Tuesday, July 31, 2007

Pripravil Michal Novák

8:00 01.08.2007

Britský premiér Gordon Brown včera vyzval medzinárodné spoločenstvo na vytvorenie nových spojenectiev v celosvetovom boji proti chudobe. "Je načase nazvať to pravým menom: rozvojová núdza, ktorá si vyžaduje núdzový postup," vyhlásil Brown. Podporu mu vyjadrilo 12 svetových lídrov a 20 popredných obchodných spoločností. Plán združiť vlády, priemysel, jednotlivcov a náboženské organizácie Brown označil ako "najväčšiu koalíciu svedomia".

Do bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora Majdanek v Poľsku, pri meste Lublin vniklo 33 židov. Motív skupiny zatiaľ nie je známy. "Vedúci skupiny, 28-ročný muž, vyhlásil, že nahradia všetky škody," V koncentračnom tábore Majdanek v rokoch 1941 až 1944 zomrelo okolo 360 000 ľudí, ktorí skončili v plynovej komore alebo boli popravení. Medzi obeťami bolo 200 000 židov.

Rusko vyhlásilo, že utlmuje kontakty s palestínskym islamským hnutím Hamás, úplne ich však nepreruší. "Chcem vás ubezpečiť, že vás podporujeme ako zákonného vodcu palestínskeho ľudu. Sme si istí, že urobíte všetko pre zachovanie jednoty," povedal Putin Mahmudovi Abbásovi z hnutia Fatah na začiatku rozhovorov v Moskve.

Zdravotný stav dvoch žien z 21 juhokórejských rukojemníkov, ktorých militantné hnutie Taliban už takmer dva týždne zadržiava v Afganistane, je taký zlý, že by mohli zomrieť. Hovorca Talibanu oznámil, že 17 rukojemníkov je chorých. Dve zo zadržiavaných žien sú však "vo veľmi zlom stave a my nemáme dosť liekov, možno zomrú", povedal hovorca.

Televízia al-Džazíra včera odvysielala zábery, na ktorých nemecký rukojemník unesený v Afganistane prosí o život. Na muža so šedivými vlasmi mierili zamaskovaní teroristi. Rukojemník vyzval Nemecko a Spojené štáty, aby stiahli svojich vojakov z Afganistanu a pomohli mu tak vrátiť sa k rodine. Na nahrávke sú aj štyria Afganci, o ktorých televízia uviedla, že ich uniesli spolu s Nemcom.

Španielske úrady evakuovali viac ako 12 tisíc ľudí na Kanárskych ostrovoch pred lesnými požiarmi. Oheň zasiahol asi 35 tisíc hektárov pôdy. Obyvateľom nariadili, aby odišli zo svojich domov do prístreškov zriadených vládou alebo hotelov, ktoré sú ďalej od postihnutých ostrovov Grand Canaria a Tenerife. Na ostrovoch ide o najväčšie požiare za posledných desať rokov.

Popradskí hasiči by dnes mali definitívne uhasiť lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč. Asi 40 zázhranárov bude likvidovať posledné dymiace ohniská.

Kurzy NBS:
EUR1 33,36
USD1 24,34
GBP1 49,46

Futbalisti Slavie Praha nastúpia dnes o ôsmej večer na prvý zápas 2. predkola Ligy majstrov proti slovenskému šampiónovi - zo Žiliny. 18 futbalistov Slavie Praha už trénovalo na hlavnom žilinskom štadióne. Stredajší duel pod Dubňom by mal sledovať aj kouč reprezentácie ČR Karel Brückner.

Prezident Medzinárodnej motoristickej federácie (FIA) Max Mosley podal odvolanie voči verdiktu 25-člennej rady Svetového motoristického športu v prípade údajnej špionáže tímu McLaren-Mercedes v konkurenčnom Ferrari. Rada zbavila britskú stajňu všetkých obvinení pre nedostatok dôkazov.

****************

Jasno až polooblačno, na severe a východe prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe okolo 19 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.