Thursday, July 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Niektoré líbyjské rodiny nakazených detí protestujú proti omilosteniu bulharských zdravotníkov. Stanovisko odovzdali vysokopostavenému bulharskému diplomatovi v Tripolise. Rodiny dokonca požiadali Interpol, aby zdravotníkov v Bulharsku zadržala a poslala späť do väzenia. Napriek tomu sa francúzsky prezident Sarkozy dohodol s lídrom Kaddáfim, že postavia jadrový rekator, ktorý bude odsoľovať vodu. Sofia zasa zvažuje, že Líbyi odpustí jej zahraničný dlh.

Indonézske úrady vydali dnes varovanie pred vlnami tsunami v provincii Severné Maluku. Oblasť predtým zasiahlo silné zemetrasenie so silou 6,6 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 27 km pod morom a vzhľadom na jeho silu sa môžu vytvoriť obrovské vlny, povedal agentúreAFP predstaviteľ meteorologického úradu.

Dánsko stiahlo väčšinu zo svojich 400 vojakov z Iraku skôr ako plánovalo. Dôvodom sú neprestávajúce útoky zo strany povstalcov. Viac ako 250 dánskych vojakov odcestovalo do Kuvajtu, odkiaľ budú pokračovať v ceste do Dánska. Ďalších 150 vojakov odíde z Basry čoskoro, ale dátum ich odchodu nemohol byť zverejnený z bezpečnostných dôvodov.

Medzinárodná organizácia zameraná na ochranu ľudských práv Amnesty International vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby naliehavo ponúklo finančnú pomoc Jordánsku a Sýrii, ktoré čelia návalu utečencov z Iraku.

K výbuchu a následnému požiaru plynovodu došlo dnes krátko po polnoci na severnom okraji Petrohradu, druhého najväčšieho ruského mesta. Svedkovia hovorili o silnej explózii, ktorá otriasla budovami vo vzdialenosti päť km od epicentra a vyvolala hromadný útek obyvateľov, čo spôsobilo dopravnú zápchu. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Obľúbené turistické stredisko na Makarskej riviére neďaleko mesta Podgora, ktoré navštevujú predovšetkým slovenskí a českí turisti včera zachvátil veľký požiar. Plamene šľahali do veľkej výšky a vietor do okolia roznášal iskry. Pred ohňom z miesta utekali turisti a obyvatelia, ktorí zachraňovali svoje veci a predovšetkým autá. Pred polnocou sa otočil vietor, ktorý iskry nasmeroval späť do lesa a pomohol tak hasičom zachrániť domy na okraji lesa.

Požiar v Slovenskom raji hasia už od rána 3 vrtuľníky. Oheň, ktorý v raji horí už od nedele, sa hasiči vďaka priaznivým poveternostným podmienkam snažia dostať pod úplnú kontrolu zo vzduchu i po zemi. Päť hasičov urobilo výsadok a navádza zhody vody z vrtuľníkov. V týchto chvíľach v teréne intenzívne pracuje viac ako 50 hasičov z prešovského kraja.

Na záchranu ľudských životov nám stačí menej než polovica z existujúcich viac ako 130-tich nemocníc, liečební a špecializovaných ústavov. Vyplýva to z nového nariadenia vlády. Na dostatočnú pomoc pacientom by malo stačiť 57 nemocníc a ústavov. Novú minimálnu sieť by malo tvoriť 42 zariadení a 23 nemocníc by malo zabezpečovať nevyhnutnú špecializovanú starostlivosť, napríklad operácie srdca.

Tisíce predčasných starobných dôchodcov už nebudú môcť od nového roka popri penzii zarábať. Ministerstvo práce im to chce zatrhnúť, pretože vraj zneužívajú benevolentnosť systému. Ministerka Tomanová tvrdí, že zákaz práce nebude trvalý. Okrem toho si predčasní penzisti si už nebudú môcť dobrovoľne platiť sociálne odvody a vylepšiť si tak nižší dôchodok.

Postup vyšetrovacích orgánov, ktoré na jeseň minulého roka zastavili pátranie po páchateľoch útoku na Hedvigu M., už preveruje Krajská prokuratúra v Nitre. Tá by mala v najbližších týždňoch rozhodnúť, či sa okresný prokurátor držal zákona, keď dal bodku za kauzou s tým, že sa uvedený trestný čin nestal. Prípad Hedvigy teraz oživil policajný prezident Ján Packa, ktorý takmer rok po udalosti pripustil, že študentku predsa len mohol niekto zbiť.

Už v auguste môže zdražieť bravčové mäso. Za rastom cien najobľúbenejšieho mäsa na Slovensku sa skrýva prudké zdražovanie kŕmneho obilia. Jeho ceny prelomili už hranicu 4 700 korún za tonu. Pred rokom pritom stálo tritisíc korún. Obchodníci zatiaľ držia staré ceny bravčového mäsa, pretože silná koruna zlacňuje dovozy a drží na uzde domáce ceny.

Daniela Hantuchová úspešne vykročila do turnaja WTA Tour Bank v kalifornskom Stanforde, keď si poradila s Číňankou Šuai Peng 6:4, 6:2 a postúpila do štvrťfinále.
*********************************
Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st, na Spiši chladnejšie, 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Slabý, prevažne južný vietor do 5 m/s.