Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Najmenej jednu obeť si vyžiadala búrka, ktorá včera nečakane zasiahla pobrežie južného Chorvátska. Pri stredisku Uvala Scott sa utopila Maďarka, ktorú silný vietor zmietol do mora z kanoe. Jej manžel sa dokázal zachrániť a doplával ku brehu. Po nečakanej búrke museli záchranári pátrať na mori po vyše 50 ľuďoch. Stále pokračuje pátranie po žene z Bosny a Hercegoviny, ktorú naposledy videli tesne pred príchodom búrky pri brehu na nafukovačke.

Rozsiahle lesné požiare na Kanárskych ostrovoch viedli k evakuácii asi 11 000 ľudí. Požiare, ktoré vypukli v piatok, už zasiahli 24 000 hektárov na ostrovoch Gran Canaria a Tenerife. S požiarmi bojujú stovky hasičov za pomoci lietadiel a helikoptér. Situáciu komplikuje vietor a vysoké teploty do 40 stupňov. Na ostrovoch zatkli 37-ročného lesníka, ktorý sa priznal, že založil požiar, aby mu predĺžili pracovnú zmluvu.

Afganistan nemôže ustúpiť hnutiu Taliban, ktoré zadržiava juhokórejských rukojemníkov. Podporil by tým ďalšie únosy, povedal hovorca afganského prezidenta Hámida Karzaja. Reagovať pozitívne na požiadavky teroristov znamená ďalšie problémy, dodal hovorca.

Afganská vláda prepustila minulý rok v marci päť talibancov, čo zachránilo život unesenému talianskemu novinárovi. Postup afganskej vlády vyvolal doma i v zahraničí vlnu kritiky a prezident Hámid Karzaj sa následne zaviazal, že výmena zadržiavaných militantov za rukojemníkov sa v budúcnosti nezopakuje.

Zaplaveným baníkom v Číne svitla nová nádej. Cez 800 metrov dlhú vetraciu šachtu sa dnes podarilo poslať 400 litrov mlieka, vodu a kyslík 69 baníkom. V nedeľu ráno ich v podzemnej šachte v centrálnej Číne uväznil príval vody. S baníkmi udržiavajú telefonické spojenie. Záchranné práce síce postupujú pomaly a ťažko, ale ide to dobre, uvádza tlačová agentúra DPA.

Na mieste požiaru v Slovenskom raji sú v tejto chvíli priaznivé klimatické podmienky na likvidáciu požiaru, fúka mierny vietor. Zo severozápadnej strany požiaroviska je súvislý asi 60 m dlhý úsek zasiahnutý požiarom . Po jeho uhasení ešte hasiči zlikvidujú dymiace pne a vývratov, ktoré hasiči rozkopávajú a postupne zalievajú.

Kežmarská nemocnica zatiaľ nevie čo dalej. Nezaradili ju totiž na zoznam nemocníc poskytujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ak by poisťovne neuzavreli zmluvy s kežmarskou nemocnicou, pre pacientov by sa podľa zástupcu riaditeľ veľmi zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ide hlavne o pacientov zo Zamaguria, odkiaľ je to do Kežmarku z niektorých obcí 50 km.

Futbalistov slovenského šampióna MŠK Žilina čaká zajtra o 20-tej v Lige majstrov ťažký súper Slavia Praha. Vstupenky na tento zápas na žilinskom štadióne sa vraj rýchlo míňajú a stoja 500, 300 a 1.500korunové VIP-vstupenky. Najviac voľných lístkov, asi dve tisíc, je k dispozícii ešte na severnú tribúnu za bránou.
**********************************
N O C:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

S T R E D A:
Jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestami okolo 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m 11 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 5 m/s