Thursday, July 26, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 27.07.2007

Americký Kongres čaká hlasovanie o legislatíve, na základe ktorej Spojené štáty niektorým krajinám zrušia vízovú povinnosť. Zdá sa, že viacerí blízki spojenci, ktorí vyslali svoje jednotky do Iraku alebo Afganistanu budú ale z programu bezvízového styku vylúčení. Medzi krajinami, ktoré podmienky nespĺňajú sú aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko.

Afganské hnutie Taliban už po niekoľkýkrát predĺžilo ultimátum, dokedy musí afganská vláda prepustiť jej bojovníkov. Ak sa afganská vláda nepodvolí, Talibanci začnú zabíjať ďalších juhokórejských rukojemníkov. Podľa hovorcu Talibanu najnovšie ultimátum sa skončí dnes napoludnie. O predĺženie údajne požiadala afganská vláda. Taliban už jedného rukojemníka popravil. 22 zajatcov držia v menších skupinkách, pričom dostávajú chlieb, jogurt a ryžu.

Ochrancovia životného prostredia a francúzska ľavicová opozícia včera kritizovali predbežnú dohodu o dodaní civilnej jadrovej technológie Líbyi, ktorú uzavrel prezident Nicolas Sarkozy. Organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace označila francúzsku dohodu za "nezodpovednú". "Táto dohoda predstavuje veľké problémy...a je jasným pokračovaním francúzskej politiky nezodpovedného vývozu jadrovej technológie," uviedla organizácia.

Izrael povolil dodávku zbraní silám verným palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi.
Námestník izraelského ministra obrany povedal: "Dovolili sme prísun zbraní hoci nemáme istotu, že neskončia v rukách Hamásu. Chceme zabrániť , aby sa Hamas dostal k moci na Západnom brehu.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás včera vyjadril , že mierovú dohodu s Izraelom uzavrie ešte tento rok. Povedal to potom, čo izraelský premiér nadhodil myšlienku spoločnej deklarácie o obrysoch palestínskeho štátu.

Ruská expedícia, v ktorej sa chcú dvaja členovia parlamentu v ponorke dostať na morské dno na Severnom póle, odstránila technické problémy a pokračuje v plavbe. Loď Akademik Fjodorov a jadrový ľadoborec Rossija prešli už dve tretiny trasy. Hlavnou úlohou misie je podporiť nároky Ruska na rozsiahlu oblasť pod Severným ľadovým oceánom, kde sa by mali byť bohaté zásoby ropy a plynu.

Včera zahynuli v alpách dvaja Francúzi. Otec a jeho syn spadli z výšky 800-metrov pri výstupe na Mont Blanc. Najvyššia hora Európy si tento týždeň vyžiadala už šesť ľudských životov. Začiatkom týždňa tam zamrzli štyria horolezci z Nového Zélandu, Francúzska, Čile a Veľkej Británie.

Popradskí hasiči od rána likvidujú oheň v Slovenskom raji. Pomáhajú im tri vrtuľníky.

Spišskonovoveskí hasiči včera uhasili lesný požiar v lokalite Bukovec pri Rudňanoch. Dnes pokračujú v hasení pri obci Poráč. Včera začal horieť les Pri Ružomberku. Dva vrtuľníky hasia už od skorého rána. Oheň je na 6 Hektároch v ťaťko dostupnom teréne.

Kurzy NBS:
EUR1 33,34
USD1 24,31
GBP1 49,71

Nový držiteľ žltého trička na Tour de France Španiel Alberto Contador sa hneď po dojazde 17. etapy vyjadril na tému dopingu. "Keby som nebol čistý, nestál by som teraz pred vami. Absolvoval som všetky predpísané testy," povedal Contador, ktorý má šancu stať sa po famóznom Miguelovi Indurainovi ďalším Španielom s titulom z TdF.

Medzinárodná motoristická federácia nepotrestá tím formuly 1 McLaren Mercedes. Rada Svetového motoristického športu zbavila britskú stajňu všetkých obvinení v špionážnej afére. Podľa FIA neexistuje dostatok dôkazov, že by McLaren použil materiály a tajné dokumenty Ferrari pri vývoji vlastného monopostu.

**************

Dnes bude Jasno až polojasno, cez deň od západu zväčšovanie oblačnosti.
Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 33, na Kysuciach, Orave a v Liptove
okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Južný až juhozápadný vietor 5 až 20 km/h.