Monday, July 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

24.7. 7.00
Bulharský minister zahraničia Ivajlo Kalfin označil včera za "neprijateľné" niektoré nové podmienky Líbye na návrat do vlasti zdravotných sestier a lekára odsúdených za údajné úmyselné nakazenie detí vírusom HIV.

Nové podmienky Líbye zahŕňajú "úplnú normalizáciu vzťahov medzi Líbyou a Európskou úniou" a žiadosť, aby EÚ poskytla liečbu nakazeným deťom. Tripolis zároveň žiada, aby únia financovala infraštruktúrne projekty vrátane diaľnice od líbyjských hraníc s Tuniskom po hranice s Egyptom, železnice spájajúcej líbyjské prístavy s africkými mestami a obnovu archeologických miest.

Teroristická sieť al-Kájda pripravuje útoky v severozápadnej Afrike. Pobočka hnutia to včera oznámila na internete. Hnutie al-Kájdy v islamských krajinách vyzýva všetkých "moslimských bratov", aby sa nezdržiavali "v priestoroch neveriacich ani v blízkosti príslušníkov armády či polície.

Srbský parlament bude dnes rokovať o rezolúcii o Kosove, v ktorej má zdôrazniť nedotknuteľnosť územnej celistvosti Srbska. Na druhej strane návrh rezolúcie vyjadruje ochotu Srbov zúčastniť sa na ďalších rokovaniach o budúcnosti tejto provincie.

Na bratislavskom letisku včera večer vyhlásili poplach. V hale sa našiel podozrivý predmet, ku ktorému sa ani po výzvach nikto nehlásil, a preto museli z týchto priestorov evakuovať všetkých ľudí. Polícia kvôli tomuto zisteniu aj odkláňala dopravu a lietadlo, ktoré malo odletieť, muselo počkať. Privolaní pyrotechnici však nenašli žiadnu bombu.

Slovenský raj je stále v plameňoch. Hasičom včera sťažoval prácu dovoz vody len s dvoma vojenskými vrtuľníkmi. Dva vrtuľníky spoločnosti Air Transport Europe a Techmont prestali lietať po tom, čo nebolo jasné, či im štát zaplatí zásah pri požiari. Nad Slovenským rajom momentálne lieta vrtuľník, ktorý monitoruje situáciu.

Medvedica s tromi mladými medvieďatami je na potulkách v okolí Skalnatého plesa, Zamkovského chaty, Hrebienka a Smokovcov vo Vysokých Tatrách. Hoci sa v blízkosti ľudských obydlí objavuje zatiaľ iba v noci, návštevníci TANAP-u by sa pre vlastnú bezpečnosť mali pohybovať len po vyznačených turistických chodníkoch. Štvoricu medveďov sledujú lesníci už dlhší čas. Zatiaľ k vážnejšiemu incidentu alebo k stretu s človekom nedošlo. Počet medveďov na území Tatranského národného parku sa odhaduje na 80 jedincov.Rastúci počet kontajnerových medveďov majú podľa lesníkov na svedomí aj zberači lesných plodov, pre ktorých ubúda prirodzená potrava pre medvede.

Kurzy NBS EUR33,12, USD 23,96, GBP 49,32

Alexander Vinokurov z tímu Astana sa stal víťazom 15. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla v Pyrenejach z Foix do Loudenvielle - Le Louronu a merala 196 km. Skúsený Kazach vyhral po sobotňajšej časovke druhú etapu na tohtoročnej Tour a aspoň sčasti si vynahradil obrovské sklamanie z nedele, keď prišiel do cieľa na Plateau de Beille s takmer polhodinovou stratou. Vinokurov finišoval s náskokom 51 sekúnd pred Luxemburčanom Kimom Kirchenom a Španielom Haimarom Zubeldiom. V žltom tričku jazdiaci Dán Michael Rasmussen z Rabobanku obhájil pred dnešným dňom voľna pozíciu lídra pretekov s náskokom vyše 2-och minút pred Španielom Albertom Contadorom. Obaja hlavní favoriti a zároveň najlepší vrchári došli do cieľa plece pri pleci na 10. a 11. mieste so stratou 5:31 min na Vinokurova.
************************************
Slnečno. Neskôr popoludní od západu postupne veľká oblačnosť a na mnohých
miestach prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32, na juhu okolo 34 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.