Monday, July 23, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 23.07.2007

Environment Agency floodline: 0845 988 1188

Trojdňový štátny smútok vyhlásil dnes poľský prezident Lech Kaczynski po návrate z francúzskeho mesta Grenoble, Neďaleko mesta havaroval včera poľský autobus. Nehoda v Alpách si vyžiadala 27 mŕtvych a 23 ľudí utrpelo zranenia. Autobus sa zrútil do priepasti, po páde začal horieť. Kaczynski po tragédii okamžite odletel do Francúzska a v Grenobli navštívil ranených v nemocnici.

Rusko obvinilo Britániu zo zaujatosti pri vyšetrovaní vraždy bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka. Podklady, ktoré predložili ruským vyšetrovateľom ich britskí kolegovia, obsahujú skôr politické ako právne argumenty, vyhlásil ruský vyšetrovateľ Andrej Majorov. Námestník ruského generálneho prokurátora obvinil Britániu z útokov na ruský právny systém.

Európska únia dnes odštartovala Medzivládnu konferenciu, ktorej jediným cieľom je vypracovanie novej zmluvy o EÚ. Nová zmluva má nahradiť ústavu únie, ktorú pred dvoma rokmi odmietli v referendách občania Francúzska a Holandska. Najväčší problém v súčasnosti predstavuje Poľsko, ktoré má výhrady voči návrhu, ktorý schválili na poslednom summite. Tento návrh podľa Varšavy uprednostňuje pri hlasovaní veľké krajiny.

Talibanskí rebeli uviedli, že jeden nemecký a štyria afganskí rukojemníci sú stále nažive. "Nemecký a štyria afganskí rukojemníci, o ktorých sme vyhlásili, že sú mŕtvi, sú stále nažive. Výmenou za nich chceme od vlády, aby oslobodila desať talibanských zajatcov, alebo ich zabijeme," povedal hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí.

Podmienkou prepustenia bulharských sestričiek zadržiavaných v Líbyi je "úplná štandardizácia" vzťahov medzi Tripolisom a Európskou úniou. Líbyjská strana mala počas rokovaní ďalej zopakovať požiadavku, aby EÚ zabezpečila liečenie detí infikovaných HIV. Vzťahy medzi Tripolisom a Európskou sa zlepšujú najmä potom, čo sa chce Líbya vzdať zbraní hromadného ničenia a spolupracovať pri vyšetrovaní teroristického útoku na lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie. Únia zrušila sankcie voči Líbyi v roku 2003, výhody hspodárskej spolupráce v rámci susedskej politiky EÚ však zostávajú pre Tripolis naďalej nedostupné.

Počas vlny horúčav, ktorá minulý týždeň zasiahla Rumunsko, zahynulo minimálne pätnásť osôb a stovky ďalších skolabovali. Teploty sa majúj zajtra a pozajtra na severe a východe krajiny pohybovať okolo 40 stupňov. V Bukurešti a iných mestách sú stany, kde vyčerpaným ľudom poskytujú oddych, prvú pomoc a vodu.

Mzdy učiteľov dosiahnu priemerný plat v národnom hospodárstve do roku 2010, kým sa skončí volebné obdobie Ficovho kabinetu. Sľubuje to Ministerstvo školstva. V základných a stredných školách sa má od začiatku roka 2009 zaviesť nový systém odmeňovania. Rezort predpokladá, že v rokoch 2009 až 2013 budú ročne potrebovať približne štyri miliardy korún navyše.

Na železničnom priechode v Humennom sa dnes o deviatej zrazil kamión s rýchlikom z Prahy. Vidič kamiónu je zranení a škody dosiahli asi 600 000,- Sk.
Nehodu zavinil vodič kamióna.

Predaj najočakávanejšej knihy tohto roka Harry Potter and the Deathly Hallows zlomil všetky doterajšie rekordy. Len v USA sa za prvých 24 hodín predalo viac ako 8,3 milióna kópií . Kniha s sa predávala extrémnou rýchlosťou - viac ako päťtisíc kníh za minútu. Americkí fanúšikovia za knihy zaplatili v prepočte viac ako šesť miliárd slovenských korún, čo je viac než trojnásobok tržieb posledného potterovského filmu Harry Potter a Fénixov rád počas jeho debutového víkendu v amerických kinách.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 33,12
USD1 23,96
GBP1 49,32

Sport

Hokejisti HK AquaCity ŠKP Poprad vstúpili dnes do ďalšej fázy prípravy, no prvé dva týždne budú bez prípravných súbojov. "Zatiaľ budeme trénovať dvojfázovo - vonku, v posilňovni i na ľade," povedal asistent trénera Františka Hossu Jozef Skokan. V pondelok sa na zimnom štadióne stretlo tridsať hráčov vrátane troch brankárov. Z pôvodného kádra chýbala iba trojica mladých hokejistov, ktorá sa zapojila do prípravy s reprezentáciou do dvadsať rokov. "S kádrom, ktorý máme teraz k dispozícii, sme spokojní. Chceme z neho vybudovať kvalitné mužstvo a zatiaľ s jeho posilnením nepočítame. Zužovať ho budeme po Tatranskom pohári," povedal J. Skokan.

Nováčik najvyššej slovenskej hokejovej súťaže SkiPark MHK Kežmarok začal s prípravou na ľade. Do súťaže vstúpi 7. septembra zápasom na ľade vicemajstra z Trenčína. Ešte predtým však zverenci Miroslava Ihnačáka a Jána Vodilu zohrajú jedenásť prípravných stretnutí s tímami z Poľska a východnej časti Slovenska.

Podobne ako väčšina extraligových klubov, aj hokejová reprezentácia do 20 rokov začala dnes prípravu na novú sezónu na ľade. Nový ročník bude pre juniorský tím Slovenska špecifický, keďže bude premiérovo účinkovať aj v extralige.

Futbalisti Argentíny obhájili titul majstrov sveta hráčov do 20 rokov, keďvo finále zdolali Česko 2:1. Definitívu výsledku dal v 86. min Zarate. Českí futbalisti dosiahli v tejto vekovej kategórii svoj najvýraznejší úspech, doteraz medzi poslednými štyrmi nikdy nefigurovali.

**********************************
V noci bude prevažne malá, len ojedinele zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 20 až 15, v dolinách a kotlinách miestami okolo 12 stupňov.

Zajtra polojasno až oblačno. Miestami búrky alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 26 až 31, na východe miestami okolo 34 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 stupňov.
Juhozápadný vietor 10 až 25 km/h.