Tuesday, July 24, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 24.07.2007

Francúzsko aj Európska únia sa podieľali na kompenzáciách rodinám líbyjských detí infikovaných vírusom HIV, vyhlásil líbyjský minister zahraničných vecí. "Do fondu prispel každý, vrátane EÚ a Francúzska. Pokryli sumu, ktorá zatiaľ prišla a ešte viac," povedal Rahmán Šalghám.Tvrdenie odporuje vyhláseniu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, podľa ktorého Európska únia a Francúzsko nevyplatili za prepustenie bulharských zdravotníckych pracovníkov "ani najmenšiu finančnú kompenzáciu". Zdravotníci, ktorých vyše osem rokov väznili v Líbyi, prileteli včera z Tripolisu do Sofie. Bulharský prezident im okamžite po prílete udelil milosť.

Rozhlasová stanica BBC informovala, že dohoda s Líbyou zahŕňa otvorenie európskeho trhu líbyjským poľnohospodárskym a rybným výrobkom, technickú pomoc pri obnove archeologických pamiatok a štedré európske granty pre líbyjských študentov. EÚ tiež Líbyi finančne prispeje na zlepšenie zdravotnej starostlivosti o deti choré na AIDS a modernizáciu nemocnice v Benghází kde sa 438 detí nakazilo vírusom HIV.

Armáda USA ostane v Iraku do polovice roku 2009. Napísal denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje. Plán predpokladá, že v Bagdade bude obnovená bezpečnosť do leta 2008 a v ďalších častiach Iraku o rok neskôr. Plán nehovorí o počte vojakov v Iraku alebo o časovom harmonograme ich odchodu, predpokladá však zníženie počtu amerických jednotiek koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku.

Srbský parlament začal rokovať o rezolúcii, ktorá má varovať Spojené štáty a členské krajiny EÚ pred dôsledkami osamostatnenia Kosova bez súhlasu OSN. "Akékoľvek jednostranné uznanie nezávislosti Kosova bude mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu stabilitu," uvádza sa v rezolúcii, ktorú pripravila vláda v Belehrade. Rezolúcia ďalej vyzýva srbské úrady, aby "okamžite a energicky" zakročili proti snahám o narušovanie suverenity a územnej integrity krajiny zo strany ktoréhokoľvek medzinárodného subjektu.

Nemecký rukojemník, ktorého od minulého týždňa zadržiava v Afganistane hnutie Taliban, je veľmi vážne chorý. Muž má cukrovku, často upadá do bezvedomia a treba ho prenášať na nosidlách, povedal hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí. Taliban predtým výmenou za oslobodenie rukojemníka požadoval prepustenie svojich desiatich väzňov a odchod nemeckých vojakov z Afganistanu. V opačnom prípade hrozilo smrťou rukojemníka. Podľa Ahmádího majú velitelia Talibanu v krátkom čase rozhodnúť o stanovení konečného termínu na splnenie svojich požiadaviek.

Stredné a západné Anglicko postihli najhoršie záplavy za posledných 60 rokov. Vyše 300 tisíc ľudí zostalo bez pitnej vody a elektriny. Najhoršia sitácia je na horných tokoch riek Temža a Severn. Pod vodou sú ulice miest v okolí Oxfordu a Gloucesteru. Podľa meteorológov dosianhe hladina obidvoch riek svoje maximum dnes. Britské poisťovne predpokladajú, že náklady na likvidáciu škôd sa vyšplhajú až na dve miliardy liber.

V Slovenskom raji stále horí a oheň sa rozširuje. Momentálne na mieste požiaru fúka silný vietor. Z vrchola požiaroviska padajú kamene a rozpálené stromy. Požiar v lokalite Koč hasia už len vrtuľníky. Vrtuľníky s bambi vakmi budú hasiť až do súmraku.

Výlučne s vrtuľníkmi sa bude dať hasiť aj lesný požiar pri obci Poráč v okrese Spišská Nová Ves. Hasiť tu bude jeden z dvoch vojenských vrtuľníkov, ktoré zasahujú v Slovenskom raji. Oheň horí v rokline v skalnom a neprístupnom teréne pre techniku aj pre ľudí. Podľa prvých odhadov šírka požiaroviska je okolo 500 metrov. Príčina vzniku požiaru je zatiaľ neznáma.

Prípadné víťazstvo Dána Michaela Rasmussena na tohtoročnej Tour de France môže byť vážnym poškodením imidžu svetovej cyklistiky. Uviedol prezident Medzinárodnej cyklistickej únie Pat McQuaid. "V súvislosti so všetkými špekuláciami okolo spojenia jeho osoby s dopingom by bolo lepšie, keby Tour vyhral niekto iný. Posledné, čo náš šport teraz potrebuje, sú nové špekulácie okolo dopingu," povedal McQuaid. Aktuálneho lídra Tour de France Rasmussena suspendovali z dánskej reprezentácie, pretože si neplnil povinností s absolvovaním mimosúťažných dopingových kontrol.

*************

Popoludní má byť slnečno, postupne pribúdanie oblačnosti a neskôr miestami prehánky a búrky.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na východe miestami do 36 stupňov.
Južný až juhozápadný vietor 15 až 30 km/h.