Wednesday, July 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Hovorca Talibanu dnes oznámil, že rokovania o životoch 23 juhokórejských rukojemníkov sa zastavili a militanti plánujú zabiť niekoľko z týchto zadržaných osôb.

Taliban vyhlásil, že so zabíjaním začne v prípade, ak afganská vláda neprepustí jeho uväznených bojovníkov do 11.30 h SELČ. Podľa Júsufa Ahmadího, ktorý vydáva vyhlásenia v mene Talibanu afganská vláda nereagovala na žiadnu z ich požiadaviek.

Pre silné dažde včera zrušili alebo odklonili 90 letov na hlavnom letisku Congonhas v Sao Paulo, kde minulý týždeň za daždivého počasia havarovalo lietadlo. Vrazilo do administratívnej budovy a čerpacej stanice a explodovalo. Nešťastie si vyžiadalo 199 obetí. Za daždivých podmienok nie je pristávacia dráha dostatočne bezpečná pre veľké lietadlá, uviedol hovorca najväčšej brazílskej leteckej spoločnosti. Vyšetrovatelia skúmajú, či pristávacia dráha, ktorá má len 2000 metrov zohrala úlohu pri havárii.

Srbský parlament dnes ráno prijal rezolúciu, ktorá Spojeným štátom a Európskej únii sľubuje "ráznu reakciu", ak bez súhlasu OSN uznajú nezávislosť Kosova.
V rezolúcii, ktorú navrhla srbská vláda, sa uvádza, že "akékoľvek jednostranné uznanie nezávislosti Kosova by malo nepredvídané následky pre stabilitu v regióne".

Päť horolezcov zahynulo na podchladenie v talianskych Alpách, oznámil včera večer šéf civilnej obrany. Štyria ľudia zomreli na Mont Blancu a jeden na Monte Rosa, uvádza tlačová agentúra Reuters. Šiesta osoba, horolezkyňa z Nemecka, sa zotavuje vo švajčiarskej nemocnici. "Je to zriedkavá situácia, že za jediný deň prišlo o život toľko ľudí. Všetky obete našli zmrznuté," dodal šéf civilnej obrany.

Americký prezident George Bush včera varoval, že iracká odnož teroristickej siete al-Káida predstavuje priame nebezpečenstvo pre Spojené štáty. Stiahnutie amerických vojsk z Iraku by preto podľa prezidentových slov mohlo mať katastrofálne dôsledky. Bush súčasne obvinil svojich kritikov v Kongrese, že podceňujú hrozbu zo strany irackej al-Káidy, a tým zavádzajú americkú verejnosť.

Podpora moslimov pre samovražedné bombové útoky za posledné roky výrazne poklesla. Lídrovi teroristickej siete al-Káida Usámovi bin Ládinovi dôveruje čoraz menej obyvateľov moslimského sveta, väčšina z nich však stále považuje za najväčšiu hrozbu Spojené štáty americké.

Izraelský premiér Ehud Olmert navrhuje rozhovory o vytvorení palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako hlavným mestom. Rokovania by sa v prvej fáze mali zamerať na praktické otázky, ako sú politické inštitúcie budúceho štátu, jeho ekonomika alebo colný režim s Izraelom.

V Izraeli začal časovo neobmedzený generálny štrajk zamestnancov verejnej správy. O 6.00 h ráno sa zatvorili úrady, zastavila sa práca v prístavoch a doprava na železniciach.

Polícia odmieta úvahy o tom, že by pochybila pri vyšetrovaní údajného napadnutia Hedvigy M. Reagovala tak na kritiku tlače a právnikov, podľa ktorých mala pokračovať vo vyšetrovaní. V uplynulých dňoch vyvolala rozruch slová policajného prezidenta Jána Packu, ktorý pripustil, že Hedviga bola zbitá, aj keď nie tak, ako to sama opísala. Právnici následne polícii vytkli, že to nebol dôvod na zastavenie vyšetrovania.

Požiar v Slovenskom raji, ktorý vypukol v nedeľu a hasiči neskôr stratili nad ním kontrolu, sa prestal šíriť. Pre silný nárazový vietor však od rána nemôžu nasadiť vrtuľníky s vakmi na vodu. Na mieste zasahuje 50 hasičov z Prešovského kraja, ktorí sa pokúsia pripraviť v blízkosti požiaru provizórnu nádrž. Priamo v teréne hasiči odkopávajú pôdu, aby zabránili prípadnému rozšíreniu požiaru. Podľa prvého odhadu hasičov oheň doteraz spôsobil škody za asi tri milióny korún.


Naopak naďalej sa šíri ďalší požiar, ktorý vypukol v utorok v Poráčskej doline pri Poráči tiež na východnom Slovensku. "Oheň prenikol do druhej rokliny, vrtuľníky však hasiť nemôžu. Aj v tejto oblasti totiž fúka silný vietor.

Dnes sa divákom v centre Popradu predstaví v rámci Popradského kultúrneho leta dvojica českých speváčok a hráčok na violončelo. Ich hudba má korene v rôznych hudobných štýloch. Sú držiteľkami niekoľkých ocenení a doteraz vydali tri autorské albumy. Koncert sa začína o 8-mej večer.

Ani stretnutie s tímom mexického majstra nemohol anglický futbalista David Beckham využiť na prvý zápas v základnej zostave LA Galaxy. Opäť mu v tom zabránilo zranenie ľavého členka.

******************************
P O P O L U D N I E:
Polooblačno až oblačno a neskôr miestami prehánky. Západný až severozápadný 5 až 10 m/s, miestami v nárazoch okolo 15 m/s. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severe miestami 13 až 18 stupňov.