Wednesday, July 25, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 25.07.2007

Afganské hnutie Taliban stanovilo "konečné ultimátum", dokedy musí afganská vláda prepustiť jej zadržiavaných bojovníkov a sľubuje, že tento termín sa už nebude presúvať. Ak sa afganská vláda do polnoci nepodvolí, Talibanci začnú zabíjať ďalších juhokórejských rukojemníkov. " Taliban tak posunul predchádzajúce ultimátum o jedenásť hodín. Taliban údajne už popravil jedného z rukojemníkov. Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládne zdroje informovala, že Taliban už medzitým prepustil ôsmich zajatých Juhokórejčanov.

Juhovýchodnú Európu tento mesiac sužuje druhá veľká vlna horúčav, ktoré si v Rumunsku vyžiadali najmenej 27 obetí. V strednej oblasti Maďarska horúčavy prispeli k predčasnej smrti 230 chorých ľudí, čo v národom meradle znamená okolo 500 obetí.

Juhovýchodný región ohrozujú aj požiare. V Macedónsku lesný požiar zničil desiatky domov, jedna osoba prišla o život a desiatky ďalších evakuovali. S požiarom zápasili tisíce hasičov a armáda. Momentálne je pod kontrolou. V Chorvátsku sa úrady rozhodli evakuovať 1400 obyvateľov a turistov z dediny na južnom ostrove Solta, ktorú ohrozoval požiar. V Srbsku plamene zničili tisíce hektárov lesa a v Taliansku si požiare vyžiadali štyri obete. Na polostrove Gargano evakuovali stovky turistov, pričom asi 250 osôb museli zachrániť loďou.

Aj na severe Grécka horí niekoľko požiarov, ďalší hasia neďaleko západného mesta Patras. V Aténach na dnes predpovedajú až 45 stupňov. Podmienky má sťažiť aj vysoká vlhkosť a vysoký stupeň znečistenia ovzdušia. Pri požiaroch v Macedónsku a Grécku tiež vybuchli početné granáty z čias 2. svetovej vojny.

V britskom Oxforde museli evakuovať najmenej 250 domov, keď rieka Temža zaplavila v noci niekoľko častí mesta. Juh Británie ohrozujú najväčšie povodne za posledných 60 rokov, pričom obyvateľom hrozí nedostatok pitnej vody a výpadky elektriny. Zdvihnuté hladiny riek ohrozujú mesto Reading, ako aj kráľovský zámok Windsor. Meteorológovia predpovedajú, že dážď neustane ani zajtra, takže zlepšenie situácie sa nedá očakávať.

Minister obrany František Kašický po leteckej obhliadke požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč prisľúbil hasičom ďalší vrtuľník. Dva vojenské vrtuľníky sú priamo v Hrabušiciach. Pre silný vietor však dnes nezasahujú. O nasadení vojakov na hasenie požiaru sa zatiaľ neuvažuje. K požiaru sa nedostane žiadna pozemná technika. Materiál na hasenie požiaru si musia hasiči vynášať na vlastných pleciach. Na mieste zasahuje 50 hasičov z Prešovského kraja. Podľa prvého odhadu hasičov oheň doteraz spôsobil škody za asi tri milióny korún a zasiahol 6 až 8 hektárov lesa.

Vedenie spoločnosti Air Transport Europe Poprad sa rozhodlo venovať tri letové hodiny, jedna hodina preletu z Oravíc do Slovenského raja a dve hodiny hasenia z vrtuľníka 23. júla, v hodnote približne 205 000 korún ako sponzorský dar Slovenskému raju. Tak ako v iných podobných situáciách, aj v tomto prípade požiadali predstavitelia Hasičského a záchranného zboru spoločnosť ATE o pomoc pri hasení lesného požiaru v Slovenskom raji. Posádka vrtuľníka Mi-8 prerušila práce na Oraviciach a okamžite letela na pomoc hasičom. Keďže 23. júla do 11:00 nebola dohoda o tom, kto ATE zaplatí hasiace práce, posádka vrtuľníka sa vrátila na Oravice, informoval hovorca ATE Pavol Svetoň. Ak bude potrebné a budú urobené záväzné prísľuby na preplatenie letových hodín pri hasení požiaru v Slovenskom raji, ATE okamžite nasadí na požiarovisko svoj vrtuľník, doplnil Svetoň.

