Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30 Príjemný podvečer
Afganistan nemôže ustúpiť hnutiu Taliban, ktoré zadržiava juhokórejských rukojemníkov. Podporil by tým ďalšie únosy, povedal hovorca afganského prezidenta Hámida Karzaja. Reagovať pozitívne na požiadavky teroristov znamená ďalšie problémy, dodal hovorca. Militanti z Talibanu dnes zabili druhého rukojemníka. Dnes oznámili aj nové ultimátum, afganskej vláde dali na prepustenie väzňov čas do zajtrajšieho poludnia miestneho času.

Afganská vláda prepustila minulý rok v marci päť talibancov, čo zachránilo život unesenému talianskemu novinárovi. Postup afganskej vlády vyvolal doma i v zahraničí vlnu kritiky a prezident Hámid Karzaj sa následne zaviazal, že výmena zadržiavaných militantov za rukojemníkov sa v budúcnosti nezopakuje.

Najmenej jednu obeť si vyžiadala búrka, ktorá včera nečakane zasiahla pobrežie južného Chorvátska. Pri stredisku Uvala Scott sa utopila Maďarka, ktorú silný vietor zmietol do mora z kanoe. Jej manžel sa zachránil a doplával k brehu. Po nečakanej búrke museli záchranári pátrať na mori po vyše 50 ľuďoch.

Pre požiare na Kanárskych ostrovoch evakuovali 11 tisíc ľudí. Oheň už zasiahli vyše 20 hektárov na ostrovoch Gran Canaria a Tenerife. S požiarmi bojujú stovky hasičov za pomoci lietadiel a helikoptér. Situáciu komplikuje vietor a vysoké teploty do 40st. Na ostrovoch zatkli 37-ročného lesníka, ktorý sa priznal, že založil požiar, aby mu predĺžili pracovnú zmluvu.

V Európskej únii tento týždeň vstupujú do platnosti nové pravidlá roamingu. Zamerané sú na radikálne zníženie cien zahraničných hovorov v mobilných telefónnych sieťach. EÚ včera prisľúbila, že bude verejne upozorňovať na spoločnosti, ktoré nariadenie porušia. Mobilní operátori musia užívateľom telefónnych paušálov z krajín EÚ poskytnúť tarify neprevyšujúce 49 centov za minútu.

Zaplaveným baníkom v Číne svitla nová nádej. Cez 800 metrov dlhú vetraciu šachtu sa dnes podarilo poslať 400 litrov mlieka, vodu a kyslík 69 baníkom. V nedeľu ráno ich v podzemnej šachte v centrálnej Číne uväznil príval vody. S baníkmi udržiavajú telefonické spojenie. Záchranné práce síce postupujú pomaly a ťažko, ale ide to dobre, uvádza tlačová agentúra DPA.

Svetoznámy taliansky filmový režisér Michelangelo Antonioni zomrel včera večer vo veku 94 rokov. O úmrtí ďalšieho z velikánov svetovej kinematografie 20. storočia informovali dnes talianske médiá.

Kežmarská nemocnica zatiaľ nevie čo dalej. Nezaradili ju totiž na zoznam nemocníc poskytujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Ani po desiatich dňoch neukončili popradskí hasiči likvidáciu lesného požiaru v Slovenskom raji. Podľa riaditeľa hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondreja Šprocha, požiar je už na 99 percent zlikvidovaný. Zajtra bude 40 hasičov dohášať posledné dymiace ohniská. Aj po úplnej likvidácii požiaru a odovzdaní požiaroviska vlastníkom, nechajú hasiči niekoľko dní na mieste jazierkový systém s takmer dvoma kilometrami hadíc.

Zamkovského chata vo Vysokých Tatrách sa stala obľúbeným miestom medvedice s tromi mladými. Pre hľadanie potravy tu táto rodinka prišla už na niekoľko nočných návštev.

Euro 33,36, americký dolár 24,33 a britská libra 49,

Viac ako polovica rumunských občanov má výhrady voči konzumácii alkoholu a fajčeniu prezidenta Traiana Basesca na verejnosti. Napriek tomu by ho opäť volilo takmer 70%občanov. Basescu, ktorý je v úrade od konca roku 2004, navštevoval podľa informácií rumunských médií aj v prezidentskej funkcii nezriedka bukureštské puby a príležitostne si pod vplyvom alkoholu sadol i za volant. Práve tento nekonvenčný postup sú podľa znalcov pomerov príčinami prezidentovej popularity.

ŠPORT
Francúzska ministerka športu Roselyne Bachelotová deň po dekorovaní najlepšieho jednotlivca Alberta Contadora prisľúbila, že budúce vydanie Tour bude čisté a obnoví dôveru fanúšikov, a to aj za cenu tvrdších sankcií za doping a nepopulárnych reštriktívnych opatrení, ako sú napríklad neohlásené prehliadky hotelových izieb jednotlivých výprav. Ministerka sa včera stretla s organizátormi Tour, aby spoločne vypracovali plán nového začiatku cyklistického podujatia číslo jeden.

Futbalistov slovenského šampióna MŠK Žilina čaká zajtra o 20-tej v Lige majstrov ťažký súper Slavia Praha. Vstupenky na tento zápas na žilinskom štadióne sa vraj rýchlo míňajú a stoja 500, 300 a 1.500korunové VIP-vstupenky. Najviac voľných lístkov, asi dve tisíc, je k dispozícii ešte na severnú tribúnu za bránou.

Slovenské basketbalistky do 19 rokov vyhrali v prvom zápase osemfinálovej skupiny MS v Bratislave nad Litvou vysoko 74:46 a sú vo štvrťfinále. Dnes o 18-tej sa stretnú s rovesníčkami z Číny a zajtra v rovnakom čase s favoritom turnaja so USA.

Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Michal Malák je už niekoľko sezón v tesnom závese za dvojicou svetovej špičky Martinom Bajčičákom a Ivanom Bátorym.V týchto dňoch vrcholí jeho letná príprava. Jej záver absolvuje so svojimi reprezentačnými kolegami v slovinskom stredisku Rogla a na Štrbskom Plese.

**********************************
N O C:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

S T R E D A:
Jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestami okolo 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m 11 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 5 m/s