Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30
* Taliban predĺžil ultimátum na prepustenie Juhokórejčanov
* Na vydaní sestier z Líbye sa podieľalo 20 tajných služieb
* Benzín bude od zajtra lacnejší
* Zomrel legendárny švédsky režisér Ingmar Bergman

Príjemný podvečer

Afganské hnutie Taliban dnes opäť predĺžilo ultimátum na prepustenie 22 juhokórejských rukojemníkov výmenou za prepustenie väznených talibancov. Termín, ktorý vypršal o 9:30 SELČ, posunuli na 13:30 SELČ. Taliban požaduje prepustenie 23 svojich príslušníkov väznených v Afganistane, inak začne Juhokórejčanov zabíjať, vyhlásil Ahmádí.

O prepustenie piatich bulharských sestričiek a palestínskeho lekára, ktorých väznili v Líbyi za údajné nakazenie detí vírusom HIV, sa zaslúžili aj tajné služby z asi 20 krajín. Dnes to vyhlásil šéf bulharskej spravodajskej služby Kirčo Kirov. Kirov podľa vlastných slov vedel už vo februári, že situácia so zdravotníkmi sa vyrieši do leta. Práve kontakty s "ľuďmi z Egypta, Alžírska a Maroka, ktorí mali informácie a vplyv v Líbyi, vytvorili vhodné psychologické prostredie na vyriešenie problému".

Hasiči v južných oblastiach Európy sa cez víkend za pomoci vrtuľníkov snažili uhasiť rozsiahle lesné požiare, ktoré ničia porasty v Bulharsku, Macedónsku, Grécku, ako aj na španielskych Kanárskych ostrovoch. V bulharskom regióne okolo strediska Čepelare vyhlásili vysoký stupeň pohotovosti a varovali, že plamene môžu ohroziť kláštor Rila z 10. storočia, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Bulharská polícia oznámila, že doteraz zatkla 20 osôb podozrivých z podpaľačstva.

Čína čelí najhorším záplavám v histórii, ktoré si vyžiadali už viac ako 500 obetí a postihli vyše 200 miliónov ľudí, uviedla dnes Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Takmer päť miliónov obyvateľov evakuovali z domovov z dôvodu nebezpečného nárastu hladín hlavných čínskych riek, pričom v nadchádzajúcich dňoch sa očakávajú ďalšie povodne, dážď a zosuvy pôdy.

Európska komisia sa snaží získať súdne nariadenie proti plánom Poľska viesť kľúčovú diaľnicu z Varšavy do Helsínk cez chránené územie rašelinísk. Európska komisia sa obrátila na Európsky súdny dvor so žiadosťou, aby zakázal Poľsku vystavať plánovaný 500-metrový diaľničný úsek na severovýchode krajiny. Výstavba diaľnice by v unikátnej oblasti spôsobila nezvrátiteľnú škodu.

Cestný koridor Via Baltica by bol hlavným diaľničným spojením pre pobaltské krajiny a uľahčil by cestu rastúcemu obchodu medzi východnou a západnou Európu.

Vplyv globálneho otepľovania na vzduch a more spôsobil, že priemerný počet hurikánov v Atlantickom oceáne za rok sa oproti minulému storočiu zdvojnásobil. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov. Znamená to, že priemerná hurikánová sezóna môže byť v budúcnosti ešte aktívnejšia.

Jeden z najslávnejších režisérov 20. storočia, švédsky filmár Ingmar Bergman zomrel dnes vo veku 89 rokov. V Štokholme o tom informovala agentúra TT s odvolaním sa na umelcovu sestru Evu. Bergman získal počas zivota množstvo ocenení z Medzinárodných filmových festivalov. Od konca 40-tych rokov nakrúcal len autorské filmy, ku ktorým pripravoval i scenáre.

Dnes o pol 3-tej popoludní prerušili likvidačné práce na požiari v Slovenskom raji v lokalite "Blajzloch". Klzký povrch po daždi bol nebezpečný pre pohyb hasičov v teréne a hrozilo ich zranenie. Zajtra ráno budú hasiči podľa potreby v hasení pokračovať.

Na Slovensku je v súčasnosti nedostatok krvi. Odsúvajú sa plánované chirurgické výkony, chýba aj pre akútne poúrazové stavy. Národná transfúzna služba sa preto obracia na občanov s prosbou, aby prišli darovať krv.

Dobrá správa pre motoristov! Od zajtra budú benzíny na Slovensku lacnejšie, ich cena sa zníži pravdepodobne o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa meniť nebudú. Informuje o tom portál Natankuj.sk Dá sa predpokladať, že ak benzíny prestanú na burzách zdražovať, možno ešte tento týždeň sa dočkáme ďalšieho zlacňovania benzínov na Slovensku.



Euro 33,49, americký dolár 24,54 a britská libra 49,68

ŠP0RT
Dánsky cyklista Michael Rasmussen odmieta spojenia s dopingom a nevylučuje, že sa predstaví na Tour de France 2008. Teraz musel preteky predčasne ukončiť.

Slovenskí horolezci Peter Hámor a Jozef Kopold spolu s Poliakom Piotrom Morawskim začali cez víkend rozkladať základný tábor pod druhým najvyšším vrchom planéty K2 (8 611 m). Trojica chce od stredy začať alpským štýlom útočiť na západnú stenu legendárnej hory.


Slovenský futbalový reprezentant v službách českého vicemajstra Slavie Praha Dušan Švento sa včera podrobil artroskopii kolena. Futbal si nezahrá najbližších 6 mesiacov. Švento sa zranil na skúške v anglickom prvoligovom tíme Derby County, za ktorý minulý pondelok odohral celých 90 minút v prípravnom stretnutí proti Macclesfieldu.

****************************
N O C:Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 st.
U T O R O K:
Jasno až polojasno. Na severe polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.Teplota na horách vo výške 1 500 m 8 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 2 až 5 m/s.