Saturday, July 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Z Pekingu dnes vycestovala do Severnej Kórey druhá skupina expertov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Má sledovať uzatvorenie jediného jadrového reaktora v krajine slúžiaceho na výrobu plutónia. Šesťčlenný tím nahradí prvú skupinu inšpektorov, ktorá odletela do Severnej Kórei 12. júla.

Napäté vzťahy medzi komunistickou Kubou a USA budú možno už čoskoro minulosťou. Počas osláv výročia revolúcie totiž mocní na Ostrove slobody šokovali svet. Druhý najdôležitejší muž krajiny Raúl Castro vyzval na zmierenie so Spojenými štátmi. Ak americká vláda odloží aroganciu a rozhodne sa s nami civilizovane rokovať, potom je vítaná,“ povedal asi stotisícovému davu.

O 6-tej ráno uskutočnili pozemné sily prieskum v stále horiacom Slovenskom raji. Cez noc sa oheň výrazne nerozšíril. Hasiči sa rozdelili do jednotlivých úsekov, kde vykonávajú hasenie najmä jazierkovým systémom a v neprístupných miestach požiaroviska zasahujú sekeromotykami a genfo vestami. Pred hodinou dorazili 2 vrtuľníky Ministerstva obrany a pokračujú v hasiacich náletoch.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA Tour v kalifornskom Stanforde. Trojka žrebu vo včerajšom štvrťfinále vyhrala nad nenasadenou Bieloruskou Olgou Govorcovovou 7:5, 6:3. Súperkou 24-ročnej popradskej rodáčky medzi najlepším štyrmi dnes bude úspešnejšia z duelu medzi jednotkou turnaja Annou Čakvetadzeovou a siedmou nasadenou Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.