Friday, July 27, 2007

večerník

17.30
* Juhokórejskí rukojemníci prežili ďalšie ultimátum Talibanu
* V Grésku neutíchajú požiare, na juhu Talianska platí stav núdze
* Externé štúdium bude spoplatnené
* Zhorenisko v Slovenskom raji chcú ochranári ponechať na samovývoj
* Do vesmíru lietajú opití kozmonauti
Príjemný podvečer

Skupina 22 juhokórejských rukojemníkov v Afganistane je stále nažive, napriek vypršaniu ultimáta, ktoré vláde dnes dali únoscovia z hnutia Taliban. Uviedol to afganský tajomník ministerstva vnútra Munír Mangal, ktorý vedie tím pokúšajúci sa oslobodiť kresťanských dobrovoľníkov. Mangal konštatoval, že afganská delegácia vedie rozhovory s Talibanom a požiadala hnutie, aby nedávalo ďalšie ultimátum, keďže vláda chce vec vyriešiť "nenásilne". Od zajatia skupiny vypršalo už niekoľko ultimát. V stredu však únoscovia zabili vedúceho kórejskej skupiny, kresťanského pastora.

Stav núdze vyhlásila dnes talianska vláda v regiónoch na juhu krajiny, postihnutých lesnými požiarmi. Toto opatrenie by malo prispieť k rýchlejšiemu uvoľneniu peňazí a pomoci pre postihnuté oblasti. Tisícky turistov v Apúlii už opustili región - nezriedka bez vyhorených áut, spálených cestovných dokladov, či šatstva, ktoré sa stalo obeťou plameňov v ubytovniach, či kempingoch. Oheň si vyžiadal štyri obete.

Stovky hasičov a dobrovoľníkov pokračujú v boji s intenzívnymi lesnými požiarmi v Grécku. Na Peloponézskom polostrove a gréckych ostrovoch registrujú v súčasnosti plamene vo viac ako 100 lokalitách. Ruský prezident Putin prisľúbil už na dnes vyslanie hasičských lietadiel do Grécka. Podobnú pomoc v boji s ohňom ponúkli aj Francúzsko a Nemecko.

Aj v Bulharsku pokračovali dnes hasiči v boji s neutíchajúcimi požiarmi. Na juhozápade krajiny ľahlo popolom 250 hektárov lesa a zhorelo 11 objektov. Zranenia hlásené neboli.

V španielskych mestách Sevilla a Córdoba sa dnes ortuť teplomerov vyšplhala 42 st., čo je doteraz maximom tohtoročného leta. V súvislosti s takýmito hodnotami vyhlásili poplach v deviatich provinciách na juhu a v centrálnej časti krajiny na Pyrenejskom polostrove. S miernym ochladením možno podľa meteorológov rátať až na budúci týždeň.

Albánsko od pondelka skráti pracovný čas štátnych zamestnancov z ôsmich na päť hodín. Vláda svoje rozhodnutie zdôvodnila ho "vážnou energetickou situáciu v krajine". Albánsko zápasí s nedostatkom elektrickej energie a situáciu ešte zhoršila vlna horúčav, ktorá v posledných týždňoch zasiahla juhovýchodnú Európu. Nárast spotreby energie súvisí s plnou prevádzkou klimatizícií.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa včera vyjadril , že mierovú dohodu s Izraelom uzavrie ešte tento rok. Povedal to potom, čo izraelský premiér nadhodil myšlienku spoločnej deklarácie o obrysoch palestínskeho štátu.

Britský kráľovský pár sa chystá osláviť 60-te výročie svadby v novembri tak, ako sa patrí. Súčasťou osláv bude aj výstava v Buckinhamskom paláci, zostavená z osobných upomienkových predmetov Alžbety II. a princa Filipa, napríklad svadobné šaty kráľovnej. Zdobí ich viac než 10-tisíc perál a malých kryštálov. Okrem šiat vystavia aj niektoré svadobné dary - napríklad platinový náramok s diamantmi, ktorý dostal princ Filip. Výstavu otvoria už zajtra.

Ministerstvo zdravotníctva opätovne upozornilo, že stanovenie verejnej minimálnej siete neznamená zrušenie tých nemocníc, ktoré sa do siete nedostanú. V prípade týchto zdravotníckych zariadení pôjde o dohodu medzi poisťovňami a manažmentom nemocníc. "Ministerstvo nikdy netvrdilo, že stačí 57 nemocníc," zdôraznil Tomáš Bley z komunikačného odboru ministerstva. V stanoviskách ministerstva sa podľa neho vždy hovorí o optimalizácii siete zdravotníckych zariadení a reprofilácii nemocníc.

