Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

31.7. 7.00
Afganské hnutie Taliban zastrelilo ďalšieho z 22 zadržiavaných Juhokórejčanov. Ako tlačovú agentúru Reuters telefonicky informoval hovorca hnutia Muhammad Júsuf, militanti tak urobili v reakcii na to, že afganská vláda nereagovala na ich požiadavky. Popravu vykonali o 18.00 h miestneho času.

Radikáli podľa ich hovorcu v prípade pretrvávania neústretového postoja afganskej vlády zabijú ďalších rukojemníkov. Ako povedal Júsuf, telo včera zabitého rukojemníka vyhodili na kraji cesty. Únoscovia v stredu zabili vedúceho skupiny kresťanských dobrovoľníkov, juhokórejského pastora Pe Hjung-kjua.

Poľsko začalo ďalší spor s Európskou úniou. Komisia v Bruseli chce zabrániť pokračovaniu výstavby diaľnice Via Baltica cez chránené územie údolia Rospuda. Varšava však plánuje tento týždeň stavebné práce opäť obnoviť. O osude diaľnice by mal rozhodnúť Európsky súdny dvor.

Ruský prezident Vladimir Putin by mal budúci rok opustiť svoju funkciu po dvoch po sebe nasledujúcich volebných obdobiach, ale v roku 2012 bude ako kandidát na najvyšší úrad opäť nominovaný.

Severná Kórea úplne spolupracovala s tímom jadrových expertov OSN, ktorí monitorovali uzavretie jadrového reaktora produkujúceho plutónium. Dnes to povedal vedúci tímu Adel Tolba. "Ukončili sme to, čo bolo naplánované. Hodnotenie sa uskutoční vo Viedni," povedal šéf tímu jadrových expertov pred odletom z Pchjongjangu.

Bývalý český minister obrany Jiří Šedivý bude námestníkom generálneho tajomníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera. Informovala o tom tlačová hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí ČR.

Euro 33,49, americký dolár 24,54 a britská libra 49,68

Slovenské basketbalistky do 19 rokov vyhrali v prvom zápase osemfinálovej skupiny MS v Bratislave nad Litvou vysoko 74:46 a sú vo štvrťfinále. Dnes sa stretnú s Číňankami.

Ďalším dopingovým hriešnikom cyklistických pretekov Tour de France je španielsky vrchársky špecialista Iban Mayo. Oznámilo to vedenie jeho družstva, ktoré ho okamžite vylúčilo. Mayo skončil na Tour na 16. mieste, v 8. etape do alpského Tignes bol druhý.


Na Tour de France mali v jej priebehu pozitívne dopingové testy dvaja cyklisti - Alexander Vinokurov z Kazachstanu sa previnil krvným dopingom, Talian Cristian Moreni mal zvýšenú hladinu testosterónu.

***********************************
Polooblačno, miestami oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 22, na severe miestami okolo 17 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Severný vietor 2 až 5 m/s.