Monday, July 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Lídri hnutia Taliban včera stanovili nové ultimátum afganskej vláde vo veci unesených 22 juhokórejských rukojemníkov. V prípade, že vláda v Kábule do dnešného poludnia miestneho času (09.30 h SELČ) neprepustí talibanských väzňov, únoscovia Juhokórejčanov zabijú. Oznámil to hovorca rebelov Karí Muhammad Júsuf.

Afganský prezident Hamíd Karzaj označil včera únos skupiny 22 Juhokórejčanov hnutím Taliban za hanebný. V rozpore s islamom je podľa neho osobitne odvlečenie juhokórejských žien, ktoré tvoria väčšinu v skupine. Karzaj sa tak prvýkrát vyjadril k tejto rukojemníckej dráme.

V zaplavených oblastiach južného Anglicka sa včera obyvatelia pustili do čistiacich prác po tom, čo neprišli očakávané víkendové zrážky. Polícia v sobotu varovala ľudí pred návštevou grófstva Gloucestershire, ktoré bolo jednou z najviac zasiahnutých oblastí. Počas noci však spadlo iba sedem až desať milimetrov zrážok.

Japonský premiér Šinzo Abe, ktorého koalícia podľa prieskumov utrpela porážku v parlamentných voľbách, vyhlásil, že nepriaznivý výsledok prijíma s pokorou, neplánuje však odstúpiť. Vedenie strany sa dnes dohodlo ponechať Abeho vo funkcii. Jeho najbližšou úlohou bude prerozdelenie funkcií vo vláde, informovali tlačové agentúry.

Britský premiér Gordon Brown priletel do Spojených štátov amerických na rozhovory s prezidentom Georgeom W. Bushom. Brown dúfa, že na súkromnej večeri v Camp Davide, ktorá sa uskutoční ešte pred riadnymi rozhovormi v pondelok, budú hlavnými témami situácia v sudánskom Dárfúre a Iraku a zastavené rozhovory o svetovom obchode.

Polícia uzavrela tri stanice metra vo Washingtone a jeho okolí kvôli nálezu neznámej chemikálie, ktorá otrávila viac ako 20 vtákov. Látku nakoniec špecialisti identifikovali ako bežný jed na krysy. Do overovanie, či sa terčom nemali stať ľudia, se zapojili aj príslušníci protiteroristickej jednotky FBI. Informovala o tom ČTK..

Hasiči výrazne pokročili v likvidácii požiaru v Slovenskom raji. Po týždni zásahu väčšinu ohnísk uhasili. Podarilo sa im to po tom, keď počas dňa dostali vodu na hrebeň. Postup hasičov už nekomplikoval silný nárazový vietor. Hasiči dúfajú, že dnes práce ukončia.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nepostúpila do finále dvojhry na turnaji WTA Tour v kalifornskom Stanforde. Hantuchová podľahla v druhom včerajšom semifinále turnajovej jednotke Ruske Anne Čakvetadzeovej 7:6, 3:6, 2:6.
***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach prehánky alebo
dážď, ojedinele aj búrky. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 st. Teplota na horách vo výške 1500 m poklesne na 10 st. Juhozápadný vietor v priebehu dňa zosilnie na 4 až 9 m/s.
.