Thursday, July 26, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 26.07.2007

Spojené štáty by mohli zrušiť vízovú povinnosť pre Českú republiku do jedného roka. Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií sa totiž obe komory Kongresu dohodli na nových podmienkach pre bezvízový styk. ČR by podľa servera iDNES.cz mala tieto podmienky spĺňať, Slovensko však údajne nie. Zákon by mal byť schválený do konca budúceho týždňa a očakáva sa, že prezident George Bush ho podpíše, pretože demokrati už netrvali na niektorých jeho sporných bodoch. Po podpise prezidenta budú americké úrady 6 až 12 mesiacov preverovať, ktoré krajiny spĺňajú stanovené podmienky.

Južnú Európu už niekoľko týždňov sužujú extrémne horúčavy, ktoré spôsobili rozsiahle požiare, sucho, nedostatok pitnej vody, výpadky elektriny a vyžiadali si aj obete na životoch. Najhoršia situácia je v Rumunsku, Grécku, Taliansku, Macedónsku, Srbsku a Bulharsku. Teploty tam dosahujú od 40 po 45 stupňov. Maďarské úrady informovali, že horúčavy zapríčinili smrť až 500 ľudí.

V Grécku horí i asi 15 požiarov, pričom väčšinu z nich pravdepodobne založili podpaľači. Oheň už zasiahol asi 20 štvorcových kilometrov. Situácia sa zhoršuje aj na ostrove Kefalonia, kde požiar ohrozuje turistické strediská a prírodnú rezerváciu, ktorá je domovom tamojších poníkov.

Na juhu Talianska v oblasti Gargana zúri už tretí deň rozsiahly požiar, ktorý zo stredísk a kempov vyhnal tisíce turistov. Nové požiare vypukli na Sicílii a na Sardínii. Celkovo v Taliansku napočítali vyše 300 požiarov, pričom najviac postihnutá je Kalábria a Kampánia. Požiare vypukli aj v Chorvátsku na Makarskej riviére, ktorá je obľúbeným miestom pre slovenských a českých turistov.

Francúzsko a Čína podpíšu budúci utorok zmluvu o výstavbe dvoch jadrových reaktorov, v Číne. Bude to najväčší obchod, hodnota ktorého nie je známa, v histórii francúzskej vládnej spoločnosti Areva. Cena prvého reaktora, ktorý vybudovala Areva vo Fínsku, je približne tri miliardy eur.

Viac ako 50 hasičov z celého Prešovského kraja likviduje lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč. Od pol siedmej začali hasiť dva vrtuľníky. Pozemné sily hasia požiar za pomoci jazierkového systému. Väčšina hasičov doháša lokálne ohniská s pomocou genfo vakov, sekerami a motykami. Päť hasičov vysadil vrtuľník nad požiaroviskom a navádzajú zhadzovanie vody z vrtuľníkov. Požiar sa ďalej nešíri.

S lesnými požiarmi bojujú aj hasiči v okrese Spišská Nová Ves. Požiar pri obci Poráč hasia pomocou vrtuľníka s bambi vakom. Ďalší oheň hasia pri obci Rudňany v lokalite Bukovec . Oheň horí v lokalite, ktorá je dostupná pre mobilnú techniku. Problémom je však nedostatok vody v blízkosti požiaru, čo sťažuje hasenie. Okrem 12 hasičov likvidujú požiar aj vlastníci lesa.

Ani po dnešnej návšteve zástupcov Európskej komisie v Tatranskom národnom parku nepadlo rozhodnutie, či zásahy v Tichej a Kôprovej doline boli alebo neboli v rozpore s európskou legislatívou. "Európska komisia nikdy nepovedala, že to, čo sa tu udialo, je v rozpore s európskou legislatívou," uviedol Patrick Murphy z Európskej komisie. Hlavným cieľom návštevy bolo oboznámiť sa so situáciou priamo na mieste, aby vedeli kvalifikovanejšie rozhodnúť. Po prehliadke Vysokých Tatier - Murphy uviedol, že situácia s lykožrútom vo Vysokých Tatrách je kritická.

V rámci Popradského kultúrneho leta vystúpi v Poprade MARK GEARY - jeden z najlepších írskych pesničkárov. Koncert o ôsmej večer na Námestí sv Egídia.

Viaceré francúzske denníky si po nútenom odstúpení Dána Michaela Rasmussena z pozície lídra z cyklistickej Tour de France nedávajú vo svojich komentároch obrúsok pred ústa. Tím Rabobank stiahol svojho kapitána z Tour po tom, čo sa preukázalo, že klamal o mieste svojho tréningového pobytu a vyhýbal sa tak dopingovým kontrolám. "Tour musíte zastaviť. Cyklistický pelotón sa zmenil na karavánu výsmechu. Ak chcú organizátori skutočne pomôcť cyklistike, musia na niekoľko rokov stopnúť tieto preteky. Minimálne do momentu, kým cyklistika neprejde očistným procesom," vyzýva denník Libération a v hlavnom titulku bez ostychu hlása: "Smrť Tour de France."

Športový denník L´Equipe trochu optimistickejšie predznamenáva, že organizátori sa musia práve teraz chopiť príležitosti a využiť všetky prostriedky na to, aby svoje preteky očistili, ale "Tour musí zároveň pokračovať.

*********************************

Popoludní bude slnečno a teplo.
Najvyššia teplota 26 až 31 stupňov, v severných okresoch miestami okolo 23 stupňov.
Slabý vietor.