Monday, July 30, 2007

PRipravila Katarína Plavčanová

18.00
Takmer 70 baníkov, ktorí včera uviazli v zatopenej bani v centrálnej časti Číny, sú po viac ako 24 hodinách nažive. Baníci sú na bezpečnom mieste a ich situácia je stabilná, informovala dnes tlačová agentúra Sin-chua. Pod zemou zostalo 69 baníkov, ktorí so záchranármi komunikujú pomocou pevnej telefónnej linky. Baníci nehlásili zranenia, žiadajú však o vodu a potraviny.

Roztrieštený iracký parlament si dnes napriek tlaku zo strany Spojených štátov amerických na poslancov, aby dosiahli zmierenie, odsúhlasil mesačné prázdniny, informovali poslanci. Poslanci odsúhlasili mesačnú prestávku s trvaním do 4. septembra. Stalo sa tak niekoľko dní pred tým, ako americký Kongres dostane správu o pokroku Iraku smerom k zjednoteniu jeho bojujúcich skupín.

Ruská prokuratúra vzniesla ďalšie obvinenia voči miliardárovi Borisovi Berezovskému, ktorý žije v Británii, že v 90-tych rokoch spreneveril 13 miliónov dolárov na nákup nehnuteľností na francúzskej Riviére.

Čína čelí najhorším záplavám v histórii, ktoré si vyžiadali už viac ako 500 obetí a postihli vyše 200 miliónov ľudí. Takmer päť miliónov obyvateľov evakuovali z domovov.

Európska únia nemôže dlhšie tolerovať diskrimináciu občanov niektorých jej členských krajín, pokiaľ ide o vízové nariadenia. Dnes to povedal komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Franco Frattini. Súčasný bezvízový program umožňuje občanom väčšiny západoeurópskych štátov vstup do USA bez turistických víz, nezahrňuje však novšie členské krajiny, vrátane Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska. Niektorí členovia NATO a EÚ kritizujú USA, že napriek ich podpore amerických operácií v Iraku a Afganistane nezískali vstup do bezvízového programu.

Dnes o pol 3-tej popoludní prerušili hasiči likvidačné práce na požiari v Slovenskom raji. Klzký povrch po daždi bol nebezpečný pre pohyb hasičov v teréne a hrozilo ich zranenie. Požiar je lokalizovaný, s tým, že naďalej tlejú pne, spadnuté kmene stromov a pri zmene počasia hrozí ich opätovné znovurozhorenie. Zajtra ráno budú hasiči podľa potreby v hasení pokračovať.

Dobrá správa pre motoristov! Od zajtra budú benzíny na Slovensku lacnejšie, ich cena sa zníži pravdepodobne o 0.30 Sk/liter. Ceny nafty sa meniť nebudú. Informuje o tom portál Natankuj.sk Dá sa predpokladať, že ak benzíny prestanú na burzách zdražovať, možno ešte tento týždeň sa dočkáme ďalšieho zlacňovania benzínov na Slovensku.


Slovenskí horolezci Peter Hámor a Jozef Kopold spolu s Poliakom Piotrom Morawskim začali cez víkend rozkladať základný tábor pod druhým najvyšším vrchom planéty K2 (8 611 m). Trojica chce od stredy začať alpským štýlom útočiť na západnú stenu legendárnej hory.


****************************
N O C:Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 st.
U T O R O K:
Jasno až polojasno. Na severe polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.Teplota na horách vo výške 1 500 m 8 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 2 až 5 m/s.