Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Telo juhokórejského pastora, ktorého v Afganistane uniesli a zabili ozbrojenci Talibanu, previezli dnes do vlasti. Jeho rodina sa však vyjadrila, že pohreb sa uskutoční až po prepustení ďalších 22 zadržiavaných rukojemníkov. 42-ročný Pä Hjung-Kju viedol skupinu humanitárnych pracovníkov zo Soulu, ktorých zajali v juhoafganskej provincii Ghazní 19. júla. Taliban oznámil, že ho zabili z dôvodu stagnovania rokovaní. Pastor bol ženatý a mal 9-ročnú dcéru.

Guvernér afganskej provincie Ghazní požiadal hnutie Taliban, aby o dva dni predĺžilo lehotu, po ktorej chce začať popravovať 22 unesených Juhokórejčanov.

Hasiči v južných oblastiach Európy sa cez víkend za pomoci vrtuľníkov snažili uhasiť rozsiahle lesné požiare, ktoré ničia porasty v Bulharsku, Macedónsku, Grécku, ako aj na španielskych Kanárskych ostrovoch. Bulharská polícia oznámila, že doteraz zatkla 20 osôb podozrivých z podpaľačstva.

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Číne dosiahol tohto leta asi 652 osôb. Priame ekonomické straty sa vyšplhali na 7 miliárd dolárov, najmä na juhu a východe krajiny. Oznámila to čínska tlačová agentúra Sinchua.

Vo víkendových voľbách, ktoré priniesli zdrvujúcu porážku pre vládu japonského premiéra Šinza Abeho, zaznamenali rekordné víťazstvo ženy. V Japonsku majú ženy najnižšie zastúpenie v politike spomedzi krajín priemyselného sveta. Do hornej komory parlamentu zvolili Japonci 26 žien, čo je 1/5 z celkového počtu mandátov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré v krajine zverejnili dnes.

26 nelegálnych prekročení slovensko-ukrajinskej štátnej hranice zaznamenalo v čase od 25. do 28. júla Riaditeľstvo hraničnej polície v Sobranciach. Štrnástich nelegálnych migrantov sa podarilo na základe readmisných zmlúv vrátiť na Ukrajinu, ostatných umiestnili buď v azylovom zariadení v Humennom, alebo sú na Oddelení hraničnej polície v Ubli.

Na Slovensku je v súčasnosti nedostatok krvi. Odsúvajú sa plánované chirurgické výkony, chýba aj pre akútne poúrazové stavy. Národná transfúzna služba sa preto obracia na občanov s prosbou, aby prišli darovať krv.

Jeden z najslávnejších režisérov 20. storočia, švédsky filmár Ingmar Bergman zomrel dnes vo veku 89 rokov. V Štokholme o tom informovala agentúra TT s odvolaním sa na umelcovu sestru Evu. Bergman získal počas zivota množstvo ocenení z Medzinárodných filmových festivalov. Od konca 40-tych rokov nakrúcal len autorské filmy, ku ktorým pripravoval i scenáre.

Dánsky cyklista Michael Rasmussen odmieta spojenia s dopingom a nevylučuje, že sa predstaví na Tour de France 2008. Držiteľ žltého trička musel preteky predčasne ukončiť.

Vo včerajšom rozhovore pre dánsku televíziu uviedol, že je aj naďalej pripravený pretekať a na koniec kariéry nepomýšľa. „Nikdy som doping neužil. Ak ste v žltom tričku, tak sa do vás strieľa oveľa jednoduchšie," povedal Rasmussen. Za svojím vylúčením z Tour vidí 33-ročný Dán najmä médiá, ktoré podľa neho vidia každého jazdca v žltom drese ako pozitívneho. Rasmussen sa stále nezmieril s rozhodnutím svojho tímu o vylúčení z pretekov.
****************************
P O P O L U D N I E:
Veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky.
Od západu postupne ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia teplota 17 až 21, na severe väčšinou len okolo 15 stupňov.