľa nej potvrdzuje strategickú spoluprácu a priateľstvo medzi Poľskom a USA.

Tajfún Nuri na severe Filipín dnes zabil štyroch ľudí. Sprevádzajú ho prudké lejaky, ktoré si vynútili zatvorenie škôl v regióne a v hlavnom meste Manila. Informovali o tom filipínski predstavitelia. Tajfún prevádza vietor s rýchlosťou 170 km/h. Zajtra ráno by mal opustiť Filipíny a bude smerovať k Taiwanu.

Malajzijský tanker s vyše 20-člennou posádkou zajali piráti v Adenskom zálive pri somálskom pobreží. Informovalo o tom dnes centrum Medzinárodného úradu pre moreplavbu, ktoré monitoruje únosy plavidiel. Úrad zachytil núdzový signál, pričom okamžite informoval námorné lode západných krajín, ktoré v oblasti hliadkujú. Pri pobreží Somálska ide už o štvrtý únos lode v priebehu mesiaca. Tanker v čase útoku viezol z Indonézie do Európy palmový olej.

Od 1. septembra sa podľa dnes schváleného nariadenia vlády zvýšia dávky v hmotnej núdzi a príspevku na bývanie. V prípade jednotlivca bez detí sa dávak zvyšuje o 80 Sk na celkových 1760 Sk, jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 500 Sk, jednotlivca s piatimi a viac deťmi o 700 Sk.

Prezidenti SR Ivan Gašparovič a Rakúska Heinz Fischer si dnes uctili pamiatku Alexandra Dubčeka položením vencov k jeho buste pred našim parlamentom. Meno Alexandra Dubčeka je známe na celom svete od významných udalostí leta 1968. Bol symbolom myšlienok a cieľov, ktoré boli mimoriadne dôležité pre veľmi veľa ľudí," povedal v príhovore Fischer.

Slovenská reprezentantka Martina Hrašnová obsadila vo finále súťaže kladivárok v Pekingu 8. miesto výkonom 71,00 m. 25-ročná atlétka Dukly Banská Bystrica vo svojom prvom veľkom seniorskom finále vyrovnala doterajšie najlepšie slovenské atletické umiestnenie v Pekingu kladivára Libora Charfreitaga.

Slovenský reprezentant Jozef Repčík obsadil v II. rozbehu na 800 m v Pekingu až 5. miesto časom 1:48,64 min a jeho šance na postup medzi 24 semifinalistov sú už len minimálne.

Zajtra sa na olympiáde v Pekingu predstaví predposledná slovenská medailová nádej, reprezentant v zápasení voľným štýlom David Musuľbes. 36-ročný rodák z Vladikavkazu, ktorý získal slovenské občianstvo len v septembri minulého roka, sa v najťažšej hmotnostnej kategórii do 120 kg pokúsi vybojovať pre našu krajinu v poradí piaty cenný kov.

************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno, miestami slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v dolinách miestami okolo 10 st.

ŠTVRTOK:
Slnečno, len miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Orave, Liptove a Spiši okolo 23 st.
Slabý premenlivý vietor.