Wednesday, July 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Srbský parlament dnes ráno prijal rezolúciu, ktorá Spojeným štátom a Európskej únii sľubuje "ráznu reakciu", ak bez súhlasu OSN uznajú nezávislosť Kosova.
V rezolúcii, ktorú navrhla srbská vláda, sa uvádza, že "akékoľvek jednostranné uznanie nezávislosti Kosova by malo nepredvídané následky pre stabilitu v regióne".

Taliban chce vymeniť Kórejčanov za väznených povstalcov. Išlo by o ôsmich z 23 zadržiavaných juhokórejských rukojemníkov za ôsmich väznených povstalcov. Taliban odovzdal úradom zoznam povstalcov, ktorých prepustenie si želá, a po prepustení prvej skupiny predloží ďalšie mená, uviedol pre tlačovú agentúru AFP Abdulláh, údajný veliteľ Talibanu, ktorý rukojemníkov zadržiava.



Nemecko zvažuje uvoľnenie svojho pracovného trhu pre občanov nových členských krajín EÚ. S odvolaním sa na viacerých predstaviteľov nemeckej vlády o tom informovali nemecké médiá.

Juhovýchodnú Európu tento mesiac sužuje druhá veľká vlna horúčav, ktoré si v Rumunsku vyžiadali najmenej 27 obetí. V strednej oblasti Maďarska horúčavy prispeli k predčasnej smrti 230 chorých ľudí.

Juhovýchodný región ohrozujú aj požiare. V Macedónsku lesný požiar zničil desiatky domov, pričom jedna osoba prišla o život a desiatky ďalších evakuovali. V Chorvátsku evakuovali 1400 obyvateľov a turistov z dediny na južnom ostrove Solta, ktorú ohrozoval požiar šírený silným vetrom. V Taliansku si požiare vyžiadali štyri obete.

Na severe Grécka horí niekoľko požiarov, ďalší hasia neďaleko západného mesta Patras. V Aténach dnes meteorológovia predpovedajú až 45 stupňov. Podmienky má sťažiť aj vysoká vlhkosť a vysoký stupeň znečistenia ovzdušia. Pri požiaroch v Macedónsku a Grécku tiež vybuchli početné granáty z čias 2. svetovej vojny.

Päť horolezcov zahynulo na podchladenie v talianskych Alpách, oznámil včera večer šéf civilnej obrany. Štyria ľudia zomreli na Mont Blancu a jeden na Monte Rosa, uvádza tlačová agentúra Reuters. Šiesta osoba, horolezkyňa z Nemecka, sa zotavuje vo švajčiarskej nemocnici. "Je to zriedkavá situácia, že za jediný deň prišlo o život toľko ľudí. Všetky obete našli zmrznuté," dodal šéf civilnej obrany.

Podpora moslimov pre samovražedné bombové útoky za posledné roky výrazne poklesla. Lídrovi teroristickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi dôveruje čoraz menej obyvateľov moslimského sveta, väčšina z nich však stále považuje za najväčšiu hrozbu Spojené štáty americké.
Tieto zistenia vyplývajú z globálneho prieskumu washingtonského inštitútu Pew Research Center.Najväčší pokles zaznamenal Libanon, Pakistan, ako aj Bangladéš a Indonézia, kde sa úroveň schvaľovania útokov zmenšila najmenej o polovicu.

Dnes ráno o pol 7-mej bol vykonaný monitorovací let nad požiaroviskom v Slovenskom raji, ktorý horí už tretí deň. Na mieste požiaru fúka silný nárazový vietor nad 15 m/s, ktorý znemožňuje hasenie bambi vakmi. Po posúdení situácie na mieste požiaru sa rozhodne o možnosti dopravy vody jazierkovým spôsobom podľa výškových parametrov požiaroviska. V týchto chvíľach v teréne intenzívne pracuje do 50
hasičov z prešovského kraja.

Hokejový virtuóz Žigmund Pálffy má v zámorí stále veľké meno. Pokojne by v NHL mohol opäť hrávať, hlásia z Kanady jeho agent Petr Svoboda a legendárny novinár George Gross. 35-ročný slovenský útočník skončil v profilige v januári 2006. Po dvanástich sezónach, pre problémy s ramenom. Minulý týždeň však oznámil návrat na ľad. Pred NHL uprednostnil rodnú Skalicu.
******************************
Jasno až polojasno, miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky.Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Spiši 17 až 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Severozápadný vietor 3 až 6 m/s.