Verejné vysoké školy budú môcť od akademického roka 2008/2009 spoplatňovať externé štúdium. Zákon o vysokých školách dnes podpísal prezident Gašparovič. Vysoké školy musia do 31. októbra určiť, ktoré študijné externé programy budú poskytovať bezplatne a hradiť z dotácií Ministerstva školstva SR.


So schválenou novelou vyjadrila spokojnosť aj Slovenská rektorská konferencia (SRK) a Rada vysokých škôl (RVŠ). Podľa prezidenta Rekt.Konf. Vladimíra Báleša je spoplatnenie časti externého štúdia len okrajovou záležitosťou a za hlavný problém školstva považuje aj naďalej jeho nedostatočné financovanie.

Opozícia napadne vysokoškolskú novelu na Ústavnom súde. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol poslanec za KDH Martin Fronc. Je presvedčený, že pod podanie na súd sa podpíšu poslanci zo všetkých opozičných strán.

Od rána hasia lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč tri vrtuľníky pomocou bambi vakov. Ďalšia zásahová skupina hasí požiar pomocou jazierkového systému v doline Blajzloch. Hasiči dnes nasadili na likvidáciu požiaru doteraz najväčší počet ľudí, s ohňom bojuje 70 hasičov.

Vyhorenú časť prírodnej rezervácie Sokol v Slovenskom raji, kde ešte stále horí, chcú ochranári ponechať v budúcnosti na samovývoj. "V chránených územiach by malo dôjsť k prirodzenenej obnove.

Spišskonovoveským hasičom sa podarilo lokalizovať lesný požiar pri obci Poráč. S hadicovým vedení sa dostali až na dno rokliny, kde ešte dohasujú lokálne ohniská. Pred pol 5-tou ukončil hasenie zo vzduchu vrtuľník s bambi vakom, ktorý sa presunul na hasenie požiaru v Slovenskom raji. Okrem lesného požiaru dnes spišskonovoveskí hasiči likvidovali aj tri menšie požiare trávnatých porastov.

Rysy vo Vysokých Tatrách začala dnes obliehať mládež. Je za tým už 51-vý ročník tradičného Medzinárodného stretnutia mládeže RYSY 2007. V základnom tábore v Tatranskej Lomnici očakávajú usporiadatelia asi tisíc mladých ľudí zo Slovenska a okolitých krajín.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rieši hneď dva prípady, ktoré môžu poškodiť jeho povesť. Bude musieť odpovedať na otázku, ako je možné, že sa kozmonauti najmenej v dvoch prípadoch vydali na cestu do vesmíru tak opití, že podľa svojich kolegov i lekárov ohrozovali bezpečnosť letu. Nezávislá komisia upozornila na to, že niektorí kozmonauti pred letom pijú alkohol, aj keď pre nich platí pravidlo, že dvanásť hodín pred štartom musia abstinovať. V článku sa však nepíše, kedy sa to stalo a či sa to týka pilotov alebo ostatných členov posádky.


ŠPORT
Medzinárodná cyklistická únia oficiálne potvrdila, že jeden z favoritov Tour de France Alexander Vinokurov mal po víťaznej časovke pozitívny dopingový test. V jeho krvi onašli dva druhy červených krviniek, čo znamená krvný doping. Pred časovkou musel Vinokurov dostať okysličenú krv od darcu s rovnakou skupinou.

Lotyšský hokejový obranca Alexanders Jerofejevs sa skúša po pôsobení v Poprade presadiť v tíme českého majstra Sparta Praha. 23-ročný hokejista absolvuje 14-dňovú skúšku.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý absolvuje operáciu dlhodobo problémovej pravej ruky 4. septembra vo Viedni. Rehabilitácia by mala trvať približne tri mesiace. Predbežne rátam s tým, že do tréningového procesu by som sa mohol vrátiť približne v decembri, dodal Hrbatý.

Slovenské akvabely Dáša Baloghová so Soňou Dornieovou sa na juniorských majstrovstvách Európy v synchronizovanom plávaní v španielskej Calelle prebojovali do zajtrajšieho 12-členného finále súťaže dvojíc. V kvalifikácii obsadili desiate miesto.
***********************************
N O C:
Jasno až polojasno. Na východe spočiatku miestami oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v horských dolinách okolo 10 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 3 až 6 m/s sa postupne zoslabne.

S O B O T A:
Jasno až polooblačno. Popoludní od severozápadu postupne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe okolo 24 stupňov.