Tuesday, July 31, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 01.08.2007

Rusko vyhlásilo, že utlmuje kontakty s palestínskym islamským hnutím Hamás, úplne ich však nepreruší. "Chcem vás ubezpečiť, že vás podporujeme ako zákonného vodcu palestínskeho ľudu. Sme si istí, že urobíte všetko pre zachovanie jednoty," povedal Putin Mahmudovi Abbásovi z hnutia Fatah na začiatku rozhovorov v Moskve.

Zdravotný stav dvoch žien z 21 juhokórejských rukojemníkov, ktorých militantné hnutie Taliban už takmer dva týždne zadržiava v Afganistane, je taký zlý, že by mohli zomrieť. Hovorca Talibanu oznámil, že 17 rukojemníkov je chorých. Dve zo zadržiavaných žien sú však "vo veľmi zlom stave a my nemáme dosť liekov, možno zomrú", povedal hovorca.

Španielske úrady evakuovali viac ako 12 tisíc ľudí na Kanárskych ostrovoch pred lesnými požiarmi. Oheň zasiahol asi 35 tisíc hektárov pôdy. Obyvateľom nariadili, aby odišli zo svojich domov do prístreškov zriadených vládou alebo hotelov, ktoré sú ďalej od postihnutých ostrovov Grand Canaria a Tenerife. Na ostrovoch ide o najväčšie požiare za posledných desať rokov.


Popradskí hasiči by dnes mali definitívne uhasiť lesný požiar v Slovenskom raji v lokalite Koč. Asi 40 zázhranárov bude likvidovať posledné dymiace ohniská.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin dnes navrhne vláde obnoviť sedem okresných súdov, ktoré zrušil pred rokom a pol jeho predchodca Daniel Lipšic. Harabin už požiadal ministerstvo financií o takmer 270 miliónov na roky 2008 až 2010. Lipšic považuje obnovu súdov za krok späť. Tvrdí, že mnohé zo zrušených súdov boli neefektívne.

Kurzy NBS:
EUR1 33,36
USD1 24,34
GBP1 49,46


Futbalisti Slavie Praha nastúpia dnes o ôsmej večer na prvý zápas 2. predkola Ligy majstrov proti slovenskému šampiónovi - zo Žiliny. 18 futbalistov Slavie Praha už trénovalo na hlavnom žilinskom štadióne. Stredajší duel pod Dubňom by mal sledovať aj kouč reprezentácie ČR Karel Brückner.

Hokejový klub New York Rangers sa dohodol na ročnej zmluve v hodnote 780 000 dolárov so slovenským útočníkom Marcelom Hossom. Mladší z bratov Hossovcov sa tak iba tesne vyhol arbitrážnemu súdu. V minulej sezóne zarobil 600 000 dolárov.


Popredný nemecký expert v boji proti dopingu Werner Franke odovzdal polícii dokumenty, ktoré dokazujú dopingovú minulosť víťaza tohtoročnej Tour de France Alberta Contadora. "Dostával inzulín, hormón na stimuláciu vylučovania testosterónu a tiež produkt na astmu pod menom TGN. Minimálne v Španielsku sú však všetky stopy už zahladené," uviedol Franke, ktorý mal v minulosti spor aj s Janom Ullrichom.

****************

Jasno až polooblačno, na severe a východe prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe okolo 19 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.