Thursday, July 26, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 26.07.2007

Bulharsko odmietlo kritiku Líbye za omilostenie piatich bulharských sestričiek a palestínskeho lekára. "Neexistovala absolútne žiadna prekážka na udelenie milosti bulharským zdravotníkom," vyhlásil bulharský generálny prokurátor Boris Velčev. Zdravotníkov, ktorých odsúdili na trest smrti, a ktorým trest nedávno zmenili na doživotie, vydala v utorok Líbya do Bulharska, kde si mali trest odpykať. Prezident im však udelil milosť, pretože Bulharsko je presvedčené o ich nevine.

Spojené štáty by mohli zrušiť vízovú povinnosť pre Českú republiku do jedného roka. Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií sa totiž obe komory Kongresu dohodli na nových podmienkach pre bezvízový styk. ČR by podľa servera iDNES.cz mala tieto podmienky spĺňať, Slovensko však údajne nie. Zákon by mal byť schválený do konca budúceho týždňa a očakáva sa, že prezident George Bush ho podpíše, pretože demokrati už netrvali na niektorých jeho sporných bodoch. Po podpise prezidenta budú americké úrady 6 až 12 mesiacov preverovať, ktoré krajiny spĺňajú stanovené podmienky.

Južnú Európu už niekoľko týždňov sužujú extrémne horúčavy, ktoré spôsobili rozsiahle požiare, sucho, nedostatok pitnej vody, výpadky elektriny a vyžiadali si aj obete na životoch. Najhoršia situácia je v Rumunsku, Grécku, Taliansku, Macedónsku, Srbsku a Bulharsku. Teploty tam dosahujú od 40 po 45 stupňov. Maďarské úrady informovali, že horúčavy zapríčinili smrť až 500 ľudí.

Francúzsko a Čína podpíšu budúci utorok zmluvu o výstavbe dvoch jadrových reaktorov v Číne. Bude to najväčší obchod v histórii francúzskej vládnej spoločnosti Areva. Cena prvého reaktora, ktorý vybudovala Areva vo Fínsku, je približne tri miliardy eur.

Silné zemetrasenie, ktoré dnes zasiahlo východ Indonézie, nevyvolalo ničivé vlny tsunami. Úrady najprv vydali varovanie pred tsunami, neskôr ho však stiahli. Otrasy dosiahli silu 6,6 stupňa Richterovej škály. Zemetrasenie vyvolalo značnú paniku, zatiaľ však nie sú hlásené väčšie škody ani obete.

V Izraeli sa ráno skončil generálny štrajk verejných zamestnancov, ktorí požadovali zvýšenie miezd. Podľa dohody majú mzdy zamestnancov vo verejnej službe do roku 2009 postupne narásť o 5 percent. Odborári pôvodne žiadali desaťpercentný nárast. Vláda bola ochotná pristúpiť iba na zvýšenie o jedno percento. Počas štrajku, ktorý sa začal včera ráno, zastavilo prácu okolo 600 tisíc zamestnancov centrálnej vlády a samospráv.

Od dnešného rána hasia požiar v Slovenskom raji tri vrtuľníky. O posilnení rozhodol minister obrany František Kašický. Tretí vrtuľník Ministerstva obrany s bambi-vakom dnes vzlietol z prešovskej základne krátko po 5:00 hodine. Vodu spúšťa v nedostupnom teréne v lokalite pri obci Hrabušice. Ďalšie dva vrtuľníky rovnakého typu zasahujú v Hrabušiciach a v Poráči.

Ani po dnešnej návšteve zástupcov Európskej komisie v Tatranskom národnom parku nepadlo rozhodnutie, či zásahy v Tichej a Kôprovej doline boli alebo neboli v rozpore s európskou legislatívou. "Európska komisia nikdy nepovedala, že to, čo sa tu udialo, je v rozpore s európskou legislatívou," uviedol na tlačovej besede Patrick Murphy z Európskej komisie. Hlavným cieľom návštevy bolo oboznámiť sa so situáciou priamo na mieste, aby vedeli kvalifikovanejšie rozhodnúť. Po prehliadke Vysokých Tatier Murphy uviedol, že situácia s lykožrútom vo Vysokých Tatrách je kritická.

V rámci Popradského kultúrneho leta vystúpi v Poprade MARK GEARY - jeden z najlepších írskych pesničkárov. Koncert sa začína dnes o ôsmej večer na Námestí sv Egídia.

Viaceré francúzske denníky si po nútenom odstúpení Dána Michaela Rasmussena z pozície lídra z cyklistickej Tour de France nedávajú vo svojich komentároch obrúsok pred ústa. Tím Rabobank stiahol svojho kapitána z Tour po tom, čo sa preukázalo, že klamal o mieste svojho tréningového pobytu a vyhýbal sa tak dopingovým kontrolám. "Tour musíte zastaviť. Cyklistický pelotón sa zmenil na karavánu výsmechu. píše denník Libération a v hlavnom titulku bez hlása: "Smrť Tour de France."

Športový denník L´Equipe trochu optimistickejšie predznamenáva, že organizátori sa musia práve teraz chopiť príležitosti a využiť všetky prostriedky na to, aby svoje preteky očistili, ale "Tour musí zároveň pokračovať. Francúzsky premiér Francois Fillon, povedal: "Značka Tour de France je v danom momente katastrofálne poškodená. Je však aj na nás, aká bude budúcnosť pretekov.

*********************************
V noci bude prevažne jasno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 stupňov, v horských dolinách 12 až 7 stupňov. Zajtra cez deň jasno až polojasno, od západu prechodne až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 28 až 33, na severe miestami okolo 26 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 stupňov.
Južný až juhozápadný, 10 až 25 km/h.