Thursday, July 26, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 26.07.2007

Bulharsko odmietlo kritiku Líbye za omilostenie piatich bulharských sestričiek a palestínskeho lekára. "Neexistovala absolútne žiadna prekážka na udelenie milosti bulharským zdravotníkom," vyhlásil bulharský generálny prokurátor. Zdravotníkov, ktorých v roku 2004 odsúdili na trest smrti, a ktorým trest nedávno zmenili na doživotie, vydala v utorok Líbya do Bulharska, kde si mali trest odpykať. Prezident im však udelil milosť, pretože Bulharsko je presvedčené o ich nevine.

Na juhu Talianska v oblasti Gargana zúri už tretí deň rozsiahly požiar, ktorý zo stredísk a kempov vyhnal tisíce turistov. Nové požiare vypukli na Sicílii a na Sardínii. Celkovo v Taliansku napočítali vyše 300 požiarov, pričom najviac postihnutá je Kalábria a Kampánia. Viac než polovicu z nich podľa požiarnikov spôsobili podpaľači. Požiare vypukli aj v Chorvátsku na Makarskej riviére, ktorá je obľúbeným miestom pre slovenských a českých turistov.

Ministerstvo životného prostredia uvolní milión korún na hasenie požiaru vrtuľníkmi súkromných firiem. V Slovensko mraji zašal hasiť aj vrtuľník Air Transport Europe. Lesný požiar v lokalite Koč sa rozšíril aj do Národnej prírodnej rezervácie Sokol, kde oheň zasiahol 1,5 až 2 hektáre.

Spišskonovoveskí hasiči dnes uhasili lesný požiar v lokalite Bukovec pri Rudňanoch. Pri obci Poráč však stále horí. S ohňom tu bojuje 24 hasičov a pomáha aj jeden vojenský vrtuľnik .

V rámci Popradského kultúrneho leta vystúpi v Poprade MARK GEARY
jeden z najlepších írskych pesničkárov. Koncert sa začína o ôsmej večer na Námestí sv Egídia.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 33,34
USD1 24,31
GBP1 49,71

Medzinárodná motoristická federácia nepotrestá tím formuly 1 McLaren Mercedes. Rada Svetového motoristického športu zbavila britskú stajňu všetkých obvinení v špionážnej afére. Podľa FIA neexistuje dostatok dôkazov, že by McLaren použil materiály a tajné dokumenty Ferrari pri vývoji vlastného monopostu.

*********************************
V noci bude prevažne jasno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 stupňov, v horských dolinách 12 až 7 stupňov. Zajtra cez deň jasno až polojasno, od západu prechodne až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 28 až 33, na severe miestami okolo 26 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 stupňov.
Južný až juhozápadný, 10 až 25 km/h.