Tuesday, July 24, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 24.07.2007

Francúzsko aj Európska únia sa podieľali na kompenzáciách rodinám líbyjských detí infikovaných vírusom HIV, vyhlásil líbyjský minister zahraničných vecí. "Do fondu prispel každý, vrátane EÚ a Francúzska. Pokryli sumu, ktorá zatiaľ prišla a ešte viac," povedal Rahmán Šalghám.Tvrdenie odporuje vyhláseniu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, podľa ktorého Európska únia a Francúzsko nevyplatili za prepustenie bulharských zdravotníckych pracovníkov "ani najmenšiu finančnú kompenzáciu". Zdravotníci, ktorých vyše osem rokov väznili v Líbyi, prileteli včera z Tripolisu do Sofie. Bulharský prezident im okamžite po prílete udelil milosť.

Líbya a EÚ sa dohodli na uzavretí "plného partnerstva. Únia sľúbila Tripolisu balík pomoci na rozvoj líbyjských nemocníc a ďalšej infraštruktúry. Informoval líbyjský minister zahraničia Abdul Rahmán Šalghám.

Stredné a západné Anglicko postihli najhoršie záplavy za posledných 60 rokov. Vyše 300 tisíc ľudí zostalo bez pitnej vody a elektriny. Najhoršia sitácia je na horných tokoch riek Temža a Severn. Pod vodou sú ulice miest v okolí Oxfordu a Gloucesteru. Podľa meteorológov dosianhe hladina obidvoch riek svoje maximum dnes. Britské poisťovne predpokladajú, že náklady na likvidáciu škôd sa vyšplhajú až na dve miliardy liber.

Armáda USA ostane v Iraku do polovice roku 2009. Napísal denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje. Plán predpokladá, že v Bagdade bude obnovená bezpečnosť do leta 2008 a v ďalších častiach Iraku o rok neskôr. Plán nehovorí o počte vojakov v Iraku alebo o časovom harmonograme ich odchodu, predpokladá však zníženie počtu amerických jednotiek koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku.


V Slovenskom raji stále horí a oheň sa rozširuje. Momentálne na mieste požiaru fúka silný vietor. Z vrchola požiaroviska padajú kamene a rozpálené stromy. Požiar v lokalite Koč hasia už len vrtuľníky. Vrtuľníky s bambi vakmi budú hasiť až do súmraku.

Výlučne s vrtuľníkmi sa bude dať hasiť aj lesný požiar pri obci Poráč v okrese Spišská Nová Ves. Hasiť tu bude jeden z dvoch vojenských vrtuľníkov, ktoré zasahujú v Slovenskom raji. Oheň horí v rokline v skalnom a neprístupnom teréne pre techniku aj pre ľudí. Podľa prvých odhadov šírka požiaroviska je okolo 500 metrov. Príčina vzniku požiaru je zatiaľ neznáma.

Londýn má už k dispozícii všetky pozemky potrebné na postavenie Olympijského parku, ktorý bude hlavným centrom olympijských hier v roku 2012. Veľkosť pozemkov sa dá porovnať s Hyde Parkom. Mnohí obyvatelia a úrady dostali na nových miestach výrazne lepšie priestory, ako mali doteraz. Stavebné práce sa definitívne rozbehnú v lete 2008.

Brazílčan v službách futbalového klubu AC Miláno Kaká nie je na predaj. Vyhlásil to viceprezident červeno-čiernych. O Kaká sa intenzívne zaujímal najmä Real Madrid, ktorý údajne ponúkal za prestup 80 miliónov eur. Milánski hráči začali v pondelok s prípravou a Kaká v kádri AC nechýba.

*************

V noci bude prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky.
Najnižšia nočná teplota 16 až 11, na severozápade a miestami aj v dolinách okolo 9 stupňov.
Zajtra cez deň premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 17 až 22 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 stupňov.
Severozápadný vietor15 až 30 km/h, v nárazoch miestami do 55 km/h.