Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

15.00
Afganistan nemôže ustúpiť hnutiu Taliban, ktoré zadržiava juhokórejských rukojemníkov. Podporil by tým ďalšie únosy, povedal hovorca afganského prezidenta Hámida Karzaja. Reagovať pozitívne na požiadavky teroristov znamená ďalšie problémy, povedal hovorca prezidenta Humajún Hamidzada podľa ktorého únosy "zo zásady" nemožno podporovať.

Poľsko odloží začiatok prác na spornom úseku diaľnice, ktorá má viesť cez prírodnú rezerváciu európskeho významu. Dnes to oznámil poľský premiér Jaroslaw Kaczyński. EK sa totiž snaží dosiahnuť zákaz stavby 500-metrového diaľničného úseku, ktoré by sa mali začať zajtra a podľa Komisie urobiť nezvratné škody na životnom prostredí. Sporný úsek je súčasťou cestného koridoru Via Baltica, ktorý má spojiť Varšavu s Helsinkami.

Zaplaveným baníkom v Číne svitla nová nádej. Cez 800 metrov dlhú vetraciu šachtu sa dnes podarilo poslať 400 litrov mlieka, vodu a kyslík 69 baníkom. V nedeľu ráno ich v podzemnej šachte v centrálnej Číne uväznil príval vody. S baníkmi udržiavajú telefonické spojenie. Záchranné práce síce postupujú pomaly a ťažko, ale ide to dobre, uvádza tlačová agentúra DPA.

Dve ďalšie labute uhynuli vo Francúzsku na vtáčiu chrípku. V oboch prípadoch sa potvrdila prítomnosť vírusu H5N1, informovala o tom dnes rozhlasová stanica France Info. Mŕtve vtáky našli v nedeľu v obci Diane-Capelle v Lotrinsku.

Svetoznámy taliansky filmový režisér Michelangelo Antonioni zomrel včera večer vo veku 94 rokov. O úmrtí ďalšieho z velikánov svetovej kinematografie 20. storočia informovali dnes talianske médiá.

Na mieste požiaru v Slovenskom raji sú v tejto chvíli priaznivé klimatické podmienky na likvidáciu požiaru, fúka mierny vietor. Zo severozápadnej strany požiaroviska je súvislý asi 60 m dlhý úsek zasiahnutý požiarom . Po jeho uhasení ešte hasiči zlikvidujú dymiace pne a vývratov, ktoré hasiči rozkopávajú a postupne zalievajú.

Kežmarská nemocnica zatiaľ nevie čo dalej. Nezaradili ju totiž na zoznam nemocníc poskytujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ak by poisťovne neuzavreli zmluvy s kežmarskou nemocnicou, pre pacientov by sa podľa zástupcu riaditeľ veľmi zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ide hlavne o pacientov zo Zamaguria, odkiaľ je to do Kežmarku z niektorých obcí 50 km.

Európska únia vypracovala prieskum bezpečnosti na cestách vo vybraných 23 krajinách, z ktorého vyplýva, že české cesty sú šieste najnebezpečnejšie. Ako dnes informuje denník Lidové noviny, horšie ako ČR sú na tom Grécko, Poľsko, Belgicko, Slovinsko a Maďarsko, Slovensko sa umiestnilo na ôsmom mieste. Štatistiku vypracovali na základe počtu usmrtených osôb na 100.000 obyvateľov za minulý rok.

Americký šprintér Justin Gatlin bol včera na prvom odvolacom pojednávaní, na ktorom sa snaží o zníženie 8-ročného zákazu činnosti za porušenie dopingových pravidiel. Svetový rekordér v behu na 100m a olympijský víťaz z Atén by chcel štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Pekingu. Gatlina v apríli minulého roka pozitívne testovali na testosterón a ďalšie steroidy, no 25-ročný atlét si prítomnosť zakázaných látok v tele nevie vysvetliť.

**********************************
N O C:
Jasno až polojasno.Najnižšia nočná teplota 11 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov.Severozápadný až severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

S T R E D A:
Jasno až polojasno.Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestami okolo 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m 11 stupňov.