Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

10.00
Juhokórejské ministerstvo zahraničia dnes potvrdilo, že druhým rukojemníkom, ktorého Taliban v Afganistane zabil, je 29-ročný muž. V zajatí zatiaľ zostáva ďalších 21 Juhokórejčanov. Telo Šima Sung-mina, dobrovoľníka z kresťanskej skupiny, ktorá bola na misii v Afganistane, objavili v utorok ráno afganské úrady. "Vláda vyjadruje hlbokú sústrasť jeho rodine. "Nemôžeme ovládnuť hnev nad touto neľútostnou vraždou a rezolútne ju odsudzujeme," dodal hovorca afganskej vlády.

Hnutie Taliban dnes oznámilo nové ultimátum, afganskej vláde dali na prepustenie väzňov čas do zajtrajšieho poludnia miestneho času (09.30 h SELČ). Ak Kábul a kórejská vláda nedajú pozitívnu odpoveď, budú zabití ďalší rukojemníci, oznámil hovorca Talibanu Muhammad Júsuf.

V Európskej únii tento týždeň vstupujú do platnosti nové pravidlá roamingu. Zamerané sú na radikálne zníženie cien zahraničných hovorov v mobilných telefónnych sieťach. EÚ včera prisľúbila, že bude verejne upozorňovať na spoločnosti, ktoré nariadenie porušia. Mobilní operátori musia užívateľom telefónnych paušálov z krajín EÚ poskytnúť tarify neprevyšujúce 49 centov za minútu cezhraničného hovoru v rámci 27-členného bloku.

Pre požiare, ktoré sa včera rozhoreli na španielskom ostrove Gran Canaria evakuovali vyše dvetisíc ľudí. Ohňu v tejto časti Kanárskych ostrovov pomáhal hlavne silný vietor a horúce počasie. Hasiči bojovali s plameňmi, ktoré zachvátili píniové lesy, na šiestich úsekoch. Približne 200 hasičov zápasilo s ohňom aj v noci. Sudca nariadil dať príslušného správcu lesa, ktorý dopustil požiar, do väzenia.



Mexická vláda sa usiluje zmeniť plán USA na predĺženie plota na spoločných hraniciach. Tento projekt ohrozuje niektoré druhy zvierat. Plot, ktorého cieľom je zabrániť nelegálnemu prisťahovalectvu, musia Spojené štáty na niektorých miestach zmeniť. "Postavenie bariéry by ohrozilo naše spoločné ekosystémy," uviedol mexický minister životného prostredia. Americko-mexické hranice neprechádzajú iba púšťami ale aj pohoriami, riekami a mokraďami, dodal minister.

Už desiaty deň likvidujú hasiči lesný požiar v Slovenskom raji. Po rannom pozemnom monitoringu požiaroviska dnes bude s ohňom bojovať 40 hasičov z Popradu, Svitu a Humenného. Ich úlohou bude dohasiť lokálne ohniská . Hasiči by dnes chceli lesný požiar v Slovenskom raji definitívne zlikvidovať, informoval Jozef Michlík operačný dôstojník hasičov v Poprade.

Od dnešného dňa sú benzíny na Slovensku lacnejšie o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa meniť nebudú. Informuje o tom portál Natankuj.sk Dá sa predpokladať, že ak benzíny prestanú na burzách zdražovať, možno ešte tento týždeň sa dočkáme ďalšieho zlacňovania benzínov na Slovensku.

Nemocnice odkladajú niektoré plánované operácie. Bojujú s nedostatkom krvi. Pre dovolenkovú sezónu je menej darcov, ale aj lekárov na výjazdových odberoch. Transfúzna služba preto prosí ľudí, aby pomohli a prišli darovať krv.

Slovenské basketbalistky do 19 rokov vyhrali v prvom zápase osemfinálovej skupiny MS v Bratislave nad Litvou vysoko 74:46 a sú vo štvrťfinále. Dnes o 18-tej sa slovenské basketbalistky v Sibamac aréne NTC stretnú s rovesníčkami z Číny a v stredu v rovnakom čase okúsia silu najväčšieho favorita turnaja z USA.

Na atletickom mítingu v gréckom Solúne sa darilo slovenskej reprezentantke v trojskoku Dane Velďákovej, ktorá výkonom 14,07 obsadila druhé miesto.
***********************************
Polooblačno, miestami oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 22, na severe miestami okolo 17 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Severný vietor 2 až 5 m/s.