Monday, July 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Trojdňový štátny smútok vyhlásil dnes poľský prezident Lech Kaczynski po návrate z francúzskeho mesta Grenoble, Neďaleko mesta havaroval včera poľský autobus. Nehoda v Alpách si vyžiadala 27 mŕtvych a 23 ľudí utrpelo zranenia. Autokar vezúci pútnikov sa v strmých serpentínach zrútil do priepasti, po páde sa vznietil a zhorel. Kaczynski po tragédii okamžite odletel do Francúzska a v Grenobli navštívil ranených v nemocnici.

Spojené štáty nevylučujú vojenský zásah proti základniam al-Kájdy v Pakistane, vyhlásila poradkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Frances Townsendová. Americký prezident George Bush v sobotu v pravidelnom rozhlasovom príhovore ocenil pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa za jeho odhodlanie skoncovať s extrémizmom v krajine. Existenciu základní al-Kájdy v Pakistane však zároveň označil za znepokojujúcu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová včera uviedla, že Berlín nesplní požiadavky únoscov nemeckých občanov v Afganistane a nestiahne svoje jednotky z tejto krajiny. Podľa Merkelovej sa Nemecko nenechá únoscami z hnutia Taliban zastrašovať. Kancelárka podľa vlastných slov nemá "žiadne nové jasné informácie" o situácii, v akej sa momentálne nachádza nemecký rukojemník, ako ani o okolnostiach smrti ďalšieho zajatca.

Parlamentné voľby v Turecku jasne vyhrala vládna Strana spravodlivosti a rozvoja premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na televíznu stanicu CNN Turk.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso je presvedčený, že Turecko nie je pripravené na vstup do EÚ.
Turecko nie je pripravené, aby sa stalo členom EÚ a únia nie je pripravená akceptovať Turecko ako členskú krajinu. Ani zajtra, ani pozajtra," vyhlásil Barroso v rozhovore pre grécke noviny Kathimerini. Prístupové rokovania EÚ s Tureckom sa začali v roku 2005, v decembri 2006 však Brusel - pre neochotu Ankary otvoriť turecké prístavy pre cyperské lode - pozastavil rozhovory v ôsmich z celkového počtu 35 kapitol.

Extrémne počasie trápi Britániu a krajiny juhovýchodnej Európy. Doteraz si vyžiadalo 18 ľudských životov. Počet obetí horúčav v Rumunsku stúpol na 11, zatiaľ čo v Rakúsku zaznamenali 5 úmrtí. Následkom vysokých teplôt tiež zomreli dvaja ľudia v Bulharsku. Anglicko naopak zápasí s rozsiahlymi záplavami, ktoré spôsobili prívalové dažde.

Záplavy v Bavorsku, ktoré spôsobili v noci na dnes prívalové dažde, si vyžiadali jednu ľudskú obeť.Rozvodnené potoky a rieky spôsobili množstvo materiálnych škôd a problémy v doprave. Silné búrky zasiahli aj Švajčiarsko. V okolí Bernu spôsobili zosuvy bahna.

Na Slovensku padli aj včera 3 teplotné rekordy. V Lučenci namerali 35 stupňov, čo je viac ako 40 ročný rekord. Najstarší rekord z roku 1939 padol v Košiciach, kde teplota vystúpila na takmer 36 stupňov. Tieto rekordy budú zrejme na nejaký čas posledné, pretože tento týždeň má byť chladnejšie. Stovky výjazdov mali včera aj záchranári. Na Slovensku totiž skolabovalo takmer 80 ľudí.

Vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky objavili tajný sklad munície. Pozostalým po tragédii to mal potvrdiť aj minister obrany František Kašický. Bývalý generálny riaditeľ závodu Ján Lasab tieto zistenie pre televíziu TA3 odmietol komentovať. Existenciu skladu však včera oficiálne potvrdila Soňa Baniarová z komunikačného oddelenia ministerstva obrany.

Príčinou lesného požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč bol s najväčšou pravdepodobnosťou úder blesku do stromu, informoval Adrian Takáč z Hasičského a záchranného zboru v Poprade. Požiar doteraz zasiahol plochu s rozlohou asi 300 krát 400 metrov. Oheň horí v celom teréne nedostupnom pre pozemnú techniku. Vodu na požiarovisko vyvážajú dva vojenské vrtuľníky. Použitie vrtuľníkov súkromných firiem je podľa hasičov finančne náročné. Hasiči zatiaľ nevedia odhadnúť, kedy sa podarí požiar lokalizovať a zlikvidovať.

Euro 33,14, americký dolár 24,01 a britská libra 49,30.

Španiel Fernando Alonso sa stal víťazom seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 - Veľkej ceny Európy, ktorú poznačil v úvode i v závere silný dážď. Preteky museli dokonca organizátori po troch kolách prerušiť a po krátkej pauze a zlepšení poveternostných podmienok nanovo odštartovať. Alonso triumfoval pred Brazílčanom Felipem Massom. Tretí skončil Austrálčan Mark Webber.

Futbalisti Argentíny obhájili titul majstrov sveta hráčov do 20 rokov, keď vo včerajšom finále v kanadskom Toronte zdolali Česko 2:1. Futbalisti Čile zvíťazili v stretnutí o 3. miesto nad Rakúskom 1:0.

V poslednom zápase druhého kola slovenskej futbalovej Corgoň ligy zvíťazila MŠK Žilina nad Artmediou Petržalka 1:0.
**********************************

Jasno až polojasno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť a v horských oblastiach ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 29 až 33, na severe miestami okolo 27 st. a na horách vo výške 1500 m okolo 20 st. Prevažne južný vietor 3 až 6 m/s.