Friday, July 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Ultimátum, ktoré militantné islamské hnutie Taliban určilo na prepustenie 22 juhokórejských rukojemníkov unesených v Afganistane, dnes uplynulo bez rozhodnutia o ich ďalšom osude. Afganskí vládni predstavitelia stále veria v možnosť oslobodenia rukojemníkov bez krvipreliatia, hoci hovorca Talibanu Jusúf Ahmádí včera oznámil, že ak dnes dopoludnia nedôjde k pokroku v rokovaniach, budú zabití ďalší rukojemníci.

Štyria vyhostení ruskí diplomati už opustili Britániu. Londýn ruských diplomatov vypovedal na protest proti tomu, že Moskva odmieta vydať Británii Andreja Lugového, hlavného podozrivého z vraždy bývalého špióna Alexandra Litvinenka. Hovorca ruského veľvyslanectva v Londýne informoval, že vyhostení diplomati už nie sú v krajine, podrobnosti o ich odchode však odmietol zverejniť ako tajné.

EK oznámila, že vyčlenila desať miliónov eur pre Somálsko na pomoc obyvateľstvu sužovanému občianskymi nepokojmi a extrémnym počasím. Pomoc je určená na zaistenie lepšej potravy, pitnej vody a zdravotníckych zariadení.

Verejné vysoké školy budú môcť od akademického roka 2008/2009 spoplatňovať externé štúdium. Zákon o vysokých školách dnes podpísal prezident Gašparovič. Vysoké školy musia do 31. októbra určiť, ktoré študijné externé programy budú poskytovať bezplatne a hradiť z dotácií Ministerstva školstva SR.




Opozícia napadne vysokoškolskú novelu na Ústavnom súde. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol poslanec za KDH Martin Fronc. Je presvedčený, že pod podanie na súd sa podpíšu poslanci zo všetkých opozičných strán.

Medzinárodná cyklistická únia oficiálne potvrdila, že jeden z favoritov Tour de France Alexander Vinokurov mal po víťaznej časovke pozitívny dopingový test. V jeho krvi onašli dva druhy červených krviniek, čo znamená krvný doping. Pred časovkou musel Vinokurov dostať okysličenú krv od darcu s rovnakou skupinou.

***********************************
N O C:
Jasno až polojasno. Na východe spočiatku miestami oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v horských dolinách okolo 10 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 3 až 6 m/s sa postupne zoslabne.

S O B O T A:
Jasno až polooblačno. Popoludní od severozápadu postupne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na severe okolo 24 stupňov.