Sunday, July 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

30.7. 7.00
Lídri hnutia Taliban včera stanovili nové ultimátum afganskej vláde vo veci unesených 22 juhokórejských rukojemníkov. V prípade, že vláda v Kábule do dnešného poludnia miestneho času (09.30 h SELČ) neprepustí talibanských väzňov, únoscovia Juhokórejčanov zabijú. Oznámil to hovorca rebelov Karí Muhammad Júsuf. Únoscovia v stredu zabili vedúceho skupiny kresťanských dobrovoľníkov. Viacero hraničných termínov daných Talibanom však už uplynulo bez toho, aby hnutie splnilo svoju hrozbu zabitia zvyšných rukojemníkov - 4 mužov a 18 žien.

Afganský prezident Hamíd Karzaj označil včera únos skupiny 22 Juhokórejčanov hnutím Taliban za hanebný. V rozpore s islamom je podľa neho osobitne odvlečenie juhokórejských žien, ktoré tvoria väčšinu v skupine. Karzaj sa tak prvýkrát vyjadril k tejto rukojemníckej dráme.

V zaplavených oblastiach južného Anglicka sa včera obyvatelia pustili do čistiacich prác po tom, čo neprišli očakávané víkendové zrážky. Polícia v sobotu varovala ľudí pred návštevou grófstva Gloucestershire, ktoré bolo jednou z najviac zasiahnutých oblastí. Počas noci však spadlo iba sedem až desať milimetrov zrážok.

Japonský premiér Šinzo Abe, ktorého koalícia podľa prieskumov utrpela porážku v parlamentných voľbách, vyhlásil, že nepriaznivý výsledok prijíma s pokorou, neplánuje však odstúpiť. Vedenie strany sa dnes dohodlo ponechať Abeho vo funkcii. Jeho najbližšou úlohou bude prerozdelenie funkcií vo vláde, informovali tlačové agentúry.

Hasiči včera výrazne pokročili v likvidácii požiaru v Slovenskom raji, keď po týždni zásahu väčšinu ohnísk uhasili. Podarilo sa im to po tom, čo počas dňa dostali vodu na hrebeň. Väčšina ohnísk je už zlikvidovaná, niektoré lokálne však ešte stále dymia. Na mieste včera zasahovalo asi 80 hasičov s podporou troch armádnych vrtuľníkov s vakmi na vodu. V rovnakom nasadení budú pokračovať v práci aj dnes.

Euro 33,49, americký dolár 24,54 a britská libra 49,84

Španiel Alberto Contador z tímu Discovery Channel sa stal víťazom jedného z najkontroverznejších ročníkov cyklistických pretekov Tour de France v histórii. Záverečná 20. etapa, ktorá viedla do Paríža už zmeny v celkovom poradí nepriniesla, Contador sa tešil z prvenstva s náskokom 23 sekúnd pred Austrálčanom Cadelom Evansom. Na treťom mieste skončil s odstupom ďalších 8 sekúnd druhý zástupca Discovery Channel Američan Levi Leipheimer.

Futbalová reprezentácia Iraku sa prvýkrát vo svojej histórii stala víťazom ázijského šampionátu - Ázijského pohára. Na štadióne v Jakarte videli diváci v nedeľu duel so šťastným koncom pre Irak, ktorý vyhral 1:0 nad favorizovaným výberom Saudskej Arábie.

***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 st. Teplota na horách vo výške 1500 m poklesne na 10 st. Juhozápadný vietor v priebehu dňa zosilnie na 4 až 9 m/s.