Thursday, July 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
K výbuchu a následnému požiaru plynovodu došlo dnes krátko po polnoci na severnom okraji Petrohradu, druhého najväčšieho ruského mesta. Silný výbuch nebol výsledkom teroristického útoku a nehoda neovplyvní dodávky zemného plynu do zahraničia. Svedkovia hovorili o silnej explózii, ktorá otriasla budovami vo vzdialenosti päť km od epicentra a vyvolala hromadný útek obyvateľov, čo spôsobilo dopravnú zápchu. Podľa predstaviteľov služieb pre mimoriadne situácie výbuch zničil 50 metrov dlhú časť plynovodu. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Dánsko stiahlo väčšinu zo svojich 400 vojakov z Iraku skôr ako plánovalo. Dôvodom sú neprestávajúce útoky zo strany povstalcov. Viac ako 250 dánskych vojakov odcestovalo do Kuvajtu, odkiaľ budú pokračovať v ceste do Dánska. Ďalších 150 vojakov odíde z Basry čoskoro, ale dátum ich odchodu nemohol byť zverejnený z bezpečnostných dôvodov.

Juh Británie ohrozujú najväčšie povodne za posledných 60 rokov, pričom obyvateľom hrozí nedostatok pitnej vody a výpadky elektriny. Zdvihnuté hladiny riek, ktoré majú kulminovať za 48 hodín, ohrozujú napríklad mesto Reading, ako aj kráľovský zámok Windsor. Meteorológovia predpovedajú, že dážď neustane ani dnes, takže zlepšenie situácie sa nedá očakávať. Najpostihnutejšie je grófstvo Gloucestershire, ktoré ohrozuje najmä rozvodnená rieka Severn. Mesto Tewkesbury je riekou Severn úplne odrezané od sveta.

V britskom Oxforde museli evakuovať najmenej 250 domov, keď rieka Temža zaplavila niekoľko častí tohto univerzitného mesta. Evakuovaných ubytovali v záchrannom centre na futbalovom štadióne.

Obľúbené turistické stredisko na Makarskej riviére neďaleko mesta Podgora, ktoré navštevujú predovšetkým slovenskí a českí turisti včera zachvátil veľký požiar. Plamene šľahali do veľkej výšky a vietor do okolia roznášal iskry. Pred ohňom z miesta utekali turisti a obyvatelia, ktorí zachraňovali svoje veci a predovšetkým autá. Pred polnocou sa otočil vietor, ktorý iskry nasmeroval späť do lesa a pomohol tak hasičom zachrániť domy na okraji lesa.

USA pomôžu Česku pri likvidácii sovietskych protilietadlových rakiet z obdobia studenej vojny. Američania prispejú ČR sumou 600-tisíc dolárov, ktorá bude stačiť na úplné zničenie nepotrebných vojenských komponentov.

Na východnom Slovensku sa rozhorel už tretí lesný požiar. Hasiči bojujú od nedele s ohňom v Slovenskom raji, momentálne sa výrazne rozšíril požiar v Poráčskej doline pri Krompachoch a horieť začalo aj pri Rudňanoch.

Dnes ráno o štvrť na 7 vykonali monitorovací let nad požiaroviskom v Slovenskom raji. O pár minút sa už začalo prvé hasenie za pomoci dvoch vrtulníkov. Hasiči likvidujú oheň aj za pomoci jazierkového systému a sekeromotýk. Päť hasičov urobilo výsadok a navádza zhody vody z vtruľníkov. V týchto chvíľach v teréne intenzívne pracuje viac ako 50 hasičov z prešovského kraja.

Na záchranu ľudských životov nám stačí menej než polovica z existujúcich viac ako 130-tich nemocníc, liečební a špecializovaných ústavov. Vyplýva to z nového nariadenia vlády. Na dostatočnú pomoc pacientom by malo stačiť 57 nemocníc a ústavov. Novú minimálnu sieť by malo tvoriť 42 zariadení a 23 nemocníc by malo zabezpečovať nevyhnutnú špecializovanú starostlivosť, napríklad operácie srdca.

Na atletickom mítingu v litovskom Kaunase si skvele počínal slovenský trojskokan Dmitrij Vaľukevič, ktorý súťaž vyhral a v šiestej sérii utvoril slovenský rekord 17,35 m. Svoj vlastný rekord zo 17. júna si zlepšil o 10 cm. Vaľukevič sa na 22 cm priblížil k svojmu osobnému maximu z roku 2003, keď ešte reprezentoval Bielorusko. Súťaž trojskokanov v Kaunase vyhral s náskokom 86 cm pred Ukrajincom Mykolom Savolainenom.
*********************************

Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st, na Spiši chladnejšie, 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Slabý, prevažne južný vietor do 5 m/s.