Friday, July 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00 Americký Kongres čaká hlasovanie o legislatíve, na základe ktorej Spojené štáty niektorým krajinám zrušia vízovú povinnosť. Zdá sa, že viacerí blízki spojenci, ktorí vyslali svoje jednotky do Iraku alebo Afganistanu budú ale z programu bezvízového styku vylúčení. Medzi krajinami, ktoré podmienky nespĺňajú sú aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa včera vyjadril , že mierovú dohodu s Izraelom uzavrie ešte tento rok. Povedal to potom, čo izraelský premiér nadhodil myšlienku spoločnej deklarácie o obrysoch palestínskeho štátu.

Neďaleko rumunského prístavu Mangalia sa včera večer potopila kambodžská loď, ktorá prevážala okolo 1000 ton stavebného materiálu. Všetkých sedem členov posádky sa podarilo zachrániť. Expertný tím preverí, či pri potopení lode nedošlo k úniku paliva.

Albánsko od pondelka skráti pracovný čas štátnych zamestnancov z ôsmich na päť hodín. Vláda svoje rozhodnutie zdôvodnila ho "vážnou energetickou situáciu v krajine". Albánsko zápasí s nedostatkom elektrickej energie a situáciu ešte zhoršila vlna horúčav, ktorá v posledných týždňoch zasiahla juhovýchodnú Európu. Nárast spotreby energie súvisí s plnou prevádzkou klimatizícií.

Prezident Gašparovič dnes počas dovolenky podpísal novelu zákona o vysokých školách, ktorú parlament schválil pred mesiacom. Podpísaný zákon už doručili do Národnej rady. Najväčšie zmeny, teda čiastočné spoplatnenie diaľkového štúdia, sa dotkne až študentov, ktorých príjmu na školu po septembri. Vysoké školy teraz majú do konca októbra čas, aby určili, ktoré študijné prgarmy budú zadarmo, a ktoré nie.

Od rána hasia lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč tri vrtuľníky pomocou bambi vakov. Ďalšia zásahová skupina hasí požiar pomocou jazierkového systému v doline Blajzloch. Hasiči dnes nasadili na likvidáciu požiaru doteraz najväčší počet ľudí, s ohňom bojuje do 70 hasičov. Podľa Riaditeľa popradských hasičov by mali mať dnes požiar už celkom pod kontrolou. Oheň sa už nešíri. Doteraz zasiahol plochu približne desať hektárov.

Optimisticky vyzerá aj situácia v Červených skalách pri Poráči. Z troch strán majú spišskonovoveskí hasiči lesný požiar už pod kontrolou. Najhoršie je to na spodku rokliny, kde sa dá hasiť len letecky. Vrtuľník s bambi vakom už zhadzuje vodu na neprístupné miesta. S požiarom bojuje 21 ľudí zo Spišskej Novej Vsi a Košíc.

Slovenské akvabely Dáša Baloghová so Soňou Dornieovou sa na juniorských majstrovstvách Európy v synchronizovanom plávaní v španielskej Calelle prebojovali do zajtrajšieho 12-členného finále súťaže dvojíc. V kvalifikácii obsadili desiate miesto.
********************************
P O P O L U D N I E:
Takmer jasno až polooblačno. Neskôr od západu miestami oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia teplota 28 až 33, na severe miestami okolo 26 stupňov.
Juhozápadný až západný vietor 3 až 7 m/s.