Tuesday, July 24, 2007

Pripravila katarína plavčanová

8.00
Líbya a EÚ sa dohodli na uzavretí "plného partnerstva. Únia sľúbila Tripolisu balík pomoci na rozvoj líbyjských nemocníc a ďalšej infraštruktúry. Informoval líbyjský minister zahraničia Abdul Rahmán Šalghám.Bulharský lekár Zdravko Georgiev, ktorého včera spolu s palestínskym kolegom a piatimi bulharskými zdravotnými sestrami odviezli z Líbye, opísal v rozhovore pre BBC tvrdé podmienky a mučenie v líbyjských väzniciach.

Lekár vo väzení ani raz nevidel žiadneho Európana, jeho spoluväzni boli vrahovia a obchodníci s drogami z celej Afriky. Počas väzby žil dva roky v špine a dostával len slanú vodu. Dva roky si nemohol ľahnúť a musel spať posediačky. Georgieva podľa jeho slov dozorcovia bili a prišiel pri tom o štyri zuby. To ale nebolo "nič v porovnaní s elektrickými šokmi, ktoré dostávali zdravotné sestry, dodal prepustený lekár.

Juhovýchodnú Európu tento mesiac sužuje druhá veľká vlna horúčav, ktoré si v Rumunsku vyžiadali najmenej 27 obetí. V strednej oblasti Maďarska horúčavy prispeli k predčasnej smrti 230 chorých ľudí.
Juhovýchodný región ohrozujú aj požiare. V Macedónsku lesný požiar zničil desiatky domov, pričom jedna osoba prišla o život a desiatky ďalších evakuovali. V Chorvátsku evakuovali 1400 obyvateľov a turistov z dediny na južnom ostrove Solta, ktorú ohrozoval požiar šírený silným vetrom. V Taliansku si požiare vyžiadali štyri obete.

Na severe Grécka horí niekoľko požiarov, ďalší hasia neďaleko západného mesta Patras. V Aténach dnes meteorológovia predpovedajú až 45 stupňov.

Celé Albánsko, Macedónsko a juhosrbská provincia Kosovo sa ocitli bez elektriny. Obrovský výpadok elektrickej energie, nastal okolo štvrtej hodiny poobede. Dôvodom bola porucha na prenosovej sústave.

Rusko a Spojené štáty budú na budúci týždeň v Moskve rokovať o americkom pláne umiestniť protiraketové štíty v Európe. Včera o tom informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Plány Spojených štátov umiestniť základne protiraketovej obrany v Česku a Poľsku vzbudzujú nevôľu Moskvy, v posledných týždňoch však Washington aj Moskva signalizujú ochotu vyriešiť spor dohodou.

Izraelský prezident Šimon Peres vyzval včera v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro na celosvetovú jednotu proti Iránu, s cieľom prinútiť Teherán, aby zastavil vývoj jadrových zbraní. "Irán je silný, len ak je svet rozdelený," uviedol Peres v súvislosti s uviaznutými rozhovormi o iránskom jadrovom programe. "Pokiaľ Teherán čelí zjednotenému frontu, zmení" svoju jadrovú politiku, dodal izraelský prezident.

Dnes ráno o pol 7-mej bol vykonaný monitorovací let nad požiaroviskom v Slovenskom raji, ktorý horí už tretí deň. Na mieste požiaru fúka silný nárazový vietor nad 15 m/s, ktorý znemožňuje hasenie bambi vakmi. Po posúdení situácie na mieste požiaru sa rozhodne o možnosti dopravy vody jazierkovým spôsobom podľa výškových parametrov požiaroviska. V týchto chvíľach v teréne intenzívne pracuje do 50
hasičov z prešovského kraja.

Na Slovensku pribúdajú hotely, ktorých počet hviezdičiek nezodpovedá oficiálnej vyhláške Ministerstva hospodárstva SR. Upozorňuje na to Zväz hotelov a reštaurácií SR. Ide najmä o hotely, ktoré si v rozpore s platnou normou pridávajú na svojich priečeliach a webových stránkach ďalšiu polhviezdičku a to mätie domácich i zahraničných klientov. Ministerstvo hospodárstva preto v spolupráci so zväz v súčasnosti pripravuje novelu uvedenej vyhlášky.

EUR1 33,05 USD1 23,89 GBP1 49,27

Kazašský cyklista tímu Astana Alexander Vinokurov neprešiel dopingovým testom po sobotňajšej 13. etape Tour de France. Oficiálne cyklistické zdroje mlčia, aj keď Astana už oznámila odchod z Tour. V analýze A-vzorky sa našli dva rozdielne druhy červených krviniek. To dokazuje, že Vinokurov krátko pred sobotňajšou časovkou dostal krvnú transfúziu. Za krvný doping hrozí dvojročný trest.
******************************
Jasno až polojasno, miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Spiši 17 až 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Severozápadný vietor 3 až 6 m/s.