Monday, July 23, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 23.07.2007

Podmienkou prepustenia bulharských sestričiek zadržiavaných v Líbyi je "úplná štandardizácia" vzťahov medzi Tripolisom a Európskou úniou. Líbyjská strana mala počas rokovaní ďalej zopakovať požiadavku, aby EÚ zabezpečila liečenie detí infikovaných HIV. Vzťahy medzi Tripolisom a Európskou sa zlepšujú najmä potom, čo sa chce Líbya vzdať zbraní hromadného ničenia a spolupracovať pri vyšetrovaní teroristického útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie. Únia zrušila sankcie voči Líbyi v roku 2003, výhody hspodárskej spolupráce v rámci susedskej politiky EÚ však zostávajú pre Tripolis naďalej nedostupné.

Ruská prokuratúra usporiada dnes tlačovú konferenciu, na ktorej dostanú novinári informácie o stave vyšetrovania vraždy bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka. Ten zomrel minulý rok v Londýne v dôsledku otravy rádioaktívnou látkou. Predmetom tlačovej konferencie bude spolupráca s britskými vyšetrovateľmi, oznámil hovorca prokuratúry.

Trojdňový štátny smútok vyhlásil dnes poľský prezident Lech Kaczynski po návrate z francúzskeho mesta Grenoble, Neďaleko mesta havaroval včera poľský autobus. Nehoda v Alpách si vyžiadala 27 mŕtvych a 23 ľudí utrpelo zranenia. Autobus sa zrútil do priepasti, po páde začal horieť. Kaczynski po tragédii okamžite odletel do Francúzska a v Grenobli navštívil ranených v nemocnici.

Talibanskí povstalci varovali, že rokovania o prepustení 23 unesených Juhokórejčanov "neprebiehajú dobre". Zároveň zopakovali hrozbu. Ak sa nesplnia ich podmienky, väzňov popravia. O ich živote sa má rozhodnúť dnes o pol piatej. Hnutie žiada prepustenie 23 svojich bojovníkov väznených v Afganistane a stiahnutie juhokórejských jednotiek z krajiny.

Parlamentné voľby v Turecku jasne vyhrala vládna Strana spravodlivosti a rozvoja premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na televíznu stanicu CNN Turk.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso je presvedčený, že Turecko nie je pripravené na vstup do EÚ. Únia nie je pripravená akceptovať Turecko ako členskú krajinu. Ani zajtra, ani pozajtra," vyhlásil Barroso. Prístupové rokovania sa začali v roku 2005, v decembri 2006 však Brusel - pre neochotu Ankary otvoriť turecké prístavy pre cyperské lode - pozastavil rozhovory v ôsmich z celkového počtu 35 kapitol.

Mzdy učiteľov dosiahnu priemerný plat v národnom hospodárstve do roku 2010, kým sa skončí volebné obdobie Ficovho kabinetu. Sľubuje to Ministerstvo školstva. V základných a stredných školách sa má od začiatku roka 2009 zaviesť nový systém odmeňovania. Rezort predpokladá, že v rokoch 2009 až 2013 budú ročne potrebovať približne štyri miliardy korún navyše.

Oheň v Slovenskom raji sa ďalej roširuje. Horí asi 300x400 metrov. Požiar nie je lokalizovaný a šíri sa v smere vetra. Na vrchole kopca v nadmorskej výške 1050 metrov vystavili záchranári plošinu, kde umiestnili 2 OTO-vaky. Momentálne požiar hasia 2 vrtulníky. Predpokladá sa, že ogeň zapálil blesk.

Futbalisti Argentíny obhájili titul majstrov sveta hráčov do 20 rokov, keďvo finále zdolali Česko 2:1. Definitívu výsledku dal v 86. min Zarate. Českí futbalisti dosiahli v tejto vekovej kategórii svoj najvýraznejší úspech, doteraz medzi poslednými štyrmi nikdy nefigurovali.

**********************************

Popoludní má byť polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Len ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 33, na severe okolo 26 stupňov.
Slabý vietor do 20 km/h.