Wednesday, July 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Dve z piatich bulharských zdravotných sestier, ktoré v Líbyi spolu s lekárom odsúdili na doživotie za nakazenie štyroch stoviek detí vírusom HIV, včera vyhlásili, že ich počas 8-ročného zadržiavania mučili. Zdravotné sestry na prvej tlačovej konferencii od návratu do vlasti povedali, že plánujú poskytnúť dôkazy pre bulharské vyšetrovanie niektorých líbyjských predstaviteľov, ktoré už prebieha.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odvolal ministra obrany Waldira Piresa, ktorého ministerstvo má na starosti leteckú dopravu. Dôvodom je nedávne letecké nešťastie v Sao Paule, pri ktorom zahynulo skoro 200 ľudí.

Juh Británie ohrozujú najväčšie povodne za posledných 60 rokov, pričom obyvateľom hrozí nedostatok pitnej vody a výpadky elektriny. Zdvihnuté hladiny riek, ktoré majú kulminovať za 48 hodín, ohrozujú napríklad mesto Reading, ako aj kráľovský zámok Windsor. Meteorológovia predpovedajú, že dážď neustane ani dnes, takže zlepšenie situácie sa nedá očakávať. Najpostihnutejšie je grófstvo Gloucestershire, ktoré ohrozuje najmä rozvodnená rieka Severn. Mesto Tewkesbury je riekou Severn úplne odrezané od sveta.

V britskom Oxforde museli evakuovať najmenej 250 domov, keď rieka Temža zaplavila niekoľko častí tohto univerzitného mesta. Evakuovaných ubytovali v záchrannom centre na futbalovom štadióne.

Obľúbené turistické stredisko na Makarskej riviére neďaleko mesta Podgora, ktoré navštevujú predovšetkým slovenskí a českí turisti včera zachvátil veľký požiar. Plamene šľahali do veľkej výšky a vietor do okolia roznášal iskry. Pred ohňom z miesta utekali turisti a obyvatelia, ktorí zachraňovali svoje veci a predovšetkým autá. Pred polnocou sa otočil vietor, ktorý iskry nasmeroval späť do lesa a pomohol tak hasičom zachrániť domy na okraji lesa.

Na východnom Slovensku sa rozhorel už tretí lesný požiar. Hasiči bojujú od nedele s ohňom v Slovenskom raji, momentálne sa výrazne rozšíril požiar v Poráčskej doline pri Krompachoch a horieť začalo aj pri Rudňanoch.

Hasiči v Slovenskom raji nasadili včera večer na likvidáciu požiaru v lokalite Koč vrtuľníky. Vietor síce neustal, ale poveternostné podmienky sa zlepšili natoľko, že oba vojenské vrtuľníky s bambi vakmi zalievali požiarovisko. Okrem vrtuľníkov likvidovalo požiar aj 50 hasičov obkopávaním požiaroviska. Požiar sa zatiaľ nepodarilo lokalizovať. Doteraz zasiahol oheň približne osem hektárov lesa.

EUR1 33,18, USD1 24,15, GBP1 49,60

Pre vedúceho muža cyklistických pretekov Tour de France Michaela Rasmussena sa účinkovanie na nich skončilo. Jeho tím ho odvolal z dôvodu viacnásobného porušenia dopingových pravidiel. Za uplynulý rok a pol napríklad zmeškal štyri mimosúťažné dopingové kontroly.

Futbalisti MŠK Žilina vyhrali v odvete 1. predkola Ligy majstrov nad luxemburským tímom F91 Dudelange 5:4 a postúpili do 2. predkola, kde ich čaká český vicemajster Slavia Praha. Prvý zápas odohrajú v termíne 31. júla resp. 1. augusta v Žiline, odveta bude na programe o týždeň neskôr v Prahe.

*********************************
Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st, na Spiši chladnejšie, 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Slabý, prevažne južný vietor do 5 m/s.