Monday, July 23, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 23.07.2007

Európska únia dnes odštartovala Medzivládnu konferenciu, ktorej jediným cieľom je vypracovanie novej zmluvy o EÚ. Nová zmluva má nahradiť ústavu únie, ktorú pred dvoma rokmi odmietli v referendách občania Francúzska a Holandska. Najväčší problém v súčasnosti predstavuje Poľsko, ktoré má výhrady voči návrhu, ktorý schválili na poslednom summite. Tento návrh podľa Varšavy uprednostňuje pri hlasovaní veľké krajiny.

Talibanskí rebeli uviedli, že jeden nemecký a štyria afganskí rukojemníci sú stále nažive. "Nemecký a štyria afganskí rukojemníci, o ktorých sme vyhlásili, že sú mŕtvi, žijú. Výmenou za nich chceme od vlády, aby oslobodila desať talibanských zajatcov, alebo ich zabijeme," povedal hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí.

Podmienkou prepustenia bulharských sestričiek zadržiavaných v Líbyi je "úplná štandardizácia" vzťahov medzi Tripolisom a Európskou úniou. Líbyjská strana mala počas rokovaní ďalej zopakovať požiadavku, aby EÚ zabezpečila liečenie detí infikovaných HIV. Vzťahy medzi Tripolisom a Európskou sa zlepšujú najmä potom, čo sa chce Líbya vzdať zbraní hromadného ničenia a spolupracovať pri vyšetrovaní teroristického útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie. Únia zrušila sankcie voči Líbyi v roku 2003, výhody hspodárskej spolupráce v rámci susedskej politiky EÚ však zostávajú pre Tripolis naďalej nedostupné.

Počas vlny horúčav, ktorá minulý týždeň zasiahla Rumunsko, zahynulo minimálne pätnásť osôb a stovky ďalších skolabovali. Teploty sa majúj zajtra a pozajtra na severe a východe krajiny pohybovať okolo 40 stupňov. V Bukurešti a iných mestách sú stany, kde vyčerpaným ľudom poskytujú oddych, prvú pomoc a vodu.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso je presvedčený, že Turecko nie je pripravené na vstup do EÚ. Únia nie je pripravená akceptovať Turecko ako členskú krajinu. Ani zajtra, ani pozajtra," vyhlásil Barroso. Prístupové rokovania sa začali v roku 2005, v decembri 2006 však Brusel - pre neochotu Ankary otvoriť turecké prístavy pre cyperské lode - pozastavil rozhovory v ôsmich z celkového počtu 35 kapitol.

Vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky sa podľa ministra obrany Františka Kašického nenašiel žiadny tajný sklad, ale jama s rozmermi šesťkrát tri metre, v ktorej boli náboje po delaborácii. "Tieto strely nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo. Vyšetruje sa, prečo špičky nábojov neboli likvidované," vyhlásil. Podľa ministra v súvislosti s objavením jamy nie je dôvod na paniku. Jama bola podľa neho objavená ešte 29. júna. Minister odmietol, že by jamu objavil klasický bager.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 33,12
USD1 23,96
GBP1 49,32

Nováčik najvyššej slovenskej hokejovej súťaže SkiPark MHK Kežmarok začal s prípravou na ľade. Do súťaže vstúpi 7. septembra zápasom na ľade vicemajstra z Trenčína. Ešte predtým však zverenci Miroslava Ihnačáka a Jána Vodilu zohrajú jedenásť prípravných stretnutí s tímami z Poľska a východnej časti Slovenska.

Podobne ako väčšina extraligových klubov, aj hokejová reprezentácia do 20 rokov začala dnes prípravu na novú sezónu na ľade. Nový ročník bude pre juniorský tím Slovenska špecifický, keďže bude premiérovo účinkovať aj v extralige.

**********************************
V noci bude prevažne malá, len ojedinele zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 20 až 15, v dolinách a kotlinách miestami okolo 12 stupňov.

Zajtra polojasno až oblačno. Miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 26 až 31, na východe miestami okolo 34 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 stupňov.
Juhozápadný vietor 10 až 25 km/h.