Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Pre extrémne sucho a 40-stupňové teploty začala turecká Ankara prideľovať vodu. Od polnoci rozdelil miestny plán štvormiliónové mesto na dve časti a v každej sekcii budú striedavo na 48-hodín odstavovať vodu. Podľa starostu Ankary potrvá systém prideľovania vody minimálne päť mesiacov, ale vďaka silným jesenným dažďom sa môže skončiť aj skôr.

Pre požiare na Kanárskych ostrovoch evakuovali 11 tisíc ľudí. Oheň už zasiahli vyše 20 hektárov na ostrovoch Gran Canaria a Tenerife. S požiarmi bojujú stovky hasičov za pomoci lietadiel a helikoptér. Situáciu komplikuje vietor a vysoké teploty do 40st. Na ostrovoch zatkli 37-ročného lesníka, ktorý sa priznal, že založil požiar, aby mu predĺžili pracovnú zmluvu.

Po dlhom čase sa dnes opäť prebudila k životu sopka Bulusan na východných Filipínach. Svoju aktivitu začala silným výbuchom, sopečný popol vystreľovalo do výšky 5km. Škody zatiaľnehlásili. Úrady vyzvali obyvateľov, aby dodržiavali bezpečnostnú zónu vo vzdialenosti štyroch kilometrov od vrcholu sopky. Mrak sopečného popola bolo vidieť až z 50 kilometrov.

Pokles zásob krvi v Národnej transfúznej službe nie je dôvodom na to, aby sa pacienti znepokojovali. Ubezpečuje o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková. NTS včera vyzvala darcov krvi, aby situáciu pomohli riešiť. Na výzvu zareagovalo 539 ľudí.

Ani po desiatich dňoch neukončili popradskí hasiči likvidáciu lesného požiaru v Slovenskom raji. Podľa riaditeľa hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondreja Šprocha, požiar je už na 99 percent zlikvidovaný. Zajtra bude 40 hasičov dohášať posledné dymiace ohniská. Aj po úplnej likvidácii požiaru a odovzdaní požiaroviska vlastníkom, nechajú hasiči niekoľko dní na mieste jazierkový systém s takmer dvoma kilometrami hadíc.

**********************************
N O C:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

S T R E D A:
Jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestami okolo 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m 11 stupňov.
Severozápadný až severný vietor 2 až 5 m/s