Tuesday, July 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Polícia v strednom Afganistane našla dnes na úsvite telo druhého zavraždeného rukojemníka zo skupiny juhokórejčanov, ktorých uniesli príslušníci hnutia Taliban. Telo obete našli pri ceste v dedine Arizo Kalij v okrese Andar približne desať kilometrov západne od mesta Gházní, povedal Abdul Ráhim, hlavný správca oblasti. Údajný hovorca Talibanu vyhlásil, že militanti juhokórejského rukojemníka zabili včera večer, pretože afganská vláda neprepustila na slobodu väznených povstalcov.

Poľsko začalo ďalší spor s Európskou úniou. Komisia v Bruseli chce zabrániť pokračovaniu výstavby diaľnice Via Baltica cez chránené územie údolia Rospuda. Varšava však plánuje tento týždeň stavebné práce opäť obnoviť. O osude diaľnice by mal rozhodnúť Európsky súdny dvor.

V Európskej únii tento týždeň vstupujú do platnosti nové pravidlá roamingu. Zamerané sú na radikálne zníženie cien zahraničných hovorov v mobilných telefónnych sieťach. EÚ včera prisľúbila, že bude verejne upozorňovať na spoločnosti, ktoré nariadenie porušia. Mobilní operátori musia užívateľom telefónnych paušálov z krajín EÚ poskytnúť tarify neprevyšujúce 49 centov za minútu cezhraničného hovoru v rámci 27-členného bloku.

Ruský prezident Vladimir Putin by mal budúci rok opustiť svoju funkciu po dvoch po sebe nasledujúcich volebných obdobiach, ale v roku 2012 bude ako kandidát na najvyšší úrad opäť nominovaný.

Už desiaty deň likvidujú hasiči lesný požiar v Slovenskom raji. Po rannom pozemnom monitoringu požiaroviska dnes bude s ohňom bojovať 40 hasičov z Popradu, Svitu a Humenného. Ich úlohou bude dohasiť lokálne ohniská . Hasiči by dnes chceli lesný požiar v Slovenskom raji definitívne zlikvidovať, informoval Jozef Michlík operačný dôstojník hasičov v Poprade.

Od dnešného dňa sú benzíny na Slovensku lacnejšie o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa meniť nebudú. Informuje o tom portál Natankuj.sk Dá sa predpokladať, že ak benzíny prestanú na burzách zdražovať, možno ešte tento týždeň sa dočkáme ďalšieho zlacňovania benzínov na Slovensku.

Nemocnice odkladajú niektoré plánované operácie. Bojujú s nedostatkom krvi. Pre dovolenkovú sezónu je menej darcov, ale aj lekárov na výjazdových odberoch. Transfúzna služba preto prosí ľudí, aby pomohli a prišli darovať krv.

Slovenské rodiny ťažšie hľadajú peniaze, aby mohli zaplatiť dieťaťu lyžiarsky zájazd, tábor, krúžok či pomôcky do školy. Počet rodín, ktoré nevedeli z príjmov zaplatiť deťom niektorú z týchto aktivít, sa v priebehu minulého roka zdvojnásobil. Kým v roku 2005 výlet či lyžovačku nevedelo zaplatiť päť, v súčasnosti je to až 12 zo sto rodín. Viac ako päť percent rodičov nemôže deťom dať možnosť chodiť na krúžky a kurzy, práve pre vysoké ceny.

Euro 33,49, americký dolár 24,54 a britská libra 49,68

Slovenské basketbalistky do 19 rokov vyhrali v prvom zápase osemfinálovej skupiny MS v Bratislave nad Litvou vysoko 74:46 a sú vo štvrťfinále. Dnes o 18-tej sa slovenské basketbalistky v Sibamac aréne NTC stretnú s rovesníčkami z Číny a v stredu v rovnakom čase okúsia silu najväčšieho favorita turnaja z USA.

Na atletickom mítingu v gréckom Solúne sa darilo slovenskej reprezentantke v trojskoku Dane Velďákovej, ktorá výkonom 14,07 obsadila druhé miesto.
***********************************
Polooblačno, miestami oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 22, na severe miestami okolo 17 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Severný vietor 2 až 5 m/s.