Friday, July 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

15.00
Stav núdze vyhlásila dnes talianska vláda v regiónoch na juhu krajiny, postihnutých lesnými požiarmi. Toto opatrenie by malo prispieť k rýchlejšiemu uvoľneniu finančných prostriedkov a pomoci pre postihnuté oblasti. Tisícky turistov v Apúlii už opustili región - nezriedka bez vyhorených áut, spálených cestovných dokladov, či šatstva, ktoré sa stalo obeťou plameňov v ubytovniach, či kempingoch. Oheň si vyžiadal štyri obete.



Stovky hasičov a dobrovoľníkov pokračujú v boji s intenzívnymi lesnými požiarmi v Grécku. Na Peloponézskom polostrove a gréckych ostrovoch registrujú v súčasnosti plamene vo viac ako 100 lokalitách. Ruský prezident Putin prisľúbil už na dnes vyslanie hasičských lietadiel do Grécka. Podobnú pomoc v boji ponúkli aj Francúzsko a Nemecko.

Americký Kongres čaká hlasovanie o legislatíve, na základe ktorej Spojené štáty niektorým krajinám zrušia vízovú povinnosť. Zdá sa, že viacerí blízki spojenci, ktorí vyslali svoje jednotky do Iraku alebo Afganistanu budú ale z programu bezvízového styku vylúčení. Medzi krajinami, ktoré podmienky nespĺňajú sú aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa včera vyjadril , že mierovú dohodu s Izraelom uzavrie ešte tento rok. Povedal to potom, čo izraelský premiér nadhodil myšlienku spoločnej deklarácie o obrysoch palestínskeho štátu.

Neďaleko rumunského prístavu Mangalia sa včera večer potopila kambodžská loď, ktorá prevážala okolo 1000 ton stavebného materiálu. Všetkých sedem členov posádky sa podarilo zachrániť. Expertný tím preverí, či pri potopení lode nedošlo k úniku paliva.

Albánsko od pondelka skráti pracovný čas štátnych zamestnancov z ôsmich na päť hodín. Vláda svoje rozhodnutie zdôvodnila ho "vážnou energetickou situáciu v krajine". Albánsko zápasí s nedostatkom elektrickej energie a situáciu ešte zhoršila vlna horúčav, ktorá v posledných týždňoch zasiahla juhovýchodnú Európu. Nárast spotreby energie súvisí s plnou prevádzkou klimatizícií.

Verejné vysoké školy budú môcť od akademického roka 2008/2009 spoplatňovať externé štúdium. Zákon o vysokých školách dnes podpísal prezident Gašparovič a platnosť nadobudne od 1. septembra 2007.

Vyhorenú časť prírodnej rezervácie Sokol v Slovenskom raji, kde ešte stále horí, chcú ochranári ponechať v budúcnosti na samovývoj. "V chránených územiach by malo dôjsť k prirodzenej obnove porastu," uviedol riaditeľ Národného parku Slovenský raj Bedřich Hájek.

Bývalý kapitán Arsenalu Thierry Henry sa hneď pri svojom debute v drese FC Barcelona zaskvel víťazným gólom. Francúzsky útočník v poslednej minúte prípravného duelu na ihrisku škotskeho Dundee United dorazil svoj vlastný pokutový kop. Na ten ešte stačil zareagovať domáci brankár Grzegorz Szamotulski. Bolo to dobré," komentoval výkon svojej novej hviezdy tréner Frank Rijkaard.
***********************************
N O C:
Jasno až polojasno. Na východe spočiatku miestami oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v horských dolinách okolo 10 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 3 až 6 m/s sa postupne zoslabne.

S O B O T A:
Jasno až polooblačno. Popoludní od severozápadu postupne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe okolo 24 stupňov.