Saturday, July 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Ak sa Spojené štáty nevzdajú plánov rozšíriť svoj protiraketový štít o základne v Poľsku a Česku, nebude prichádzať do úvahy žiadna spolupráca medzi Ruskom a USA v oblasti protiraketovej obrany. Uvádza sa to vo včerajšom vyhlásení ruského ministerstva obrany. Rusko dlhodobo kritizuje americké protiraketové plány, označuje to za ohrozenie ruských národných záujmov a prijíma odvetné opatrenia.

Napäté vzťahy medzi komunistickou Kubou a USA budú možno už čoskoro minulosťou. Počas osláv výročia revolúcie totiž mocní na Ostrove slobody šokovali svet. Druhý najdôležitejší muž krajiny Raúl Castro vyzval na zmierenie so Spojenými štátmi. Ak americká vláda odloží aroganciu a rozhodne sa s nami civilizovane rokovať, potom je vítaná,“ povedal asi stotisícovému davu. USA uvalili pred 45-imi rokmi obchodné embargo na Kubu. A to práve vďaka komunistickej revolúcii. „Sme pripravení čeliť jej nepriateľskej politike ďalších 50 rokov,“ dodal Castro pre prípad, že by Washington odmietol jeho ponuku.

Hoci euro u nás zavedieme až o jeden a pol roka, firmy sa naň postupne pripravujú. Banky prispôsobujú softvér, rokujú s klientami o zásobovaní euromincami a bankovkami a niektoré sa musia pripraviť aj na investície do trezorov. Spoločná mena totiž znamená aj skladovanie omnoho väčšieho množstva mincí.

O 6-tej ráno uskutočnili pozemné sily prieskum v stále horiacom Slovenskom raji. Cez noc sa oheň výrazne nerozšíril. O 9-tej hodine dorazia 2 vrtuľníky Ministerstva obrany a budú pokračovať v hasiacich náletoch.

Mladé basketbalistky Slovenska sa vo včerajšom druhom vystúpení v základnej A-skupine na majstrovstvách sveta do 19 rokov v Bratislave postarali o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu turnaja. VYhrali nad majsterkami Európy z minulého roka Španielkami 67:56. V poslednom stretnutí A-skupiny sa Slovenky stretnú dnes o 18.00 h s rovesníčkami z Argentíny.