Sunday, July 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Povstalci Talibanu odmietli dnes ďalšie rokovania s afganskou vládou o 22 unesených Juhokórejčanoch. Jediným spôsobom vyriešenia rukojemníckej krízy je podľa nich prepustenie väznených príslušníkov svojho hnutia. Únoscovia v stredu zastrelili vedúceho skupiny Juhokórejčanov.Viacero termínov daných Talibanom však uplynulo bez toho, aby splnili svoju hrozbu zabitia zvyšných rukojemníkov - štyroch mužov a 18 žien držia v menších skupinách na rôznych miestach.

Pri moskovskom letisku Domodedovo sa ráno zrútilo nákladné lietadlo s ôsmimi osobami na palube, z ktorých podľa predbežných informácií nikto neprežil. Informovali o tom oficiálne zdroje.

Libéria ruší po šiestich rokoch moratórium na ťažbu diamantov. Záujemcovia o ťažbu, a vývoz diamantov sa môžu uchádzať o licencie od zajtra, oznámilo ministerstvo pre banský priemysel. OSN vyhlásila embargo na obchod s libérijskými diamantmi v roku 2001, keď bývalý prezident Libérie Charles Taylor využíval zisky z predaja diamantov na financovanie vojny v susednej Sierra Leone.

Slovensko nesúhlasí so snahou Francúzska určiť hranice Európskej únie a vyčleniť Turecko privilegovaným partnerstvom. Podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, určovať teraz konečné hranice EÚ nie je podľa našej krajiny správne
Lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč stále nie je uhasený. O 9-tej prileteli 3 vrtuľníky ministerstva vnútra a budú pokračovať v hasení s bambi vakmi. Oheň sa v noci nerozšíril.

Dnes je v areáli popradského pivovaru Pilsberg Deň otvorených dverí, ktoré aj tohto roku bude mať bohatý program. Moderuje Roman Pomajbo a nebudú v ňom chýbajú v ňom pivné súťaže, detské atrakcie a žrebovanie o atraktívne ceny. Program sa začal o 10. hodine a bude trvať celý deň.

B vzorka dopingového testu kazašského cyklistu tímu Astana Alexandra Vinokurova je pozitívna, informovala včera večer agentúra AFP. 33-ročný jeden z najväčších favoritov na víťazstvo Tour de France bol pozitívne testovaný po minulotýždňovej sobotňajšej časovke. Z pretekov okamžite odstúpil celý tím Astana.