Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Afganské hnutie Taliban dnes opäť predĺžilo ultimátum na prepustenie 22 juhokórejských rukojemníkov. Termín, ktorý vypršal o 9:30 SELČ, posunuli na 13:30 SELČ. Taliban požaduje prepustenie 23 svojich príslušníkov väznených v Afganistane, inak začne Juhokórejčanov zabíjať, vyhlásil hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí.

Hasiči v južných oblastiach Európy sa cez víkend za pomoci vrtuľníkov snažili uhasiť rozsiahle lesné požiare, ktoré ničia porasty v Bulharsku, Macedónsku, Grécku, ako aj na španielskych Kanárskych ostrovoch. Bulharská polícia oznámila, že doteraz zatkla 20 osôb podozrivých z podpaľačstva.

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Číne dosiahol tohto leta asi 652 osôb. Priame ekonomické straty sa vyšplhali na 7 miliárd dolárov, najmä na juhu a východe krajiny. Oznámila to čínska tlačová agentúra Sinchua.

Európska komisia sa snaží získať súdne nariadenie proti plánom Poľska viesť kľúčovú diaľnicu z Varšavy do Helsínk cez chránené územie rašelinísk. Európska komisia sa obrátila na Európsky súdny dvor so žiadosťou, aby zakázal Poľsku vystavať plánovaný 500-metrový diaľničný úsek v údolí rieky Rospuda na severovýchode krajiny. Výstavba diaľnice by v unikátnej oblasti spôsobila nezvrátiteľnú škodu.

Cestný koridor Via Baltica by bol hlavným diaľničným spojením pre pobaltské krajiny a uľahčil by cestu rastúcemu obchodu medzi východnou a západnou Európu.

Dnes o 14:30 hod. boli prerušené likvidačné práce na požiari v Slovenskom raji v
lokalite "Blajzloch". Klzký povrch požiaroviska po daždi bol nebezpečný pre pohyb hasičov v teréne a hrozilo ich zranenie. Požiar je lokalizovaný, s tým, že naďalej tlejú pne, spadnuté kmene stromov a pri zmene počasia hrozí ich opätovné znovurozhorenie.
Hasičské jednotky sa vrátili na základňu do Popradu, kde po vykonaní operatívnej
porady s určením úloh na nasledujúci deň boli odoslané na základne. Zajtra ráno budú podľa potreby z hasení pokračovať.

V piatok a cez víkend pribudlo do policajných štatistík 425 dopravných nehôd. Vyžiadali si päť ľudských životov, 23 ľudí sa zranilo ťažko a sto vyviazlo s ľahkými zraneniami.

Takmer 40 % ľudí súhlasí s obmedzením vstupu cyklistov a jazdcov na koni do lesa tak, ako to určuje nedávno schválená novela zákona o lesoch. Naopak, s novelou nesúhlasí niečo vyše 51 %. Za porušenie tohto ustanovenia bude možné uložiť pokutu päťtisíc korún. Zákonodarný zbor najskôr takýto návrh spolu so zákazom zberu semien, semenáčikov či sadeníc odmietol.

Úradujúci slovenský futbalový vicemajster FC Artmedia Petržalka získal ďalšiu posilu. S tímom spoza bratislavského Starého mosta podpísal trojročnú zmluvu český ľavonohý obranca Aleš Urbánek.
****************************
N O C:Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 st.
U T O R O K:
Jasno až polojasno. Na severe polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.Teplota na horách vo výške 1 500 m 8 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 2 až 5 m/s.