Wednesday, July 25, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 25.07.2007

Militanti organizácie Taliban pohrozili, že dnes zabijú niekoľkých zo zajatých juhokórejských rukojemníkov, ak afganská vláda neprepustí osem väznených povstalcov. "Lehota už vypršala. Ak nenastane žiadny posun v rokovaniach, dnes zabijeme niekoľkých Kórejčanov," informoval hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí.

Podpora moslimov pre samovražedné bombové útoky za posledné roky výrazne poklesla. Lídrovi teroristickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi dôveruje čoraz menej obyvateľov moslimského sveta, väčšina z nich však stále považuje za najväčšiu hrozbu Spojené štáty americké.

Juhovýchodnú Európu tento mesiac sužuje druhá veľká vlna horúčav, ktoré si v Rumunsku vyžiadali najmenej 27 obetí. V strednej oblasti Maďarska horúčavy prispeli k predčasnej smrti 230 chorých ľudí, čo v národom meradle znamená okolo 500 obetí.

Juhovýchodný región ohrozujú aj požiare. V Macedónsku lesný požiar zničil desiatky domov, jedna osoba prišla o život a desiatky ďalších evakuovali. S požiarom zápasili tisíce hasičov a armáda. Momentálne je pod kontrolou. V Chorvátsku sa úrady rozhodli evakuovať 1400 obyvateľov a turistov z dediny na južnom ostrove Solta, ktorú ohrozoval požiar. V Srbsku plamene zničili tisíce hektárov lesa a v Taliansku si požiare vyžiadali štyri obete. Na polostrove Gargano evakuovali stovky turistov, pričom asi 250 osôb museli zachrániť loďou.

Aj na severe Grécka horí niekoľko požiarov, ďalší hasia neďaleko západného mesta Patras. V Aténach na dnes predpovedajú až 45 stupňov. Podmienky má sťažiť aj vysoká vlhkosť a vysoký stupeň znečistenia ovzdušia. Pri požiaroch v Macedónsku a Grécku tiež vybuchli početné granáty z čias 2. svetovej vojny.

V Izraeli začal generálny štrajk zamestnancov verejnej správy. Úrady sú zatvorené, zastavila sa práca v prístavoch a doprava na železniciach. Štrajk vyhlásil odborový zväz po neúspešných rokovaniach o zvýšení miezd. Odborári požadujú desaťpercentný nárast, vláda súhlasí so zvýšením iba o jedno percento

Požiar v Slovenskom raji sa prestal šíriť. Pre silný nárazový vietor nemôžu nasadiť vrtuľníky s vakmi na vodu. Na mieste zasahuje 50 hasičov z Prešovského kraja, ktorí sa pokúsia pripraviť v blízkosti požiaru provizórnu nádrž. Priamo v teréne hasiči odkopávajú pôdu, aby zabránili prípadnému rozšíreniu požiaru. Podľa prvého odhadu hasičov oheň doteraz spôsobil škody za asi tri milióny korún a zasiahol 6 až 8 hektárov lesa.

Naopak naďalej sa šíri ďalší požiar, ktorý vypukol včera v pri Poráči v okrese spišská Nová Ves. "Oheň prenikol do druhej rokliny, vrtuľníky však hasiť nemôžu. Aj v tejto oblasti totiž fúka silný vietor.

Dnes sa divákom v centre Popradu predstaví dvojica českých speváčok a hráčok na violončelo. Ich hudba má korene v rôznych hudobných štýloch. Sú držiteľkami niekoľkých ocenení a doteraz vydali tri autorské albumy. Koncert sa začína o 8-mej večer.

Alexander Vinokurov na cyklistických pretekoch Tour de France siahol po krvnom dopingu dvakrát. S touto informáciou vyrukoval Francúzsky denník L'Equipe, ktorý v tom istom vydaní priniesol rozhovor s kazašským vinníkom. Francúzsky denník vychádza z logického úsudku, že keď si jeden z favoritov na celkové prvenstvo pomohol transfúziou krvi obohatenej o kyslík pred víťazstvom v sobotňajšej časovke jednotlivcov, rovnakú formu nedovolenej podpory využil aj pred pondelkovou 15. etapou v Pyrenejách, v ktorej s prehľadom triumfoval, hoci deň predtým dorazil do cieľa s polhodinovou stratou. Manažér Vinokurovovho tímu Astana ešte včera nepriamo potvrdil prvý pozitívny nález. Celý tím po zverejnení škandálu ihneď odvolal svojich jazdcov zo štartového poľa Tour.

******************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a neskôr miestami prehánky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severe miestami 13 až 18 stupňov.
Západný až severozápadný 20 až 35 km/h, miestami v nárazoch okolo 55 km/h.