Sunday, July 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Povstalci Talibanu odmietli dnes ďalšie rokovania s afganskou vládou o 22 unesených Juhokórejčanoch. Za jediný spôsob vyriešenia rukojemníckej krízy označili prepustenie väznených príslušníkov svojho hnutia. Únoscovia v stredu zastrelili vedúceho skupiny Juhokórejčanov, viacero termínov daných Talibanom však uplynulo bez toho, aby splnili svoju hrozbu zabitia zvyšných rukojemníkov - štyroch mužov a 18 žien držia v menších skupinách na rôznych miestach.

Na Kanárskych ostrovoch pre lesné požiare evakuovali v noci na dnes niekoľko desiatok turistov. S plameňmi, ktoré zničili viac ako 800 hektárov pôdy a lesného porastu, bojuje v hornatej časti ostrova Gran Canaria 180 hasičov. Pomáha im päť vrtuľníkov s vodnými nádržami.

Polícia medzitým získala priznanie muža, ktorého zatkla na základe podozrenia z podpaľačstva. Zamestnanec lesnej protipožiarnej hliadkyzaložil oheň s nádejou, že si tak zabezpečí predĺženie pracovnej zmluvy, ktorej platnosť mala zakrátko vypršať, uviedla s odvolaním sa na policajné zdroje agentúra AFP.

Lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč stále nie je uhasený. O 9-tej priletia 3 vrtuľníky ministerstva vnútra a budú pokračovať v hasení s bambi vakmi. Oheň sa v noci nerozšíril.

Dnes bude v areáli popradského pivovaru Pilsberg už 4. ročník podujatia Deň otvorených dverí, ktoré aj tohto roku bude mať bohatý a zaujímavý program. Účinkovať bude skupina Gladiátor, Karol Kučera so svojou kapelou, skupina Komajota a další. Program bude moderovať Roman Pomajbo a nebudú v ňom chýbať pivné súťaže, detské atrakcie a žrebovanie o atraktívne ceny. Program začne o 10. hodine a bude trvať celý deň.

Mladé basketbalistky Slovenska vo včerajšom poslednom zápase v základnej A-skupiny na majstrovstvách sveta do 19 rokov v Bratislave vyhrali nad Argentínou 78:65. Postúpili tak do osemfinálovej E-skupiny s maximálnym možným ziskom šiestich bodov. Prvým súperom Sloveniek bude zajtra po dni voľna tretí tím B-skupiny Litva.