Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

10.00
Guvernér afganskej provincie Ghazní požiadal hnutie Taliban, aby o dva dni predĺžilo lehotu, po ktorej chce začať popravovať 22 unesených Juhokórejčanov.

Afganský prezident Hamíd Karzaj označil včera únos skupiny 22 Juhokórejčanov hnutím Taliban za hanebný. V rozpore s islamom je podľa neho osobitne odvlečenie juhokórejských žien, ktoré tvoria väčšinu v skupine. Karzaj sa tak prvýkrát vyjadril k tejto rukojemníckej dráme.

Silné monzúnové dažde spôsobujúce zosuvy pôdy a záplavy vyhnali z domovov asi štyri milióny ľudí na severovýchode Indie. Prírodný živel si za posledný týždeň vyžiadal najmenej 20 obetí. Hladina rieky Brahmaputra, ktorá štátom preteká, nebezpečne stúpa. Najviac postihnutý je okres Dhemaji. Meteorológovia predpovedajú, že dážď v najbližších dňoch neustane.

V zaplavených oblastiach južného Anglicka sa včera obyvatelia pustili do čistiacich prác po tom, čo neprišli očakávané víkendové zrážky. Polícia v sobotu varovala ľudí pred návštevou grófstva Gloucestershire, ktoré bolo jednou z najviac zasiahnutých oblastí. Počas noci však spadlo iba sedem až desať milimetrov zrážok.

Polícia uzavrela tri stanice metra vo Washingtone a jeho okolí kvôli nálezu neznámej chemikálie, ktorá otrávila viac ako 20 vtákov. Látku nakoniec špecialisti identifikovali ako bežný jed na krysy. Do overovanie, či sa terčom nemali stať ľudia, se zapojili aj príslušníci protiteroristickej jednotky FBI. Informovala o tom ČTK..

Na Slovensku je v súčasnosti nedostatok krvi. Odsúvajú sa plánované chirurgické výkony, chýba aj pre akútne poúrazové stavy. Národná transfúzna služba sa preto obracia na občanov s prosbou, aby prišli darovať krv.

Hasiči výrazne pokročili v likvidácii požiaru v Slovenskom raji. Po týždni zásahu väčšinu ohnísk uhasili. Podarilo sa im to po tom, keď počas dňa dostali vodu na hrebeň. Postup hasičov už nekomplikoval silný nárazový vietor. Hasiči dúfajú, že dnes práce ukončia.

V žilinskej SAD-ke chcú zvýšiť kultúru cestovania. Preto tento rok pribudne do ich vozového parku 44 nových klimatizovaných autobusov. K väčšiemu komfortu pre cestujúcich bude patriť aj viac miesta pre kočíky a vozíčky. Snahou je, aby od roku 2010 po cestách Žilinského kraja nejazdili autobusy staršie ako 16 rokov.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nepostúpila do finále dvojhry na turnaji WTA Tour v kalifornskom Stanforde. Hantuchová podľahla v druhom včerajšom semifinále turnajovej jednotke Ruske Anne Čakvetadzeovej 7:6, 3:6, 2:6.

***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 st. Teplota na horách vo výške 1500 m poklesne na 10 st. Juhozápadný vietor v priebehu dňa zosilnie na 4 až 9 m/s.