Friday, July 27, 2007

Pripravil Michal Novák

11:00 27.07.2007

Americká televízna sieť CBS odvysielala telefonický rozhovor s juhokórejskou rukojemníčkou. Taliban 22 juhokórejčanov zadržiava už deviaty deň. "Prosíme vás, pomôžte nám dostať sa odtiaľto čo najskôr. Všetci sme chorí a vo veľmi zlom stave," povedala zajatkyňa. Afganské hnutie Taliban už po niekoľkýkrát predĺžilo ultimátum, dokedy musí afganská vláda prepustiť jej bojovníkov. Ak sa afganská vláda nepodvolí, Talibanci začnú zabíjať ďalších juhokórejských rukojemníkov. Podľa hovorcu Talibanu najnovšie ultimátum sa skončí dnes napoludnie.

Americký Kongres čaká hlasovanie o legislatíve, na základe ktorej Spojené štáty niektorým krajinám zrušia vízovú povinnosť. Zdá sa, že viacerí blízki spojenci, ktorí vyslali svoje jednotky do Iraku alebo Afganistanu budú ale z programu bezvízového styku vylúčení. Medzi krajinami, ktoré podmienky nespĺňajú sú aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko.

Izrael povolil dodávku zbraní silám verným palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi.
Námestník izraelského ministra obrany povedal: "Dovolili sme prísun zbraní hoci nemáme istotu, že neskončia v rukách Hamásu. Chceme zabrániť , aby sa Hamas dostal k moci na Západnom brehu.

Včera zahynuli v alpách dvaja Francúzi. Otec a jeho syn spadli z výšky 800-metrov pri výstupe na Mont Blanc. Najvyššia hora Európy si tento týždeň vyžiadala už šesť ľudských životov. Začiatkom týždňa tam zamrzli štyria horolezci z Nového Zélandu, Francúzska, Čile a Veľkej Británie.

Pri explózii rakety na letisku v kalifornskej púšti zahynuli dvaja ľudia.. Príčina nie je zatiaľ známa. Na letisku, 130 kilometrov severne od Los Angeles majú sídlo viaceré súkromné vesmírne spoločnosti. Podľa miestnej televízie mohla explodovať palivová nádrž počas testov na raketových motoroch.

V Slovenskom raji horí do 10 hektárov lesa. V teréne je nasadených do 70 hasičov. Oheň hasia tri vrtuľníky.

Spišskonovoveskí hasiči včera uhasili lesný požiar v lokalite Bukovec pri Rudňanoch. Dnes pokračujú v hasení pri obci Poráč. Včera začal horieť les Pri Ružomberku. Dva vrtuľníky hasia už od skorého rána. Oheň je na 6 Hektároch v ťaťko dostupnom teréne.

Zvýšiť prídavok na dieťa o desať korún, ktorý navrhuje od septembra ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová, je politickou reklamou. Myslia si to tri štvrtiny občanov Slovenska, podľa ktorých spomínaný krok nie je sociálnym opatrením.

V Poprad pokračuje kultúrne leto. Dnes v centre vystúpi domáca hudobná skupina SIX. Na námestí sv Egídia budete počuť jazz a funky s rockovou hudbou a rapom. Koncert sa začne o ôsmej večer.


Kurzy NBS:
EUR1 33,34
USD1 24,31
GBP1 49,71

Thieri Henry včera prvy krat nastupil za svioj novy tim FC Barcelona apredstavil sa gólom. V 90 minúte dorazil pokutovy kop do brany Dundee United.


**************

Dnes bude Jasno až polojasno, cez deň od západu zväčšovanie oblačnosti.
Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 33, na Kysuciach, Orave a v Liptove
okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Južný až juhozápadný vietor 5 až 20 km/h.