Wednesday, July 25, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 25.07.2007

Hovorca Talibanu vyhlásil, že afganské hnutie popravilo jedného z 23 juhokórejských rukojemníkov. Správa nebola oficiálne potvrdená. "Zabili sme jedného z Kórejčanov, pretože vláda nie je počas rokovaní úprimná," povedal Jusúf Ahmádí. Taliban predtým pohrozil, že od pol dvanástej začne postupne zabíjať rukojemníkov, ak afganská vláda dovtedy neprepustí osem väznených talibancov. Juhokórejská agentúra Jonhap zároveň informovala, že Taliban prepustil ôsmich zajatých Juhokórejčanov.

Bulharsko v rámci humanitárnej pomoci pravdepodobne odpustí Líbyi jej zahraničný dlh z komunistického obdobia, uviedol bulharský premiér Sergej Stanišev. Odpustenie dlhu vo výške asi 54 miliónov dolárov by podľa neho nemalo byť vnímané ako "výplata" za to, že Tripolis prepustil bulharských zdravotníkov, ale skôr za humanitárne gesto, uviedol premiér.

Minister obrany František Kašický po leteckej obhliadke požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč prisľúbil hasičom ďalší vrtuľník. Dva vojenské vrtuľníky sú priamo v Hrabušiciach. Pre silný vietor však dnes nezasahujú. O nasadení vojakov na hasenie požiaru sa zatiaľ neuvažuje. K požiaru sa nedostane žiadna pozemná technika. Materiál na hasenie požiaru si musia hasiči vynášať na vlastných pleciach. Na mieste zasahuje 50 hasičov z Prešovského kraja. Podľa prvého odhadu hasičov oheň doteraz spôsobil škody za asi tri milióny korún a zasiahol 6 až 8 hektárov lesa.

Vedenie spoločnosti Air Transport Europe Poprad sa rozhodlo venovať tri letové hodiny, jedna hodina preletu z Oravíc do Slovenského raja a dve hodiny hasenia z vrtuľníka 23. júla, v hodnote približne 200 000 korún ako sponzorský dar Slovenskému raju. Tak ako v iných podobných situáciách, aj v tomto prípade požiadali predstavitelia Hasičského a záchranného zboru spoločnosť ATE o pomoc pri hasení lesného požiaru v Slovenskom raji. Posádka vrtuľníka Mi-8 prerušila práce na Oraviciach a okamžite letela na pomoc hasičom. Keďže 23. júla do 11:00 nebola dohoda o tom, kto ATE zaplatí hasiace práce, posádka vrtuľníka sa vrátila na Oravice, informoval hovorca ATE Pavol Svetoň. Ak bude potrebné a budú urobené záväzné prísľuby na preplatenie letových hodín pri hasení požiaru v Slovenskom raji, ATE okamžite nasadí na požiarovisko svoj vrtuľník, doplnil Svetoň.

Lesný požiar pri obci Poráč v okrese Spišská Nová Ves hasiči stále nemajú pod kontrolou. Kým včera horela len jedna roklina, dnes sa už oheň rozšíril do ďalšej. Požiar doteraz zasiahol približne osem hektárov lesa. V neprístupnom skalnom teréne oheň naďalej horí. Pomáha mu aj silný vietor, ktorý požiarovisko neustále rozširuje. Nasadenie vrtuľníkov je v tejto chvíli nemožné pre silný vietor.

Košické letisko zažilo jeden z najrušnejších dní počas tohtoročnej letnej sezóny. Nespokojní cestujúci, ktorí čakali na náhradné lietadlo do tuniského Monastiru museli stráviť na letisku celú noc do dnešného rána. Meškanie zapríčinila technická porucha lietadla tuniskej leteckej spoločnosti. Kapitán lietadla ju zistil po pristátí na letisku v Košiciach a rozhodol, že sa s ním nevráti späť do Monastiru.

Bočný vchod na hlavný mestský cintorín v Prešove z Duklianskej ulice je opäť zatarasený. Pred jeho bránou je zaparkovaná biela dodávka tak, že bráni vstupu na pietne miesto. Konflikt medzi prešovskou radnicou a majiteľom firmy Cartes - Petrom Jarkovským sa už niekoľkokrát zopakoval. Vlani v septembri tu dal priviesť Jarkovský dlhé železobetónové panely, ktoré odpratali pracovníci Technických služieb mesta Prešov, ďalšou prekážkou sa stala tiež zaparkovaná dodávka. Jarkovský považuje plot a bránu na jeho pozemku za čiernu stavbu.

Luxemburský futbalový majster sa bude musieť v dnešnom odvetnom stretnutí 1. predkola futbalovej Ligy majstrov proti slovenskému Žiline zaobísť bez trojice hráčov Borbiconi, Hug a Joly. Zatiaľ čo posledný menovaný bude svojmu trénerovi Michelovi Leflochmoanovi chýbať pre zdravotné problémy, dvojica Borbiconi a Hug musela zostať doma z dosť kuriózneho dôvodu - nepustil ich zamestnávateľ. Futbalisti z Luxemburska sú totiž prevažne amatéri či poloprofesionáli a okrem futbalu sú všetci aj inak zamestnaní.

Tento ročník cyklistických pretekov Tour de France sa ešte nestihol spamätať zo šokujúceho odhalenia krvného dopingu Alexandra Vinokurova a už sa musí pripraviť na prijatie ďalšej nepríjemnej správy. Dnes sa totiž na internetovej stránke denníka L'Equipe objavila správa, že Medzinárodná cyklistická únia čoskoro zverejní meno pretekára, ktorý uviazol v sieti dopingovej kontroly po 11. etape Tour z Marseille do Montpellieru. Zatiaľ nemenovaný vinník mal v krvi zvýšenú hladinu testosterónu. Etapu vyhral Juhoafričan Robert Hunter, v žltom tričku v tom čase jazdil Dán Michael Rasmussen.

******************************
V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 10, na severozápade a miestami aj v dolinách okolo 8 stupňov.
Zajtra cez deň jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 24 až 29, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 19 až 24 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 stupňov.
Slabý vietor.