Monday, March 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Bezpečnostná rada OSN dnes formálne prijala návrh splnomocnenca OSN pre Kosova Martiiho Ahtisaariho o budúcom štatúte Kosova. Ďalší krok v začatom procese netrpezlivo očakávajú Srbsko aj etnickí Albánci, ktorých postoje k riešeniu kosovského problému sú odlišné. Po represiách z čias režimu Slobodana Miloševiča, 90% kosovských albáncov odmieta akékoľvek iné riešenie ako odčlenenie od Belehradu. Srbsko však všetky návrhy na odčlenenie Kosova odmieta. Budúci mesiac začne o Kosove rokovať Bezpečnostná rada OSN.

V Iráne sa schyľuje k medzinárodnému škandálu. Táto kontroverzná jadrová krajina chce obviniť 15 zajatých britských vojenských námorníkov námorníkov. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničia proti Britom vznesú obvinenie „z ilegálnych a podozrivých aktivít“ a špionáže pri irackom pobreží. Briti vedome prenikli do iránskych teritoriálnych vôd. Európska únia Irán vyzvala, aby ich okamžite prepustil na slobodu. Teherán to však odmietol.


Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vytkol v sobotu niektorým členským štátom Európskej únie, že škodia európskej idei. Podľa jeho slov, niektoré členské krajiny robia z Bruselu obetného baránka v prípade nepopulárnych opatrení. Barroso to uviedol v rámci berlínskych osláv polstoročnice EÚ pre včerajšie vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag.


Obyvateľov japonského ostrova Honšú, ktorí sa spamätávajú zo včerajšieho zemetrasenia, dnes vystrašili dalšie silné otrasy. Japonsko včera ráno zasiahlo zemetrasenie so silou 6,9 stupňa Richterovej škály, ktoré si vyžiadalo jednu obeť a takmer 200 zranených. Vojaci, hasiči a policajti pokračovali v pátraní po ďalších obetiach a pracovali na obnovení dodávok vody a ostatných základných služieb.


Na Popradskej železničnej stanici je odvčera výstava. Pozostáva z dvoch dobových vagónov – dobytčiakov. Sú identické s tými, ktoré sa používali pri transportoch Židov počas druhej svetovej vojny. Takýmto spôsobom chce Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici priblížiť problematiku holokaustu a deportácií slovenských Židov. Z Popradu odišiel 25. marca 1942 o 20:20 prvý transport s tisíckou židovských žien a dievčat do nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Výstava potrvá v Poprade do 30. marca. Postupne sa v týždňových intervaloch presunie vždy do inej železničnej stanice. Poslednou zastávkou výstavy v dňoch 22. až 26. októbra mala byť železničná stanica v Čadci, ktorá bola jednou z posledných zastávok transportovaných pred opustením územia Slovenska.


Aj napriek tomu, že v médiách včera kolovali údajne vyžrebované maturitné otázky, dnes ráno bola skutočnosť iná.

Dnes krátko po ôsmej hodine vyžreboval predseda Ústrednej maturitnej komisie Zdenko Krajčír v priamom prenose v Slovenskom rozhlase témy na písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Študenti mali pätnásť minút na výber témy a ďalšie štyri hodiny na napísanie slohu. Témy môžete nájsť aj na stránke www.rozhlas.sk

Od piatka zaevidovali policajti na cestách takmer 450 dopravných nehôd, vyžiadali si osem ľudských životov, 14 ľudí utrpelo ťažké zranenia a 83 vyviazlo s ľahkými. Materiálne škody sa vyšplhali na takmer 30 miliónov korún.

Slovenský plavec Ľuboš Križko sa na MS v austrálskom Melbourne neprebojoval do semifinále na 100 m znak, keď v rozplavbách dosiahol až 21. najrýchlejší čas. Za svojím vlastným slovenským rekordom z vlaňajšieho európskeho šampionátu v Budapešti zaostal o 65 stotín. Zvíťazil brit Liam Tancock.
**************************

P O P O L U D N I E:
Prevažne slnečno.
Najvyššia denná teplota 11 až 16 stupňov.
Severovýchodný až východný vietor 3 až 8 m/s