Tuesday, July 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Do bulharskej metropoly Sofie priletelo päť zdravotných sestier a lekár na palube lietadla s manželkou francúzskeho prezidenta Céciliou Sarkozyovou a s európskou komisárkou pre vonkajšie vzťahy Benitou Waldnerovou, ktoré v Líbyi jednali o ich prepustení od nedele. Bulharský prezident Georgi Parvanov im hned po prílete udelil milosť. Zdravotníci strávili v líbyjských väzniciach viac ako osem rokov.

Nemecký rukojemník, ktorého od minulého týždňa zadržiava v Afganistane hnutie Taliban, je veľmi vážne chorý. Muž má cukrovku, často upadá do bezvedomia a treba ho prenášať na nosidlách, povedal dnes hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí, ktorý z neznámeho miesta telefonicky hovoril s agentúrou AFP. Militantné hnutie predtým výmenou za oslobodenie rukojemníka požadovalo prepustenie svojich desiatich väznených spolubojovníkov a odchod nemeckých vojakov z Afganistanu. V opačnom prípade hrozilo smrťou rukojemníka.Podľa Ahmádího majú velitelia Talibanu v krátkom čase rozhodnúť o stanovení konečného termínu na splnenie svojich požiadaviek.

V Poľsku vystúpi počas trojdňového štátneho smútku legendárna rocková kapela Rolling Stones. Koncertovať budú podľa pôvodného programu zajtra večer napriek to,u, že v krajine od pondelka platí trojdňový štátny smútok po tragickej nehode autobusu s pútnikmi vo Francúzsku. Časť zisku z koncertu odovzdajú pozostalým po obetiach nehody.

Srbský parlament bude dnes rokovať o rezolúcii o Kosove, v ktorej má zdôrazniť nedotknuteľnosť územnej celistvosti Srbska. Na druhej strane návrh rezolúcie vyjadruje ochotu Srbov zúčastniť sa na ďalších rokovaniach o budúcnosti tejto provincie.

Desiatky veľkých požiarov porastov vyčíňajú na západe USA - vrátane jedného, ktorý zasiahol vyše 2tisíc kilometrov štvorcových a iného v Utahu, ktorý si vyžiadal evakuáciu viacerých mestečiek. Ohne zúria aj v častiach Idaha, Nevady a Oregonu. Podľa hasičov plamene ohrozujú strelnicu vojenského letectva v Mountain Home, na ktorej sa cvičia piloti pred nasadením v Iraku a Afganistane.

Slovenský raj je stále v plameňoch. Hasičom včera sťažoval prácu dovoz vody len s dvoma vojenskými vrtuľníkmi. Dva vrtuľníky spoločnosti Air Transport Europe a Techmont prestali lietať po tom, čo nebolo jasné, či im štát zaplatí zásah pri požiari.V týchto chvíľach je na likvidáciu požiaru nasadených asi 70 hasičov z Popradu, Levoče, SNV, BB, Prešova aHumenného a Modul leteckého
hasenia s 8-mimi cisternovými vozidlami.

Súčasná situácia je veľmi zlá a komplikuje ju nepriaznivý vietor. Následkom silného zadymenia došlo k ohrozeniu výsadku, ktorý musel opustiť miesto požiaroviska a peši schádza do doliny. Ďalej sa bude pokračovať v hasení len
pomocou bambi vakov.

Kurzy NBS EUR33,12, USD 23,96, GBP 49,32

Slovenský futbalový stredopoliar v službách Slavie Praha Dušan Švento odohral včera večer celý prípravný zápas za anglický prvoligový klub Derby County FC. Švento mal podľa popisu priebehu duelu niekoľko sľubných príležitostí. Spolu s ním sa pokúsil zaujať realizačný tím aj 30-ročný cyperský útočník Yannis Okkas, takisto reprezentant krajiny bojujúcej v D-skupine o postup na ME 2008.
************************************
Slnečno. Neskôr popoludní od západu postupne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32, na juhu okolo 34 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.