Friday, March 23, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

23.3. 14.00 Príjemné popoludnie

Internetová stránka YouTube má získať konkurenciu.Spoločnosti News Corp. a NBC Universal oznámili, že od leta plánujú spoločne spustiť novú internetovú videostránku, ktorá bude obsahovať celé filmy a televízne relácie. Stránka má byť dostupná zadarmo a jej cieľom je konkurencia YouTube.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila za jeden z budúcich cieľov Európskej únie vytvorenie spoločnej armády. Nemecká kancelárka znova podporila projekt ústavnej zmluvy, ktorý označila za nevyhnutný v záujme zjednodušenia rozhodovacích procesov. Často trvá príliš dlho, kým sa 27 členským štátom podarí nájsť zhodu, povedal Merkelová.

Spojené štáty zatiaľ nevydali víza iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínedžádovi, ktorý chce v New Yorku na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obhajovať kontroverzný jadrový program islamskej republiky. Iránske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podozrenie, že Washington sa obštrukciami snaží znemožniť prezidentovu účasť na zasadnutí.

Iracký vicepremiér Salám al-Zubají, ktorý bol zranený pri dvojitom samovražednom útoku, je vo veľmi vážnom stave a podrobuje sa chirurgickému zákroku. Informoval v piatok hovorca bagdadských bezpečnostných síl generál Kássim Músaví. Al-Zubají sa stal terčom atentátu neďaleko jeho domu pri Zelenej zóne v Bagdade. Podľa amerických a irackých predstaviteľov ho odviezli do americkej vojenskej nemocnice.

Včera sa 16 nemeckých spolkových štátov dohodlo na zákaze fajčenia v reštauráciách, školách, diskotékach, domovoch dôchodcov a iných verejných priestoroch. Poslednou výnimkou bude slávny Oktoberfest. Zákon by mohol platiť od 1. septembra.

V nedeľu v noci priletí na popradské letisko lietadlo pravidelnej leteckej linky Poprad - Sliač - Praha. Do prahyuOd pondelka sa z popradského letiska začína aj do Londýna lietať už 3x týždenne.

Fyzické a právnické osoby majú na podanie priznania k dani z príjmu za rok 2006 už len približne týždeň. Daňové priznanie sa podľa zákona podáva do konca prvého štvrťroka. Keďže v tomto roku pripadá posledný marcový deň na sobotu, konečný termín na podanie priznania sa posúva na pondelok 2. apríla. V tejto lehote je potrebné aj daň zaplatiť.

Potravinárska komora Slovenska zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom novely Zákonníka práce. V agropotravinárskom sektore je podľa komory množstvo prác, ktoré možno zabezpečovať výlučne sezónne. "Likvidáciou živnostníkov a výrazným obmedzením opakovaného uzatvárania pracovných zmlúv na dobu určitú novela Zákonníka práce ohrozí zamestnanosť v tomto sektore," upozorňujú potravinári.

Maturantom sa v pondelok začne skúška dospelosti. Slohovú prácu zo slovenčiny si napíše vyše 64-tisíc študentov. Po novom sa témy vyhlásia prostredníctvom verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Predseda Ústrednej maturitnej komisie bude žrebovať o 8:05 v živom vysielaní obálku s témami. Na výber bude mať zo štyroch obálok, v ktorých budú štyri žánre s konkrétnymi témami. Na okruhu Rádio Slovensko témy prečíta moderátor. Zároveň sa zverejnia na internete, napríklad na webových stránkach Ministerstva školstva SR a Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ).

V nedeľu večer uplynie 65 rokov od prvého transportu slovenských Židov do koncentračných táborov. Pri tejto príležitosti sa v Poprade uskutočnia od piatka do nedele Dni židovskej kultúry, ktoré vyvrcholia pietnou spomienkou na prvý transport mladých žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku.

Okolo 40 záchranárov by sa malo postaviť na štart zajtrajších medzinárodných pretekov horských služieb 6. Memoriálu Vlada Tatarku vo Vysokých Tatrách. Už dnes sú na preteky prihlásení záchranári z Česka, Poľska, Talianska a Slovenska. Záchranári si zmerajú sily v lezení v ľade, lezení na skale a krose. Trať pretekov vedie z Hrebienka cez Veľkú Studenú dolinu na Svišťový štít a späť. Vo Vysokých Tatrách pribudlo za posledné dni približne 30 cm snehu. Dnes vo vysokých horských polohách stále sneží. Ak by sa do rána zhoršili podmienky, organizátori pravdepodobne vypustia z trate výstup na Svišťový štít.

Hokejová I. liga vyvrcholí od nedele finálovou sériou, ktorá bude aj súbojom o miestenku a postup do extraligy. Podľa očakávania sa do záverečnej fázy prebojovali dve najlepšie družstvá po základnej časti HK Spišská Nová Ves a SkiPark MHK Kežmarok. Finále sa začína prvými dvoma zápasmi na ľade víťaza prvej časti sezóny zo Spišskej Novej Vsi.

****************************

V noci spočiatku veľká oblačno a občasný dážď, od 1200 m sneženie. Zajtra prevažne polooblačno a bez zrážok. Nočné teploty do -2 a denné okolo 8-mych stupňov. Východný vietor 4 až 8 m/s, v stredných a vysokých polohách 10 až 20 m/s.