Lesný požiar pri obci Poráč v okrese Spišská Nová Ves hasiči stále nemajú pod kontrolou. Kým včera horela len jedna roklina, dnes sa už oheň rozšíril do ďalšej. Požiar doteraz zasiahol približne osem hektárov lesa. Pomáha mu aj silný vietor, ktorý požiarovisko neustále rozširuje.

Košické letisko zažilo jeden z najrušnejších dní počas tohtoročnej letnej sezóny. Nespokojní cestujúci, ktorí čakali na náhradné lietadlo do tuniského Monastiru museli stráviť na letisku celú noc do dnešného rána. Meškanie zapríčinila technická porucha lietadla tuniskej leteckej spoločnosti. Kapitán lietadla ju zistil po pristátí na letisku v Košiciach a rozhodol, že sa s ním nevráti späť do Monastiru.

Bočný vchod na hlavný mestský cintorín v Prešove z Duklianskej ulice je opäť zatarasený. Pred jeho bránou je zaparkovaná biela dodávka tak, že bráni vstupu na pietne miesto. Konflikt medzi prešovskou radnicou a majiteľom firmy Cartes - Petrom Jarkovským sa už niekoľkokrát zopakoval. Vlani v septembri tu dal priviesť Jarkovský dlhé železobetónové panely, ktoré odpratali pracovníci Technických služieb mesta Prešov, ďalšou prekážkou sa stala tiež zaparkovaná dodávka. Jarkovský považuje plot a bránu na jeho pozemku za čiernu stavbu.

Dnes sa divákom v centre Popradu predstaví dvojica českých speváčok a hráčok na violončelo. Ich hudba má korene v rôznych hudobných štýloch. Sú držiteľkami niekoľkých ocenení a doteraz vydali tri autorské albumy. Koncert sa začína o 8-mej večer.

Kurzy NBS platné od zajtra
EUR1 33,18
USD1 24,15
GBP1 49,60


Sport

Slovenský futbalista Dušan Švento bol počas víkendu na skúške v anglickom klube Derby County. Švento zaujal Britov prípravnom stretnutí, v ktorom odohral celých 90 minút. Podľa informácii českého portálu idnes.cz ponúka Derby County Slávii odstupné za Slováka od 60 do 80 miliónov českých korún.

Luxemburský futbalový majster sa bude musieť v dnešnom odvetnom stretnutí 1. predkola futbalovej Ligy majstrov proti Žiline zaobísť bez trojice hráčov Borbiconi, Hug a Joly. Zatiaľ čo posledný menovaný bude svojmu trénerovi chýbať pre zdravotné problémy, dvojica Borbiconi a Hug musela zostať doma z dosť kuriózneho dôvodu - nepustil ich zamestnávateľ. Futbalisti z Luxemburska sú totiž prevažne amatéri či poloprofesionáli a okrem futbalu sú všetci aj inak zamestnaní.

Cyklistická Tour de France takmer zažila ďalší úder. Blízko cesty v severnom Španielsku, kadiaľ viedla krátka odbočka trasy 16. etapy, vybuchli dve malé bomby. Bomby dopredu ohlásila baskická skupina ETA. Pri výbuchoch sa nikto nezranil a neohrozili ani cyklistov, ktorí prechádzali miestom neskôr. Organizátori o nich vedeli, trasu etapy však neodklonili. Výbušniny boli umiestnené v plastikových fľašiach a nemali veľkú silu.

Tento ročník cyklistických pretekov Tour de France sa ešte nestihol spamätať zo šokujúceho odhalenia krvného dopingu Alexandra Vinokurova a už sa musí pripraviť na ďalšie nepríjemné správy. Dnes sa na internetovej stránke denníka L'Equipe objavila správa, že Medzinárodná cyklistická únia čoskoro zverejní meno pretekára, ktorý uviazol v sieti dopingovej kontroly po 11. etape Tour z Marseille do Montpellieru. Zatiaľ nemenovaný vinník mal v krvi zvýšenú hladinu testosterónu. Etapu vyhral Juhoafričan Robert Hunter, v žltom tričku v tom čase jazdil Dán Michael Rasmussen.
Po odstúpení tímu Astana z Tour de France sa na štart dnešnej etapy postavilo už len 151 cyklistov. Na štarte v Londýne ich bolo 189 . Tím Astana odstúpil po dopingovom škandále Vinokurova.

******************************
V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 10, na severozápade a miestami aj v dolinách okolo 8 stupňov.
Zajtra cez deň jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 24 až 29, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 19 až 24 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 stupňov.
Slabý vietor.